Güncelleme Tarihi:
Proje kapsamında Türk ve Alman toplam 24 öğrenci, bir Alman turizm firmasının Türkiye’de yatırım yapmasından yola çıkarak “Türkiye - Almanya 2025 Senaryoları” adında proje gerçekleştirdi. Öğrencilerin ürettiği senaryolarda AB’nin dağılmasından, çevre kirliliği yüzünden Türkiye’de turizmin bitmesine kadar pek çok nokta ön plana çıktı.
İki ülkede çalışma
Büyük bir Alman tur operatörünün Türkiye’de yatırım yaptığına ilişkin bir gazete haberinden yola çıkılarak 12 Türk, 12 Alman öğrenciden politika, ekonomi, turizm, kültür sanat, çevre ve askeri konularda iki ülke arasında 2025 yılındaki ilişki üzerine bir olumlu, bir de olumsuz senaryo hazırlamaları istendi. Projenin ilk çalışması 15-22 Mart’ta Karşıyaka Lisesi tarafından Almanya’nın Bielefeld Kenti’ne yapıldı. Öğrencilerin burada oluşturmaya başladıkları senaryolar 10-17 Mayıs’ta İzmir’de yapılan ikinci çalışmada birleştirildi.
Türkiye AB’den çıktı
Türk ve Alman öğrencilerin hazırladığı senaryolarda en ilgi çekici nokta Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler oldu. AB ile ilgili senaryo uyarınca Türkiye 2020 yılında AB’ye üye olarak kabul edilir. Ancak bu sırada AB kendi içinde büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Bunun üzerine 2025’te yapılan bir referandum sonucu Türkiye birlikten ayrılır. Birlik dağılır, Avrupa’nın ekonomik anlamdaki gücü zayıflar. Bu birliğe üye olmayan diğer ülkeler ile ilişkilerini geliştiren Türkiye, artık Ortadoğu’da söz sahibi bir lider konumuna gelmiştir. 1960’lı yıllarda Türkiye’den Almanya’ya olan işçi göçü bu sefer Almanya’dan Türkiye’ye olur.
İzmir EXPO’yu alıyor
Öğrencilerin senaryolarında İzmir 2020 EXPO’sunu kazanıyor. EXPO için yapılan çalışmalar, hazırlanan filmler ve reklamlar Türkiye’nin imajını değiştiriyor. Türkiye ülkelerarası ticarette önemli bir konuma geliyor, turist sayısında ciddi bir artış oluyor. Türk- Alman ortak girişimiyle kurulan turistik tesislerin turizme yeni bir boyut getirdiği öngörülen senaryolarda Türkiye’nin doğal kaynaklarını bilinçsiz bir şekilde tüketmesinin, çevre tahribatının turizmi olumsuz etkileyeceği konusuna dikkat çekiliyor.
90 öğrenciden 78’i elendi
Proje sorumlusu öğretmenler Yasemin Yardım Palamutlu ve Naime Çıldır, geleceğin büyüklerinin iki ülke arasındaki ilişkilere katkı koyacak fikirler ürettiklerini ifade etti. Projenin bir yıl süreceğini anlatan Çıldır, şunları söyledi:
“Öğrenciler çalışma ziyaretleri öncesinde karşılıklı olarak diğer ülkenin tarihini, coğrafik özelliklerini, siyasetini araştırıp kendi ülkelerinde arkadaşlarına sunum yaptı. İkinci sunumdan sonra üretilen senaryolar birleştirildi. Eylül ayında her iki okulun proje yürütücüsü öğretmenleri bir çalışma yapacak.”
Robert Bosch Vakfı projelerinin zorlu bir süreç gerektirdiğini belirten Palamutlu ise, “Projenin kabul edilmesi için başvuru yapmadan önce bütün sponsorları, bütün programınızı yapmış olmanız gerekiyor. Vakıf proje konularında çok büyük titizlik içerisinde çalışıyor. Bizim projemiz kabul edildikten sonra yabancı dil düzeyleri ve ilgi alanlarına göre okuldan önce 90 öğrenci seçtik ardından bu sayıyı 12’ye indirdik” diye konuştu.