Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği(TETSİAD), Denizli’nin ilk entegre ev tekstili olan ve ekonomik kriz yüzünden üretimini durduran Denizli Basma Sanayi’nin sahibi Esat Sivri onuruna “Vefa Gecesi” düzenledi. Anemon Otel’deki gecede, 1974’te üretime başlayıp geçen yıl duran ve 2 bin çalışanı işsiz kalan DEBA’nın kurucusu Esat Sivri ile yakınları göz yaşlarını tutamadı.
Vali Yavuz Erkmen, kurduğu fabrikayla girişimcilere örnek olan Esat Sivri’nin yaşadığı zorluklara rağmen ayakta durmayı başardığını belirtti, “Esat Sivri bizim için her zaman hürmet edilen, sevgi duyulan bir kişi olarak kalacaktır” dedi.
Belediye Başkanı Zeybekci de, Denizli’de tekstille uğraşan herkesin bir Esat Sivri olma hayali kurduğunu belirterek, DEBA’nın kapanmasından alınacak dersler olduğunu savundu.
Ders çıkarmak gerek
TETSİAD Genel Başkanı Recep Tanrıverdi ise, 65 yıl tekstile gönül vermiş bir kişi olan Esat Sivri’nin deneyimlerinden her zaman yararlanacaklarını söyledi. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, ekonomik krizden ders çıkarmaları gerektiğini söyleyerek, “Denizli’de DEBA, Denteks, Ergün Kablo, EGS Holding, Esman, Atak Tekstil, Birlik Enerji ve nice firmalar kapılarına kilit vurdu. Bütün bu gelişmeleri bilimsel yöntemlerle iyi analiz etmeliyiz. Krizden ders çıkarmalıyız. Balık hafızalı olarak bu olayları unutmamalıyız, gerekli dersleri almalıyız” dedi.
Yine ayağa kalkacak
Duayen işadamının kardeşi Saim Sivri ise, DEBA’nın üretimi durdurmasından sonra en çok işsiz kalan 2 bin kişiye üzüldüklerini dile getirerek, “Borçlarımızın arkasındayız, ödeyeceğiz. DEBA’yı yeniden ayağa kaldıracağız. Sivri ailesi, ağabeyimin arkasında” dedi.
Gecede, Esat Sivri’ye plaket, şilt, fahri üyelik beratı verildi, üyelikten ayrılmasına karşın dernek rozeti takıldı. Duygulanan Sivri, başarısında eşi Sevgi Sivri’nin büyük emeği olduğunu vurgulayarak, önünde saygıyla eğildiğini dile getirdi.
Bir dönemin büyük yıldızı
DENİZLİ Basma ve Boya Sanayi (DEBA) Hugo Boss, Dockers, Levi’s gibi ünlü markalara üretim yapıyor ve kendi yarattığı Uniqart, The Pantalone, Laodikya ve Colossae markalarını 22 ülkeye ihraç ediyordu.
1972’de kurulan ve üretime 1974’te başlayan DEBA 2001 krizinden etkilendi ve kredi kullandığı İş Bankası ile yapılandırma anlaşmaları yaptı. İlk krizi az hasarla atlatan DEBA, önceki yılki krizde büyük sıkıntıya girdi. Önce İş Bankası ile birkaç kez kredi yapılandırma anlaşmaları yapıldı. Bankalarla yapılan geri ödeme planlarından da sonuç alamayan şirket, borçları karşılığında fabrikanın bulunduğu 102 bin metrekare arsanın tapusunu verdi. Ekonomik krizin kötü vurduğu şirket geçen yıl eylül ayında üretimi durdurdu. Fabrikanın makinelerinden büro malzemelerine kadar tüm demirbaşı İş Bankası tarafından icra yoluyla satışa çıktı. Satışta alıcı çıkmayınca tüm demirbaşlar İş Bankası’nın oldu.
İflas etmedim
Denizli sanayisinin duayeni Esat Sivri, avukatlarının tüm uğraşlarına rağmen “iflas” kelimesinden hoşlanmadığını belirterek, iflas erteleme davası açılmasını kabul etmedi. Evinden arabasına, emekli maaşına kadar her şeyinin hacizli olduğunu söyleyen Esat Sivri, “DEBA’da üretimi durdurduk. Fabrikanın arsası ve demirbaşları alacaklı bankaya geçti. Ortağı olduğum diğer şirketler de üretimi durdurdu, hacizler yapıldı. Ama yasal olarak iflas etmedim. İş Bankası’nın yaptığı haciz yoluyla satışa itiraz ettik. Bana beceriksiz, iş bilmez diyebilirler. Ama hukuki olarak iflas etmedim” diye konuştu.