Güncelleme Tarihi:
7 Haziran’da koalisyonun kurulamaması, ekonomik sıkıntılar ve artan terör olaylarının seçim sonuçlarını etkileyen ana nedenler olduğuna dikkat çeken, İzmir iş dünyası Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun zafer konuşmasındaki söylemlerinin AK Parti’nin ilk yıllarında yapılan söylemlere benzetti.
AK Parti, 1 Kasım Genel Seçimleri’nden zaferle ayrılırken, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ciddi kan kaybı yaşadı, Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) oylarını korudu. İzmir iş dünyası, 1 Kasım seçimlerini değerlendirirken ortak beklenti, kutuplaşmanın son bulması ve reformların devam etmesi yönünde oldu. Seçmenin tercihini tek parti ve istikrardan yana kullandığını belirteren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bundan sonraki süreçte yeni hükümetin güvenlik ve ekonomi konularını ön plana alarak Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşıması beklentisini dile getirdi. Başkan Yorgancılar, "7 Haziran 2015 Genel Seçimleri sonucunda ortaya çıkan koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması neticesinde halkımız; yenilenen seçim sonucunda tek parti hükümeti ve istikrardan yana tercihini yaparak iradesini ve çözümsüzlük istemediğini ortaya koymuştur. Bundan sonraki süreçte, yeni hükümetimizin toplumdaki gerginliği ortadan kaldırıp tüm kesimleri kucaklayıp, güvenlik ve ekonomi konularını ön plana alacak şekilde ülkemizi 2023 hedeflerine taşıması en büyük beklentimizdir. Kazanan ve kaybeden partilerin sonucu iyi analiz etmesi gerektiğini düşünüyor, yeni dönemin ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.
"TÜRK SEÇMENİ İŞ ALEMİ GİBİ SORUNLARLA BOĞUŞMAK İSTEMEDİ"
Seçmenin, 7 Haziran seçimlerinden sonra umut vermeyen muhalefete desteğini çektiğini, ’AK Parti ile yola devam dediğini’ kaydeden İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Ama seçmen 7 Haziran’da ihtar verdiği AK Parti’den de daha dikkatli bir ülke yönetimi bekliyor. İş dünyası olarak uğraştığımız belirsizlik, gerilim gibi sorunlarla boğuşmak istemeyen Türk seçmeni tek parti ve istikrardan yana oyunu kullandı. Artık gerilim ve kutuplaşmalar sona ermeli, ekonomi ile siyasette hızlı hareket ederek beklediğimiz reformlar yapılmalı. Tüm partilerin seçmenin verdiği mesajları alması, sonuçları değerlendirirken de 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerini birlikte değerlendirmesi gerekiyor. 7 Haziran seçimlerinden sonra geçen 5 ay boyunca iş dünyası olarak istikrarsızlık, gerilim gibi sorunlarla uğraştık. Şimdi 2 yıldır süren seçim maratonu sona erdi. 2019 yılına kadar bir seçim yapılmayacak, birbirini tekrarlayan, kilit haline gelen seçimler bitti. Hızla hükümetin kurulmasını, ülkemizin ekonomide ve siyasette beklediği reformların hızla hayata geçirilmesini bekliyoruz. Yeni dönemde gerilim ve kutuplaşmalar da sona ermeli. Tüm partiler bunun için üstüne düşeni yapmalı" diye konuştu.
"2015 KAYIP YILI OLDU"
Seçimlerle belirsizlikler nedeniyle 2015 yılının ekonomi açısından kayıp yıl olduğuna dikkat çeken Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, "5 ay sonra yapılan seçimlerde aslında bu tablo anket şirketleri tarafından bile tahmin edilmiyordu. Kürt ve Türk milliyetçisi partilerin dramatik oy kaybı yaşadığını ve bu oy kaybının merkez partilere, özellikle de AK Parti’ye kaydığını görüyorum. Buradaki bir etken de 7 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan koalisyon ortamıdır. Görüyoruz ki milletimiz koalisyonun kötü anılarını henüz unutmamış. Bu açıdan Başbakan’ın ilk konuşmasını pozitif gördüğümü belirtmek isterim. Kendisinin, AK Parti’nin ilk dönemlerinde olduğu gibi daha birleştirici ve oy veren vermeyen herkesi kucaklayıcı bir konuşma yaptığını düşünüyorum. İnşallah bundan sonra ekonomimiz ve ülkemiz normale döner. 2015 hepimiz için kayıp yılı oldu, umarım 2016 öyle olmaz. Adalet ve yargı sisteminde yargı reformlarını yapacak güçlü bir hükümet olarak başımızda durmasını temenni ediyorum" dedi.
"DERHAL ÖNÜMÜZE BAKMALIYIZ"
Kazananın millet ve demokrasi olduğunu vurgulayan Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk şunları söyledi;
"Ülkemiz, seçim rüzgarında yaşamış olduğu ekonomik istikrarsızlığın ardından, yeniden oluşan siyasi istikrarla birlikte kısa zamanda kendini toparlayacaktır. Türkiye halkı istikrardan, güvenli yaşamdan yana olduğunu bir kez daha göstermiştir. Derhal önümüze bakmalıyız. Üç dönem kuralına takılan Binali Yıldırım ve Ali Babacan gibi başarılı isimlerin tekrar meclise girecek olması bizleri sevindirdi. Türkiye demokratik ve büyük bir ülke, kutuplaşmalara asla gerek yok ve kutuplaşmalar da bundan sonra olmayacaktır. Türkiye demokrasisi geçmişe dönülmeyecek kadar yol almıştır."
