Güncelleme Tarihi:
Buna göre, Ege Bölgesi’nde 2011-2012 sezonunda, geçen yılın gerçekleşme beklentisine göre, yaklaşık yüzde 10 artışla 268 bin 949 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretilmesi bekleniyor.
Eleştirilere yanıt
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, rekolte tahmin çalışmalarının borsada gelenekselleşmiş bir süreç haline geldiğini belirterek, bu çalışmaların sektör temsilcileri tarafından ilgiyle izlendiğini söyledi. Çalışmanın, “sektörün hiçbir tarafına taraf olmayıp, mevcut bilimsel veriler ışığında, gerçeğe en yakın şekilde yapıldığını” vurgulayan Kestelli, ancak bazı kurumlar tarafından çalışmaların bilinçli olarak eleştirildiğini, bunları gerçeğe dayanmayan, popülist yaklaşımlar olarak değerlendirdiklerini ifade etti.
Yüzde 10 artış
İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu ise verilerin, sektörün tüm taraflarının fiyat ve pazarlama politikalarını belirlemesinde, ürünle ilgili marka politikalarında referans olduğunu kaydetti. Zincircioğlu, “2011-2012 sezonu için bölgedeki 849 bin 715 dekar bağ sahasında 268 bin 949 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceğini tahmin ediyoruz. Üretim bir önceki sezon beklentisine göre yaklaşık yüzde 10 oranında artacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Manisa’dan farklı rakam
TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği Başkanvekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ise 2011 yılı çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahminin 200 bin ile 210 bin ton arasında olduğunu belirtti, “2011 yılı 1 kilogram çekirdeksiz kuru üzüm maliyet fiyatı 3.42 lira olup, tavsiye ettiğimiz satış fiyatı 4.45 liradır” dedi. Sorman, İzmir Ticaret Borsası ile Ege İhracatçılar Birliği rekolte açıklamalarını da eleştirdi, “Açıklanan rakamlar yüksek” görüşünü savundu.