Güncelleme Tarihi:
Sağlıklı, kaliteli ve dengeli beslenmenin yaşam boyu en temel ihtiyaç olduğunu ifade eden Altın, kurban etinin kesilir kesilmez yenmemesi, buzdolabında en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini hatırlattı.
Kurban Bayramı'nda topluca yenilen yemeklerin sık olması nedeniyle kırmızı et tüketiminin arttığına dikkat çeken Park Sima Sağlıklı Zayıflama Polikliniği Genel Müdürü ve Beslenme Uzmanı Gülşen Altın, plansız yenen etin vücuda zarar verdiğini söyledi. Altın,
“Proteinden zengin et, doymuş yağ bakımından da zengin olduğu için özellikle diyabet, hipertansiyon veya kalp damar hastalıklarınız varsa bu dönemde beslenme düzenine daha da dikkat etmelisiniz. Bayram kavurmalarının yanında afiyetle yenen tereyağlı ve et sulu pirinç pilavı, özellikle diyabet hastaları için risklidir. Diyabet hastaları börek, kurabiye ve ekmek gibi karbonhidratlar konusunda dikkatli olmalıdır” diye konuştu. Özellikle kalp, yüksek tansiyon ve şeker hastalarını uyaran Altın, “Yetişkin bir bireyin kırmızı et gereksinimi minimum 90, maksimum 120 gram olmalıdır. Bu miktar, minimum üç adet ev köftesi ve maksimum 16 adet kuşbaşı et değişimine denk gelmektedir. Tatlı konusunda da baklava yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir” dedi.
Etin yanında makarna ve pilav yerine, haşlanmış sebze, çiğ sebze veya zeytinyağlı sebze yemeği tüketilmesi gerektiğine de vurgu yapan Altın,
“Böylelikle, hem düşük kalorili hem de hafif ve sağlıklı menü oluşturabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktardaki C vitamini, ette bulunan demirin emilimini kolaylaştırır” derken, bayramda aşırı tatlı tüketiminden de kaçınılması gerektiğini ifade etti.