Mustafa SARIİPEK, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2007 04:32
MUĞLA’nın Köyceğiz İlçesi’ne bağlı Köyceğiz ve Kavakarası köyleri çöplüğe döndü.
Turistik köylerde cip safariye ve doğa yürüyüşlerine katılan turistler, karşılaştığı manzaralarla şaşkına dönerken, atıkları Köyceğiz Gölü’ne taşıyan Yuvarlak Çay çevresindeki doğa cinayetinin durdurulması istendi. Yaklaşık 500 haneli Köyceğiz ile 450 haneli Kavakarası köylerinde vatandaşlar toplanmayan çöplerini uzun zamandır, iki köyün ortasından geçen Yuvarlak Çay’ın çevresine atarken, bölgede çevre felaketine yol açtı. Ağaç dallarında sallanan naylonlar, evsel atıklar, turist kaçırmaya başladı. Kötü koku yayan, mikrop saçan çöp birikintileri, Yuvarlakçay’ın çevresinde cip ve bisiklet safarisine katılıp yürüyüş yapan turistlere tatsız sürpriz hazırlarken, kirliliğe karşı önlem alınması istendi.
UTANIYORUZKöyceğiz Köyü İkinci Azası Mehmet Ülkü (54) çaresizlikten ne yapacaklarını şaşırdığını söyledi. Ülkü, "Çöplerin dağlar oluşturması ihmalkarlık, duyarsızlık. Köyceğiz’de 9 muhtarlık aynı şekilde çöp sorunu yaşıyor. Ancak Köyceğiz ve Kavakarası’nın durumu farklı. Yazın Dalyan, Fethiye ve Sarıgerme otellerin safari araçları buraya geliyor. Bu çay boyunda safariye çıkıyorlar. Ancak iki köyün bütün çöpü de bu çayın çevresinde ve içinde. Turistlere rezil oluyoruz. Utanıyoruz. Devlet, köylünün kendi çöpünü taşımasını ve imha etmesini istiyor. Ancak köylerin geliri yok" dedi.
ÇÖP DE PARAYLAAynı zamanda Köyceğiz-Dalyan Çevre Koruma Birliği’ne bağlı Çevre Koruma Seçici Kurulu üyesi oluğunu belirten Ülkü, sorunu kurul toplantılarında da gündeme getirdiklerini, Özel Çevre Koruma Kurulu yetkililerinin "Traktör alıp kendi çöplerinizi toplayın" dediğini belirtti. Ülkü, "Traktörü temin etsek dahi çöplüğe götürüp dökme şansımız yok, çünkü birlik ton başına 10 YTL ücret alıyor. Dere kenarında ağaçlara asılı tonlarca çöpümüz var. Zirai ilaç atıkları, çocuk bezleri, akla gelebilecek her türlü pislik burada. Atıklar, Yuvarlak Çay aracılığıyla Köyceğiz Gölü’ne iniyor. Balıklar da zehirleniyor" diye konuştu.
Doğa harikası kirletiliyorKöyceğiz Kaymakamı Halil Çomaktekin, Köyceğiz’in kırsal alanının bir doğa harikası olduğunu, geniş bir alanı kaplaması nedeniyle her yere gerektiği kadar hizmetin götürülemediğini söyledi. Çomaktekin, "Çeşmelerin arkalarına bile çöp atıyorlar. Nefis manzaraların önünde çöp yığınları var. Halkımızı çevre konusunda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Kırsal kesimdeki çöp sorununu çözmek için Özel Çevre Koruma Kurulu ile görüştüm. Muhtarlık, kaymakamlık ve Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin ortaklaşa düzenleyeceği projeye destek verecekler. Bu destek sayesinde tüm köy muhtarlarımıza para sağlayacağız. Çoğu köyde traktör var. Traktörü olmayan köylere belki traktör alamasak da çöplerin taşıma işini yaptıracağız. Belediye de bize destek verecek" dedi.
Her zaman desteklerizKöyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay da bölgede kendi arazisinin de bulunduğunu, üzücü manzaralar oluştuğunu söyledi, "Köylerin hepsi birlik üyesi. Birliğimize bir çöp kamyonu sağladık. Köylere Hizmet Götürme Birliği bizim bünyemizdeki çöp deponi alanlarına belli bir ücret öderse ben birlik veya belediye olarak o çöpleri ücretsiz taşırım. Çöpleri şu anda bulundukları yerlerden toplamam ise mümkün değil. Çünkü 5-6 metre yükseklikte ağaçların üzerinde asılı çöpler var. Özel Çevre Koruma Kurulu oradaki pisliği temizlesin" diye konuştu.