Güncelleme Tarihi:
MUĞLA Belediye Başkanı Osman Gürün, 14 yıl önce borçla aldığı bütçesini 32 kat artırdı. O yıllarda borçlar nedeniyle uykusu kaçan Gürün, şimdi yine benzer bir süreçle karşı karşıya. Bunun nedeni de, Muğla’nın büyükşehir olmasıyla, ilçelerin borcunun da devredilmesi. Burada en dikkat çekense Mariç-Marmaris-İçmeler-Armutalan Belediye Birliği’nin borcu. Birliğin, hazineye tamamı vadesi geçmiş 1 milyar 382 milyon 617 bin liralık borcu, Gürün’ün uykularını tekrar kaçıracak gibi. Gürün, hem Marmaris, hem de diğer ilçelerin borcuyla bu rakamın daha da artacağını belirtiyor. 1999’dan bu yana Muğla’nın belediye başkanı olan Dr. Gürün’le kentin büyükşehir olması ve yerel seçim sürecine ilişkin düşüncelerini konuştuk.
Yeniden yapılandırılsın
Büyükşehir yasasını erken doğmuş bir bebeğe benzeten CHP’li Gürün, konuyla ilgili düşüncelerini şöyle aktardı:
“Bu bebeğin bir takım özürleri var. Sonuçta çocuk benim, cami avlusuna bırakacak halimiz yok. Ama özel bakıma ihtiyacı var. Bunların giderilmesi gerek. Köylerin mahalleye dönüştürülmesi yanlış. Köylüyü kente göç etmeye zorlayan bir yapı var. Farklı planlar var. Bizden kanalizasyon ve altyapı kurmamızı istiyorlar. ‘Arıtma kuracaksınız’ deniyor. Şimdi 349 köy var, bu büyük bir sorun. Bir diğer sorunsa arıtma ile ilgili ilçe belediyelerin borçları. Bu noktada Türkiye’nin en fazla borcu olan belediyelerden birisi Marmaris Birliği. Ankara Belediyesi’nin borcu yeniden yapılandırıldı. Biz de bu kapsamda değerlendirilmek istiyoruz. Bu kadar borç nasıl oldu, anlamış değilim. Hesapların içinden çıkamıyorum. 3 milyon liraya koca bir çarşıyı yeniledik. Atıksu arıtma tesisi kurduk. Marmaris’in yanında Bodrum’un, Fethiye’nin ve diğer ilçelerin de borcu bize gelecek. Sonra bana her yerde arıtma kur deniyor. Peki ben borcu mu ödeyeceğim, yoksa hizmet mi götüreceğim anlamış değilim. Bu borç beni korkutuyor. Şimdi diğer başkanlar rahat.”
Merkezi yapı kuruluyor
Bugün yerel yönetimlerle ilgili dillerde yerelleşme, ama uygulamada merkezileşmenin yaşandığına dikkat çeken Başkan Gürün, “Büyükşehir yasası ile bir bütünlüğün sağlanması hedefleniyor. Ama bu plana ben mi hakimim? Tabii ki hayır. Bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ayrı bir yetkisi var. Şehircilik Bakanlığı’nın ayrı bir yetkisi bulunuyor. Bugün Şehircilik Bakanlığı, Muğla’da istediği yerde plan yapma ve işletme ruhsatı verme hakkı bulunuyor. Biz plan yaptık ama bunun önemi yok” diyerek eleştirilerini dile getirdi.
14 yılda neler yapıldı
Başkan Gürün, görev süresinde hayata geçirdiği bazı projeler hakkında şu bilgileri verdi: “Dünya Bankası kredisiyle Türkiye’nin en modern dört atıksu arıtma tesisinden birini yaptık. Buradan çıkan suyu da park ve bahçelerde kullanıyoruz. Bir diğer çevreci projemiz de ‘Sonsuz Kaynağımız Güneş’ oldu. Kent içinde çeşitli yapıları restore ettik. Yeni yaşam alanları oluşturmak adına konut alanları yarattık. Böylece hem arsa spekülasyonunun, hem de enflasyonunun önüne geçtik. 600 kişilik Gazi Mustafa Kemal Atatürk Merkezi’ni yaptık. Sosyal belediyecilik anlayışıyla, çorba çeşmeleri yaptık. Arasta’da yer alan 110 dükkanı onarak güzel bir çarşı yaptık. Bu kapsamda yürüttüğümüz ikinci etapta ise 244 dükkan yer alıyor.”
Spor turizmi kışa hareket getirir
?Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na CHP’den aday adayı olan Gürün’ün, şimdilik üç eski milletvekili ve iki de kadın rakibi bulunuyor. Gürün, tekrar başkanlık koltuğuna oturması halinde kentle ilgili bazı projelerini şöyle aktardı:
“Muğla’nın bütün ilçeleriyle, spor turizminden faydalanacağı bir yapısı var. Otellerimiz kış turizmi anlamında zayıf. Spor turizmiyle bunları değerlendirebiliriz. Şehir merkezine 20 dakika uzaklıkta denize girebilir, yine aynı mesafede bin 200 metreye çıkıp serin havayla buluşabilirsiniz. Sporcuların kondisyon tutması için uygun ortam var. Ayrıca, yaşlı ve sağlık turizmini çekmek gerekiyor. Bunun için gerekli altyapı var. Kültür turizmi anlamında da ciddi hamle gerekiyor. Tespit edilen 195 ören yerimiz var. Burada önemli bir geçim kaynağı da mermer. Dağınık yapıda üretim yapılıyor. Bunları da OSB çatısı altında toplamayı planlıyoruz. Öte yandan sektörler arası çatışma var. Yatçılar, sahillere dokunulmasın istiyor. Otelci de olaya kendi açısından bakıyor. Bir de kültür balıkçılığı var. Bütün bunlar arasında bir denge kurmak istiyoruz. Ne balıktan, ne otelden, ne de yattan vazgeçebiliriz. Narenciye, orman ürünleri, çam balı konusunda da tesis kazandırmak istiyoruz.”
İkametgah okuduğu şehre alınsın
?Muğla’nın nüfusunun 64 binlere ulaştığını ifade eden Gürün, “Bunun yanında bir de üniversite nüfusumuz var. Ama o bizde gözükmüyor. Onlarla birlikte şehrin nüfusu, 100 bini geçiyor. Dokuz aya yakın burada yaşayan bir nüfustan söz ediyorum. Üniversitenin bulunduğu yer Kötekli. Bu seçim döneminde bize intikal etti. Köydü mahalle oldu. Ve Muğla’da en fazla yatırımı buraya yaptık. Çağdaş bir kent yarattık. Üniversite şehri olmanın gereğini yaptık. Şimdi de bu nüfusun bizde görünmesini istiyoruz. Sonuçta kendi memleketinden çok burada zaman geçiriyor ve benden hizmet bekliyor” dedi.