Kuşadası’na 50 alageyik

Güncelleme Tarihi:

Kuşadası’na 50 alageyik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2011 00:00

ANTALYA’nın Düzlerçamı Yaban Hayatı Alanı’nda doğal ortamda yaşayan alageyiklerin sayısının önlemlere rağmen artmaması, aksine azalması Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatı Dairesi uzmanlarını harekete geçirdi. 200 safkan alageyikten bir bölümünün eski yaşam alanlarına gönderilmesi kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Dernekten girişim

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), geçmiş dönemlerde uzmanların yaptığı araştırmalar, bölgedeki Kadıkalesi’nde yapılan kazılarda bulunan boynuzlar ve Dilek Yarımadası’nın 100-150 yıl önce alageyiklerin yaşam alanı olmasını dikkate alıp bölgeye getirilmeliri için girişimlere başladı.Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatı Dairesi Başkanı Cemal Akcan, Aydın Çevre ve Orman İl Müdürü Süleyman Gündeay, ODTÜ Biyo Çeşitlilik ve Koruma Laboratuvarı Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Can Bilgin ile bir grup bilim adamı, EKEDOSD üye ve yöneticileriyle buluştu. Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı’nun uygun koruma alanı olduğunu göz önünde bulunduran uzmanlar mrt ayı sonundan itibaren 50 alageyik gönderileceğini açıkladı.

Çip takılıp izlenecek

Haberin Devamı

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Partiler halinde getirilecek 50 alageyik, milli parkın batı bölgesinde oluşturulan bir alana yerleştirilerek. İki aylık uyum sürecinden sonra doğaya bırakılacak. Boyunlarına asılacak çipli tasma ile uydudan takip edilerek hareketleri izlenecek. Alageyikler, eski yaşam alanları olan Dilek yarımadasına bir zenginlik katacağına ve dünyada saf olarak sadece ülkemizde bulunan bu türün neslini burada devam ettireceğini umuyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!