Köyceğiz’de 2B isyanı

Güncelleme Tarihi:

Köyceğiz’de 2B isyanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2012 10:12

MUĞLA’nın Köyceğiz İlçesi Toparlar Beldesi’nin AK Partili Belediye Başkanı Kamil Ceylan, orman vasfını yitirmiş arazilerle ilgili yasal düzenlemelerin ardından rayiç bedellerin dönüm başına 18 bin ile 100 bin lira arasında değişmesine tepki gösterdi. Ceylan, “Arazilerimizi bu fiyatla biz alamayız. Gelip başkası alırsa perişan oluruz. Bu arazilerde bizler işgalci değiliz. Buraları atalarımızdan kalma yerler” dedi.

Haberin Devamı


Orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin satışı hakkında kanunun yürürlüğe girmesinden sonra rayiç bedelleri belirleme yetkisi illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine verildi. Ancak bu kurum uzmanlarının belirlediği rayiç bedeller, pek çok yerde yüksek bulundu ve arazi sahiplerinin tepkisini çekti. Muğla’da 2B kapsamına giren araziler için dönüm başına 5 bin ile 300 bin lira arasında rayiç bedel tespit edildi. Muğla Kadastro Müdürlüğü, il genelinde 44 bin 521 parselde toplam 131 milyon 172 bin hektar 2B taşınmazı tespit etti.
Köyceğiz İlçesi Toparlar Belediye Başkanı AK Partili Kamil Ceylan, bir grup vatandaşı kabul ederek, sıkıntıları dile getirdi. Ceylan, belde olarak rayiç bedellerin yüksekliğinden şikayetçi olduklarını söyledi. 2B kapsamındaki tarım arazileri için Mal Müdürlüğü’nün 18 bin ile 100 bin lira arasında rayiç belirlediğini kaydeden Ceylan, devletten yardımcı olmasını beklediklerini ifade etti. Toparlar halkının tedirgin ve üzgün olduğunu kaydeden Ceylan, “Arazilerimizi bu fiyatla biz alamayız. Gelip başkası alırsa perişan oluruz. Bu arazilerde bizler işgalci değiliz. Buraları atalarımızdan kalma yerler” dedi. 2B düzenlemesi çıkmadan önce ilçede dönüm başına 5 bin ile 14 bin lira arasında değer biçildiğini de kaydeden Ceylan, “Şimdi istenen rakamlar ise olağanüstü yüksek. Burada yaşayan vatandaşlarda bu para yok. Üstelik yaşanan sel ve don felaketi derken, ürünlerimiz de para etmedi” dedi. Bir heyet oluşturarak Ankara’ya gittiklerini ve sorunları anlattıklarını kaydeden Ceylan, “Bize ilgi ve alaka gösterdiler. Yardımcı olacaklarını söylediler. Bundan dolayı bir parça da olsa ümidimiz var” dedi.
Toparlar’ın eski sakinlerin Süleyman Güven (84), vatandaşın, rayiç bedellerin belirlenmesinin ardından perişan olduğunu söyledi. Güven, “Toparlar, sanıldığı gibi zengin bir yer değil. Buradan çok sayıda insan dışarda işçi olarak çalışıyor. Hepsi 2B’de oturuyor. Bu fiyatlarla, vatandaş bu yerleri alamaz. Onun için makul bir fiyat verilmesi gerekmektedir. Bu hükümetin vermiş olduğu rayiç bedelle yer alma imkanı yok. Halk perişan. Benim şu an 2 bin lira başvuru param bile yok. Benim bu toprağa emeğim geçti. Topraklarımı başkasının almasına gönlüm razı olmaz. Onun için arazimin içinde gerekirse kendimi yakarım. İbreti alem için bunu yaparım, arazimi de kimseye vermem” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!