Kralların faytonu Akhisar’dan

Güncelleme Tarihi:

Kralların faytonu Akhisar’dan
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2008 00:00

Dünyanın dokuz ülkesine Manisa’nın Akhisar İlçesi’nden fayton ihracatı gerçekleştiren Güneş Şirketi, 2008 yılında hedef büyüttü. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Güneş ile fayton üretimi ve ihracatını konuştuk.

Ailenizden gelen bir gelenek fayton. Bugünlere nasıl geldi anlatır mısınız?

- Akhisar’da taşımacılık geleneği 1800’lü yıllara dek uzanıyor. Ailem 1928 yılında taşımacılık sektörüne adım atmış. Dedemiz İsmail Güneş ile başlayan bu gelenek şimdi üçüncü kuşak tarafından yürütülmekte. Cumhuriyetin ilk yıllarında iç piyasanın taşımacılık ihtiyacının karşılanması için üretime başlanmış. Biz üçüncü kuşak olarak ihracata yönelik çaba harcadık. Şu anda üretimimizin yüzde 70’ini dünyanın dört bir tarafına ihraç ediyoruz. Şili başta olmak üzere İngiltere, Hollanda, Polonya, Rusya, Yunanistan, İspanya, Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yılda yüz fayton ihraç ediyoruz. Üretimimizin yüzde 30’u iç piyasanın ihtiyacını karşılıyor. Başta Eskişehir olmak üzere İstanbul, Bursa ve değişik illerden de talep almaktayız.

CENTRAL PARK’TA KULLANILAN FAYTONU BİZ ÜRETTİK

Peki Güneş faytonlarına ilgi nasıl?

- Newyork’un ünlü Central Park’ında bugün kullanılmakta olan faytonu biz ürettik. Genelkurmay eski Başkanımız Hilmi Özkök’ün siparişi üzerine ürettiğimiz bir başka faytonu da Şili Cumhurbaşkanlığı makamına gönderdik. Yine Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen ürettiğimiz faytonlara büyük ilgi gösterdi. Hem Akhisar tesislerimizin açılışına katıldı, hem de bizden fayton aldı. İlgiden çok memnunuz. Ürünlerimizle gurur duyuyoruz.

İHRACATIMIZ İKİ KATINA ÇIKACAK

2008 hedeflerinizden bahseder misiniz?

- 2008 yılında ihracat potansiyelimizi ikiye katlamak istiyoruz. Amacımız bir Osmanlı geleneği olan fayton üretimini tüm dünyada yaygınlaştırmak. Fayton aynı zamanda yüzyıllar öncesinin dünya taşımacılığında önemli bir gelenek. Özellikle İngiltere, Rusya, Avusturya ve Polonya gibi krallık ve prenslik geleneği olan ülkelerde tercih edilen hala da kullanılabilen bir nostaljiyi biz Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde yaşatmaya çaba harcıyoruz. Faytonculuğun turizme de faydalı olacağına inanıyorum. Özelliklede sahil kentlerimizde faytonlar dikkat çekici olabilir. Turistler özellikle Antalya ve Muğla sahillerinde kent içi ulaşım için faytonları tercih edebiliyor. Faytonla seyahat etmek onlara oldukça cazip geliyor. Bu nedenle iç piyasaya yönelik turizm amaçlı tanıtım çalışmasına da önem veriyoruz.

Kimdir?

1970 yılında Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde dünyaya gelen Bülent Güneş ilköğretim sonrası dede mesleği olan fayton üretimine çırak olarak başladı. Çevresinde son fayton ustası olarak bilinen Bülent Güneş, halen Güneş Fayton Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı. Güneş, evli ve iki çocuk babası.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!