Güncelleme Tarihi:
İzmir başta olmak üzere bir çok ilde, alışveriş merkezlerinin dışında bağlanan ya da evlerin bahçesinde dolaşan sevimli dostlar çalınıp satılıyor.
ARTIK 100 milyonların konuşulduğu evcil hayvan piyasası yeni bir hırsızlık türü yarattı. Köpeklerin alınmadığı alışveriş merkezlerini kollayan hırsızlar, değeri milyonlarla ölçülen köpekleri çalmaya başladı.
Sahte kimlikler
KÖPEK hırsızlığı için daha çok sokak çocuklarının kullanıldığı, bazı veterinerlerle sözde pet mağazalarının da hırsızlık şebekeleriyle ortak çalışıp çalınan hayvana kimlik çıkardığı belirlendi.
Dokuz aylık arama
İZMİRLİ işadamı Mustafa İnce, alışveriş yaparken çaldırdığı cocker cinsi köpeği dedektif gibi iz sürerek tam 9 ay sonra Çeşme'de buldu. Köpeğin bir hırsız şebekesince çalınıp satıldığı anlaşıldı.
Sonunda kavuştu
ALSANCAK'taki bir pet mağazasından köpeği alan Çeşmeli aile de büyük bir şok yaşadı, ancak, fotoğraflarla köpeğin kendisine ait olduğunu söyleyen İnce'ye teslim etmeyi kabul etti. İnce, ‘‘Çocuğuma yeniden kavuştum’’ dedi.
Başına gelenler
DERİ satan Mustafa İnce, geçen yıl Fuar'daki TANSAŞ mağazasına eşiyle alışverişe gitti. Dışarı çıktığında, direğe bağladıkları cocker cinsi, Dodi adlı köpeklerini bulamadı. Uzaklarda 14 yaşlarındaki bir gencin kucağında köpekle kaçtığını gördüler ancak yakalayamadılar. İnce, köpeğini bulmak için çalmadık kapı bırakmadı. Afişler bastırıp İzmir'in dört bir yanına astırdı. Sonuç alamayınca, inancı olmadığı halde medyumlara, falcılara gitti. Falcı ve medyumların verdiği sözde adreslere gidip Dodi'yi aradı. Dolandırıcılara, falcılara milyarlarca lira kaptırdı. Hürriyet Ege'nin Pet Köşesi'nde Dodi'nin kayıp olduğu duyuruldu. İnce, köpeğini bulanlara çeşitli ödüller vereceğini açıkladı. Aylar sonra beklenen ihbar Çeşme'den geldi. Hürriyet Ege'yi arayan ihbarcı, Dodi'nin Çeşme'de, deri mağazası sahibi Sinan Damcıoğlu'nda olduğunu bildirdi. İşadamı, eşi ve kızıyla Damcıoğlu'nun kapısını çaldığında, 9 ay geçmesine rağmen Dodi kucaklarına atladı.
İNCE, gösterdiği fotoğraflar, verdiği bilgilerle köpeğin kendilerinin olduğunu kanıtladı. Bu arada, Dodi'ye 9 aydır gözleri gibi bakan Damcıoğlu ailesi şok yaşadı. Sinan Damcıoğlu, köpeği oğlunun, Alsancak'daki bir pet mağazasından 200 dolara aldığını söyledi. Sonunda hırsızların köpeği Alsancak'daki pet mağazasına sattığı anlaşıldı. İnce ailesi sevinç, Damcıoğlu ailesi üzüntü gözyaşı döktü. Lale Damcıoğlu artık evin bireyi haline gelen Dodi'yi güç de olsa gerçek sahiplerine vermeyi kabul etti.
Nasıl çalışıyor
HIRSIZLIK için genellikle sokak çocukları kullanılıyor. Köpeği ile alışverişe giden, içeriye sokamadıkları için mağazanın girişinde bağlayanları gözleyen çocuklar, ipi çözüp kaçırıyor. Ev bahçelerinde veya parklardan da çalınıyor. Çocuklar bu hayvanları çetelere götürüyor. Çalıntı köpekler şehir dışındaki depolarda toplanıp bir süre bakılıyor. Köpekler daha sonra çetenin ortak çalıştığı veteriner kliniği veya pet shoplara götürülerek kimlik çıkartılarak, yeni sahiplerine satılıyor. Cinslerine göre fiyatı 80 milyondan başlayıp 500 milyona kadar ulaşan köpekler için çocuk hırsızlara birkaç milyon lira veriliyor.
Neler yaşadı
DEDEKTİF gibi iz sürüp köpeğini bulan Mustafa İnce yaşadıklarını şöyle anlattı:
‘‘Dodi'yi kaybedince çocuklarımın, eşimin ve benim üzüntüden sağlımız bozuldu. İşe gidemez oldum. Afiş bastırıp aramaya başlayınca birçok sahte ihbar aldım, dolandırıldım. Çalıntı köpeklerin toplandığı kenar semtlerdeki depolara götürüldüm. O zaman anladım ki İzmir'de organize bir köpek hırsızlığı var. Veteriner klinikleri ve pet mağazaları mutlaka denetenmeli. Hiç bir denetim yok. Çalınan köpekler veterinerlere, ya da pet mağazalarına getirildiğinde bu kişiler köpeğin nereden bulunduğu sorulmuyor. Hatta yeni kimlik kartı çıkarılmasını sağlıyor. Hepsini gerekli yerlere şikayet edeceğim.’’