Küçükleri dünya kralı yapacak

Güncelleme Tarihi:

Küçükleri dünya kralı yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2014 01:00

2023 için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin yeni ihracatçılar yaratarak hayata geçeceğini düşünen ESİDEF, üyelerini yurtdışına taşımaya yoluna gitti.

Haberin Devamı

EGE ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF), bölgesinde rekabet etmekte zorlanan küçük işletmeleri yurtdışına taşıyor ve o ülkenin kralı yapmayı hedefliyor.
ESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özkara, 15 yıl önceye kadar yurtdışına çıkmanın, ihracat yapmanın bir ayrıcalık olduğunu belirterek, “Bu eşik aşıldı. Artık Anadolu’daki girişimciler ihracatın önemli bir aktörü konumuna geldi. Ama 2023 için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Bunun için yeni ihracatçılara ihtiyacımız var. Biz de ESİDEF olarak Türk girişimcisini yurtdışına açmak için çaba sarf ediyoruz” dedi.

Rekabet edebileceği yere
Yeni ihracatçılar yaratmak içinde farklı bir strateji izlediklerini aktaran Özkara, sermaye olarak kendi bölgesinde çok iddialı olmayan girişimcileri rekabet edebilecekleri ülkelere yönlendirdiklerini kaydetti. Mustafa Özkara, şöyle devam etti:
“Üyelerimizin rekabet edebileceği ülkeleri araştırıyoruz. Sonuca göre onları yönlendiriyor ve teşvik ediyoruz. Türkiye’de rekabet sıkıntısı yaşayanlar, yurtdışına açılarak gittiği ülkenin kralı olabiliyor. Bunun birçok örneği yaşandı. Ben ve Başkan Yardımcımız Ömer Yerkazanoğlu, Kırgızistan’da inşaat işine giriyoruz. Biz sermaye olarak çok büyük bir şirket değiliz ama orada rekabet edebileceğimizi gördük. 250-300 konutun yer aldığı bir proje ile o ülkede yer alacağız. Oranın en prestijli binasını yapmak için gidiyoruz.
Yine 2-3 lokantası olan bir üyemiz, Afrika’da bir ülkeye yerleşti. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde mobilya işi yapan bir üyemiz var. Bu örnekleri çoğaltmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

Gidilmeyen ülke kalmayacak
Üyelerini yurtdışına taşımak için iş gezileri de organize ettiklerini aktaran Özkara, geçtiğimiz yıl federasyona üye derneklerin 109 ülkeye iş gezisi düzenlediğini ifade ederek, “Bu gezilere bin 200’e yakın işadamı katıldı. Ayrıca 133 de yurtiçi gezisi organize ettik. Son 6 ayda da 23 ülkenin iş insanını ağırladık. Bu yıl hedefimiz ilk çeyrekte 35 ülkeye iş gezisi düzenlemek. Yıl sonu hedefimiz ise 120-130 ülkeye gitmek. Amacımız küçük ya da büyük girişimcilerimizin yurtdışına açılmasını sağlamak. Gidilmeyen ülke kalmaması için çalışıyoruz. Bu mantıkla hareket ederek bu yıl Maldivler’e bir iş gezisi düzenleyeceğiz” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

10. YILINI KUTLAYACAK
Bu yıl federasyonun kuruluşunun 10’uncu yılını kutlamaya hazırlandıklarını dile getiren Mustafa Özkara, “10’uncu yılımızı bahar aylarında bir dizi etkinlikle kutlamak istiyoruz. Burada hem 10’uncu yılı hatırlatacağız, hem de gelecek 10 yıllık yol haritamızı çizeceğiz. Hem mektepli, hem de alaylıların yer alacağı bir dizi konferansımız olacak. Öte yandan, sürdürülebilirliği olan ve gelenekselleşti-receğimiz bir etkinlik planımız var. Çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

BÜYÜK VE KÜÇÜK BİR ARADA
ESİDEF bünyesinde 39 derneğin yer aldığını, 15 bin 500 sanayici ve işadamı üyelerinin bulunduğunu aktaran Mustafa Özkara, “İlk 500 içinde de üyemiz var. Mütevazı bir aile şirketi de... En küçükle en büyüğü aynı platformda buluşturduk. Böylece bilgi alışverişi yaparak hep birlikte büyüyelim diyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!