Güncelleme Tarihi:
Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Dr. Ortaç Onmuş, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ile üyeleri çalışmaya gönüllü katıldı. Köylülerin de yeraldığı uygulamaya AYDEM Elektirik Dağıtım Şirketi de destek verdi. Proje kapsamındaki çalışma, pilot olarak seçilen ve leylek köyleri olarak da bilinen Avşar, Yeşilköy, Karacahayıt ile Gölbent köylerinde başladı.Yuvalarından alınan yavru leylekler özel sepetlerle yere indirildi. Ağırlıkları, kanat ve gaga uzunlukları alınan yavruların ayaklarına, üzerinde kimlik numaralarının yer aldığı özel halkalar takılarak yeniden yuvalarına bırakıldı.
Geçtiğimiz yıllarda enerji tehlikesinden uzak kalmaları için AYDEM ile başlatılan projede leylekler için enerji direklerin üzerine özel yuva yapıldığını söyleyen EKODOSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Bölgemizde sulak alanların fazla olması nedeniyle ciddi leylek göçü gelmekte. Birçok köyümüzde leyleklerin önemi her geçen gün öne çıkarken dernek olarak 2004 yılından bu yana sürdürdüğümüz leylekleri koruma çalışmalarında ciddi mesafe aldığımızı düşünüyorum. Son olarak Ege Üniversitesi ile yürüttüğümüz halkalama projesi ile yavru leylerin yaşam alanları takip edilmesinde katkı olacağını düşünüyoruz” dedi.
Yaklaşık 10 bini öldü
Onmuş ise azalan sulak alanları ve elektirik hatları yüzünden yaklaşık 10 bin leyleğin öldüğüne dikkat çekti, şunları söyledi:
“Ekolojik dengelerin korunmasında leyleklerin çok önemli katkısı olduğu bir gerçek. Onların doğal yaşamlarını zorlaştırıcı engellerin ortadan kaldırılması için başlatılan çalışmalar olumlu sonuçlar getirmeye başladı. Başta elektrik direklerine yapılan yapay yuvalar olmak üzere çok güzel olumlu çalışmalar sürdürülmekte. Yavru leyleklerde halkalama çalışması yaparak onlara kazandırdığımız kimliklerle bundan sonraki yaşamlarının takip edilebilmesi kolaylaşacak.”