Güncelleme Tarihi:
Geçen sene Haziran’da Yeni Foça, Ağustos ayında da Seferihisar’da çıkan orman yangınları İzmirlilere kabus gibi günler yaşatmıştı. Yazlıkların da olduğu bölgede insanlar kızıl alevlerden çanlarını zor kurtarırken, turizmde gelecek vadeden bölgedeki yangınlar için sabotaj iddiaları ortaya atılmış, imara açılmak istendiği belirtilmişti. İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi her iki bölgede de hiçbir yeri terketmediklerini ve ağaçlandırma çalışmalarının bitmek üzere olduğunu bildirdi.
Yangının üzerinden 5,5 ay geçti
İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi “Tüm ülkeyi üzüntüye boğan bu yangınlardan sonra kamuoyuna yaptığımız açıklamalarda bir söz verdik. ‘Yanan tüm orman alanlarının bir karışı bile başka amaç ve menfaatler için kullanılmaz, yılı içersinde tekrar ağaçlandırılır’ dedik. Yangının üzerinden 5.5 ay gibi bir zaman geçti. Yanan sahamız orada. Vatandaşlarımız, basın mensuplarımız veya ormana duyarlı kurum ve kuruluşlar istedikleri zaman yangın bölgesine giderek yapılan çalışmaları yerinde görebilirler. Seferihisar Doğanbey yangınında 607 Hektar ağaçlandırma sahası ve 482 Hektar koru ormanı olmak üzere toplam bin 90 hektar orman alanı zarar gördü. Yanan alanın bin 57 hektarlık kısmında makineli arazi hazırlığını aralık ayında bitirdik ve dikime geçtik. Kalan 33 hektara da tohumla dikim yapılıyor” diye konuştu.
62 bin 600 fidan dikildi
Bölge Müdürü Çiftçi makina ile hazırlanan bin 57 hektara ise yangına dirençli türleri de diktiklerini bildirdi. Çiftçi buraya 790 bin kızılçam, 160 bin fıstıkçamı, 260 bin kara servi, 35 bin mavi servi, 2 bin zakkum, 5 bin meşe, 3 bin yalancı akasya, 2 bin kıbrıs akasyası, 4 bin defne, biner adet sığla, badem, mantar meşesi, Gladiçya olmak üzere toplam 1 milyon 265 bin fidan dikildiğini açıkladı. Çiftçi 108 hektar ormanın zarar gördüğü Yeni Foça’ya da kızılçam, kara servi, mavi servi, palamut meşesi, saçlı meşe, akçaağaç, yalancı akasya türlerinde toplam 62 bin 600 adet fidan dikildiğini bildirdi, “Yanan her ağacımız küllerinden yeniden doğacak” dedi.