Kovan kovan arıyı Meclis’e bırakırız

Güncelleme Tarihi:

Kovan kovan arıyı Meclis’e bırakırız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2009 00:00

Türkiye’nin dört bir yanından bal üretimi için Datça’ya gelen arıcılar, yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmaması halinde, Ankara’ya yürüyüp kovanlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bırakmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin dört bir yanından bal üretimi için Datça’ya gelen arıcılar, yaşadıkları sorunlar dile getirmek için Emecik’te toplandı.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği eski Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, 2006-2007 yılarında bal üreticileri para kazanınca büyük firmaların devreye girdiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Türk balının fiyatını kontrol altına almak için ‘Türkiye’de bal yok’ diyerek, bal ithal edildi. 2008 yılı Haziran ayı sonu itibariyle 13 firmaya 47 ayrı ithalat kontrol belgesi verildi. Arjantin, Kanada, Çin ve İtalya’dan bal gelmeye başladı. İran’dan zaten yıllardır kaçak bal geliyor. Türkiye’de balı tekel altına almak adına bunu yaptılar. İthalatın serbest bırakılması, piyasada denetimlerin eksik, hatalı ve hatta hiç yapılmaması sebebiyle, bal üreticisi ürünlerini satamaz hale geldi.”
Sahte bal piyasada
Türkiye’de sahte balların cirit attığına da değinen Sarıoğlu, “Muğla’dan bir toptancıya bal için alıcı oldum. Sıkı pazarlık sonucu 28 kilogramlık bir teneke balı Marmaris’e teslim 70 TL’ye vereceğini söyledi. Demek ki bu bal değil. Bu firma, bölgedeki otellerin yüzde 90’ına bal veriyor” diye konuştu.
Kovanları bırakırız
Türkiye’de tarımın batırıldığını savunan Sarıoğlu, “Türkiye’de 150 bin arıcı var. Ankara’da eyleme hazırız. Gider, kovanlarımızı TBMM’ye bırakırız. Eğer milletin vekilleri, tabana inip, sorunlarımızı tespit edip çözmezlerse, bizim oraya gitmemiz görevimizdir” riye konuştu.

Haberin Devamı

Piyasada tekelleşme

Adanalı bal üreticisi Nasıf Tamtürk, “Pazarda harçlığımızı çıkaracak balı etiketsiz diye satamıyoruz. Firmalarda bunu bildiği için, üreticiyi sıkıştırıyor. Merkez Birliği yöneticilerimizin de bu toplantıda olmalarını beklerdik” diye tepkilerini dile getirdi.
Bingöl’den gelen Fadullah Beldek, birlik yöneticilerine büyük görevler düştüğünü belirterek, “Piyasada tekelleşme var. Balın çoğunu bir firma alıyor. Balın kilosunu toptancıya 3 TL’den veriyoruz. Metropol kentlerde bir litre su 3 TL’ye satılıyor. Bunu kim izah edecek? Birlik yöneticilerini göreve çağırıyoruz. Biz onları seçtik ama onlar bizi sömürüyorlar. Rant peşinde koşacaklarına üreticinin sorunlarına çözüm bulsunlar” diye konuştu.
Hataylı Ömer Gök de, piyasadaki tekelleşmeye dikkat çekerek, “Net 27 kiloluk bir teneke bal bugün 100 TL’den satılıyor. Yakında 70-80 TL’ye kadar düşecek. Çünkü piyasada tek bir firma var ve isteği fiyatı uyguluyor. Rekabet ortamı yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!