Güncelleme Tarihi:
KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, 30 Ekim- 1 Kasım 2013 tarihinde yapılacak 5. Uluslar arası İzmir İktisat Kongresi öncesi düzenlenen bilgilendirme toplantısında dünyanın 2008 yılından beri boğuştuğu ekonomik krizin etkilerinin hala devam ettiğini, kongrede küresel krizin, bu kriz sonrası dünyada değişecek olan üretimin ağrılık merkezlerinin tartışılacağını vurguladı. Türkiye'nin yıldızının parladığına dikkat çeken Yılmaz, “Merkez ülkeler ya da ileri ekonomilerde ciddi sorunlar yaşanırken Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkeler başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin ekonomide ağırlıkları artıyor. Türkiye de bu anlamda önemli bir konuma sahip. Yıldızı en fazla parlayan ülkelerden biri Türkiye” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanı Binali Yıldırım, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Swissotel Grand Efes'te düzenlenen 5. Uluslar arası İzmir İktisat Kongresi'nin bilgilendirme toplantısına katıldı. 30 Ekim- 1 Kasım 2013 tarihinde yapılacak 5. Uluslararası İzmir İktisat Kongresi'nde İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ve çok sayıda işadamı ve akademisyende hazır bulundu.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 17 Şubat - 4 Mart 1923 tarihinde gerçekleştirilen ilk kongreden bu yana 90 yıl geçtiğini, 5. İzmir İktisat Kongresi'nin tarihi misyonuna ve ağırlığına uygun bir kongre olacağını söyledi. 90 yıl önce savaştan çıkan ülkenin yaptığı ilk kongrede ülkenin iktisadi envanterinin çıkarıldığını ve yol haritasının şekillendirildiğini, özel girişimciliğin önünü açacak politikaların oluşturulduğunu belirten Bakan Yılmaz, ikincisi 2-7 Kasım 1981 tarihinde yapılan gerçekleştirilen kongrede ithal ikameci politikalardan ihracata dayalı bir politika oluşturulduğunu, 4-7 Haziran 1992 tarihinde gerçekleştirilen üçüncü kongrede, soğuk savaşın sona erdiği Berlin Duvarı'nın yıkıldığı yeni dünyanın şekillenmeye başlandığı bir dönem olduğunu, 5-9 Mayıs 2004 tarihinde gerçekleştirilen kongrenin AB ile tam üyelik müzakerelerinin başladığı döneme denk geldiğini anlattı.
Yılmaz, 5. İzmir İktisat Kongresi'ne iki yıldır hazırlanıldığını, kongrenin küresel krizle ilişkilendirileceğini belirterek, “Dünya, 2008 yılından bugüne küresel krizle boğuşuyor. Bu krizin atlatıldığını söyleyemeyiz. Yeni bir küresel ekonomik yapı şekillenecek. Dünyada üretimin ağırlık merkezleri yeniden belirlenecek. Gelişmekte olan ülkeler daha fazla ağırlık kazanacak. Merkez ülkeler ya da ileri ekonomilerde ciddi sorunlar yaşanırken Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkeler başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin ekonomide ağırlıkları artıyor. Türkiye de bu anlamda önemli bir konuma sahip. Yıldızı en fazla parlayan ülkelerden biri Türkiye. Küresel kriz ortamında en az etkilenme ile yoluna devam eden borçlanma göstergeleri ile iyi bir performans ortaya koyan bir ülke. Türkiye ve dünya ekonomisini tartışmak istiyoruz. Daha detaylı bir şekilde analiz edeceğimiz dünya ve Türkiye etkileşimine bakacağımız bir kongre olacak” dedi.
İZMİR İÇİN ÖZEL OTURUM
Bakan Yılmaz, kongrede İzmir'in Akdeniz'de marka kent olma vizyonuna uygun öze oturumlar yapılacağını belirterek, “Türkiye'yi ve dünyayı tartışacağız ama bunları İzmir'de yapacağız. İzmir bu kongrenin ev sahibi olarak çok önemli bir ağırlığa ve yere sahip. İzmir ve Ege'yi de tartışacağız. İzmir için özel bir oturum gerçekleştireceğiz. Akdeniz'de marka kent olma vizyonunu, uluslararası anlamda paylaşmak istiyoruz. EXPO'daki karar öncesine denk gelen bir kongre olacak” dedi.
2023 VİZYONU ÇİZİLECEK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, daha önce yapılan dört kongrede yurtiçinde yerel sanayi dalları kurulmasının, ev işçiliğinden süratle büyük fabrikalara geçilmesinin, devlet yavaş yavaş iktisadi görüşleri olan bir organ haline gelip, özel teşebbüsler tarafından kurulamayan sektörlerin devlet tarafından ele alınmasının, yabancıların kurdukları tekellerden kaçınılmasının, milli bankaların kurulmasının sağlanmasının ve işçilere sendika hakkı tanınmasının istendiğini bunların bazılarının gerçekleştiğini, bazılarının hala güncelliğini koruduğunu anlattı. Bakan Yılmaz, kongrenin ilk yapıldığı yıl, kurtuluş mücadelesi veren 12.5 milyon insanın olduğuna bugün 25.5 milyon çalışanın olduğuna dikkat çekerek, “Bugün Türkiye dış ticareti 390 milyar doları aştı. 2023 hedefleri sadece ihracat için en az 500 milyon dolar. 1.2 trilyon dolar toplam dış ticaret hedefi koymuş durumda. Dünyanın en büyük ekonomisi içinde yer almayı hedefleyen bir Türkiye'den söz ediyoruz. İktisat Kongresi bir anlamda iki şeyi ortaya koyacak. Türkiye'nin bugün geldiği yerin hem ulusal hem uluslar arası düzeyde ne olduğunun tespitini yapacak ama daha önemlisi 2023 hedeflerine doğru giderken Türkiye'nin kalkınma ve ekonomik büyüme eksenlerinin neler olduğunu tespit etmiş olacak” dedi.
AKADEMİSYERLER SIKI İLİŞKİYE GİRSİN
Bakan Yıldırım, kongre öncesi İzmir'deki dokuz üniversitedeki akademisyenlerin sıkı bir ilişki içine girmelerini isteyerek, “Üniversitelerin bu iktisat kongresinin çalışmalarının özünü teşkil edecek şekilde konulara yoğunlaşması ve tüm detay çalışmaların burada iktisat bölümlerini devreye sokarak geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Kongre İzmir'in EXPO adaylığının hemen arifesinde gerçekleşmiş olacak. Burada alınan kararlar sadece İzmir'i ilgilendirmeyecek Türkiye'nin 10 yıl hatta 20 yılını şekillendirecek iktisadi kararlar olacak” dedi.
İZMİR, CESARETİNİ FUARCILIK GEÇMİŞİNDEN ALIYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir İktisat Kongresi ile ekonomide kalkınma yol haritalarının cumhuriyetin ilanından önce hazırlandığını belirterek, Atatürk'ün İzmir için söylediği, ‘bu kentte fuarlar ve sergiler açın' sözünü emir olarak gördüklerini anlattı. Kocaoğlu, Kültürpark fuar alanında yapılan çalışmaların kente yetmediği için cumartesi günü yeni fuar alanının temelini atılacağını belirterek, “İzmir, cumhuriyet kurulmadan önce başlayan fuar geleneği ile EXPO gibi dünyanın en büyük tanıtım organizasyonuna ev sahibi olma cesaretini ve özgüvenini bu fuarcılık geleneğinden almaktadır” dedi.