Güncelleme Tarihi:
Otantik yapısı, doğal güzellikleri, tarihi taş evleri, limanı, rüzgar sörfüne elverişli plajlarıyla ünlü İzmir’in Çeşme İlçesi’ne bağlı Alaçatı Beldesi’nde geçtiğimiz günlerde gündeme gelen organik lavanta balından sonra şimdi de organik safranı adından söz ettirmeye başladı. Emekli olduktan sonra beş yıldır tamamıyla organik koşullarda safran üreten Ertuğrul Tatbul, “Tarlamda sürdürülebilir iyi tarım örneği uygulamaları kapsamında doğal gübre kullanıyorum. Ekolojik sistemi bozucu kimyevi ot ilaçları kesinlikle kullanmıyorum” dedi. Bitkilere ve onların insan bünyelerine olan yararlarını araştırma merakı yüzünden incelediği safranın doğalını bulamadığını belirten Tatbul, o nedenle de üretimine karar verdiğini anlattı. Tatbul, “Hasat dönemi geldiğinde olumlu sonuç aldım. 60 liradan aldığım bir kilo safran soğanından yaklaşık 5-6 gram safran elde ettim. Geçen yıl bu rakam 120 grama yükseldi. Bu yıl da 220 gram safran elde etmeyi ümit ediyorum. Tarlamda sürdürülebilir iyi tarım örneği uygulamaları kapsamında doğal gübre kullanıyorum. Safranın kilosu 15-20 bin lira arası satılıyor. Son birkaç yıldır safranın insan bünyelerine olan yararlarını araştırma konusunda önemli çalışmalar yapılmaya başlanmış. Bu çalışmalar da çok muteber ve güvenilir sağlık enstitülerinin web sitelerinde yayınlanıyor” dedi.