"BİRLİKTE ÜRETECEĞİMİZ SİNERJİNİN TEKRAR YAKALANDIĞINA İNANIYORUZ"
Gelecek 4 yılın Türkiye’nin kalkınması açısından önemli dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Ümit Ülkü, "1 Kasım seçimlerinin gayri resmi sonuçlarına göre, milletimiz, popülist yaklaşımları, gerçek dışı vaatleri bir kenara iterek tercihini net bir şekilde olgunlukla oyunu tek parti iktidarı yönünde kullanmıştır. 5 aylık belirsiz dönem ve uzlaşmaz görüntü veren siyaset anlayışı, milletin nezdinde kabul görmemiştir. Milletimiz her zamanki sağduyusu ile ’7 Haziran’ı unutmayın, kısır çekişmelerden uzaklaşın, somut vaatlerle istikrarlı bir hükümet kurulmalıdır’ demiştir. Milletimizin, ülkemizin kalkınması yönünde gösterdiği tercihini, değerli buluyoruz. İş dünyasının önünün açılması, sosyal hayatta ve demokratik açılımlarda reformların devamı, daha hızlı ve adil işleyen bir hukuk devleti yolunda, birlikte üreteceğimiz sinerjinin tekrar yakalandığına inanıyoruz. Halkımız barış, istikrar, huzur ve güven ortamı istemektedir" diye konuştu.
"HALKIMIZ TEK BAŞINA BİR PARTİNİN HÜKÜMET KURMASINI İSTEDİ"
Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, "Halkımız tek başına bir partinin hükümet kurmasını istedi. Özellikle 7 Haziran seçimleri sonrasında artan terör olayları, koalisyon kurmayı başaramayan muhalefet partileri sandıktaki sonuçları belirledi. Muhalefet partileri seçim sonuçlarını iyi değerlendirmeli. Sandıktan zaferle çıkan AK Parti’den de toplumun tüm kesimlerini kucaklayan, huzur ve güveni sağlayan, ülke sorunlarının çözümüne odaklanan bir hükümet kurmasını bekliyoruz" dedi.
"ACİLEN EYLEME GEÇİLMESİ GEREKİYOR"
Hem siyasi hem de ekonomik açıdan Türkiye’de iyileştirilmesi gereken önemli konuların var olduğunun altını çizen Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden şunları kaydetti; "Uzun vadede sürdürülebilir bir gelişim için acilen eyleme geçilmesi gerekiyor. Bizim beklentilerimiz; Sanayi üretiminin güçlendirilmesi, uluslararası ilişkilerin iyileştirilmesi, basın özgürlüğü, evrensel hukuk ilkeleri gibi konulara hassasiyet, çevresel değerlerin korunması, şehirleşmede dikkatli olunması. Bizler de her zaman olduğu gibi ülkemizin ilerlemesi, sorunlarının çözümü için canla başla çalışmaya devam edeceğiz."
"EKONOMİDEKİ SIKINTILAR BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ"
7 Haziran seçimlerin sonra yaşanan gelişmelerin Türkiye’de yaşayanları korkuttuğunu belirten Kemalpaşa sanayici ve İşadamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Öztaş, "7 Haziran seçimlerinde halkımız uzlaşı hükümeti kurulması mesajı vermişti. Ancak bu gerçekleştirilemedi. Bunun yanında terör olayları arttı. Ülkede huzur güven ortamı kalmadı. Bu durum halkımızı korkuttu. Yeniden tek parti iktidarı ile istikrara oy verdi. Bundan sonra kısa zamanda hükümet kurularak, ülke sorunlarına odaklanılmalı. Özellikle ekonomideki sıkıntılar bir an önce çözülmeli" dedi.
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk şunları söyledi; "Halk istikrardan yana oy kullandı. Tek partinin kuracağı hükümet ile istikrarın sağlanacağı düşüncesi seçimle ortaya çıktı. Seçmen, seçim öncesi her şeye ’Hayır’ diyenlerle koalisyonu kuramayan partileri de cezalandırdı. Muhalefet partileri de özeleştiri yapmalı. Ülkemizin sorunu çok. Seçimden hemen sonra hükümet kurularak çalışmaya başlamalı."
"CHP VE MHP’NİN KENDİSİNİ SORGULAMASI GEREKİYOR"
Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, "Seçim sonucunda CHP ve MHP’nin kendisini sorgulaması gerekiyor. Halk, AK Parti’ye 7 Haziran’dan sonra 1 Kasım’da tek başına hükümet kurma görevi verdi. Bu tablonun ortaya çıkmasında artan terör olayları sonucunda ülkedeki huzur ve güven ortamının ortadan kalkması da etkili oldu. Vatandaşlarımız huzur ve istikrar için yeniden AK Parti’ye görev verdi. Bundan sonraki süreçte ülke gündeminde Başkanlık sistemi de yer alabilir" diye konuştu.