Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE’nin Ezine İlçesi’nde faaliyet gösteren 11 deri fabrikası, son yıllarda yaşanan ekonomik krizler yüzünden teker teker kapandı. Sektördeki bu acı tablo nedeniyle yaklaşık bin kişi işsiz kaldı. Bu olumsuzluklara rağmen ayakta kalmayı başaran tek deri fabrikası olan “Gençdoğan Dericilik”, halen 75 çalışanıyla faaliyetini sürdürüyor. Sektörün çok zor günler yaşadığını belirten şirket sahibi Hüseyin Gençdoğan, son üç yılda ülke genelinde bine yakın deri fabrikasının kapandığını hatırlatarak, “İstihdam maliyetinin yüzde 50, enerji maliyetlerinin yüzde 30 artmasının yanısıra, iş gücünün çok ucuz olduğu Çin, Hindistan ve Pakistan gibi deri üretimi yapan ülkelerle fiyat konusunda rekabete girememek, sektörde büyük sıkıntı yarattı. Bu da fabrikaların kepenk indirmesine yol açtı” dedi.
SORUNLAR ÇOK BÜYÜK
Sektördeki sıkıntının sadece maliyetlerin artması olmadığını belirterek, “Asıl korkumuz üretimin başka ülkelere kayması” diyen Gençdoğan, kriz öncesi 150 kişinin çalıştığı tesisinde bugün sadece 75 kişinin istihdam edildiğini söyledi. Gençdoğan, “Şartlar izin verseydi, hiçbir personelin iş akdini feshetmeden üretime devam ederdim. Ama kriz nedeniyle Türk dericiliği, sektördeki pazar payını da kaybetti. Kurumsal yapılarını tamamlayamayan şirketler, fabrikalarını kapatmak zorunda kaldı” diye konuştu.
ÇOĞU İHRACAT
Yılda yaklaşık 300 bin deri işleyen fabrikada, krizi kurumsal yapının tamamlanması, kaliteden taviz verilmemesi ve çalışanların desteği ile aştıklarını söyleyen Gençdoğan, “Gençdoğan patenti taşıyan her deri, en az yüz defa elden geçerek piyasaya sürülüyor. Üretimimizin tamamına yakınını dış piyasaya gönderiyoruz” dedi.