Güncelleme Tarihi:
Doğayı yangınlar kadar ihtiyaç dışı ve plansız yapılaşmalar da tahrip ediyor, konut mezarlıkları büyüyor.
İNSAN, doğanın sunduğu güzellikleri hızla tüketiyor. Bu görüşümüzü destekleyecek sayısız örnekleri çevremizde görebiliriz. Denizin insan hayatına kattığı zenginlik, çoğunlukla hoyratça harcanıyor.
Bodrum Yarımadası'ndan Güllük Körfezi'ne uzanan gezimizde çevre zararlılarını gördük. Yangın, Bodrum'da sorunların kaynağını teşkil ediyor. Manzara dehşet verici. Hala yanacak mekan var. Tehdit sürüyor.
Doğal güzellikleri sadece yangının yok etmediğini yine Ege'nin ‘‘İnci’’ diye tanımlanan kıyılarında görebiliriz. Korumanın, kaybetmekten daha zor olduğu ortamlara sahip Güllük Beldesi'nde hala kazanılabilecek yerler var. Belediye Başkanı Mehmet Yavuz Demir de, ‘‘Elde kalanları koruma projesi’’ hazırladığını söylüyor. Güllük İskelesi'nin ticari liman gibi kullanılması, altyapısız ve ihtiyaç dışı konutların artışı, beldenin turistik kimliğini yitirmesi gibi öncelikli sorunlar var gündemde.
GÜZELLİKLERE GÖLGE
Kıyı Kışlacık olarak da bilinen İasos'un, belde mücavir alanına dahil edilmesi de Demir'i heyecanlandırıyor. 2 yıl öncesine kadar Milas'a bağlı olan İasos'la ilgili yapılaşma kararları, Güllük Belediyesi'ne geçiyor. Şimdi gözler, kayıpların büyümeyeceği güvencesi veren Başkan Demir'e çevrildi. Kaybedilenlerle kazanılacakların muhasebesini iyi yapan bir yönetici olarak Demir şunları söylüyor:
‘‘Güllük içindeki sorunları daha kolay kontrol altında tutmak mümkün. Ancak, çevresiyle gelişen, büyüyen bir beldemiz var. Bu nedenle soruna çok yönlü yaklaşmak zorundayız. Bunlardan birisi İasos. 10 bin konut olduğunu biliyoruz. Yarım bırakılan, altyapısı olmayan konutlar, güzelliklere gölge düşürüyor. Güzellikleri bu gölgelerden kurtarmak, doğanın kaldırabileceği kadar planlı yerleşimi sağlamak için hizmete başlayacağız. Doğayı tahrip edecek yeni yatırımlara izin vermemiz mümkün değil. 25 kilometre mesafeden bol içmesuyu getirtip İasos'a ulaştıracağız. Güllük'e zarar verecek bir adım bile atılmasına izin vermeyeceğiz’’ diye konuştu.
Elimizde ne kaldı?
EGE'yi saran sıcaklık bu defa güneşten değil, ateşten. Bodrum Yarımadası'nda herşey eskisi gibi olmayacak. Doğal dokusu bozulan bölgede turizmin gelişmesi hayaldir. Yanan ormanlar, doğanın bir günlük armağanı değildi. Çevreye saygısızlık, doğaya düşmanlık sadece yangınla olmuyor. Turizm adına yapılan düzensiz tesislerle, ekonomik yatırım olarak tasarlanan ikinci konutların da en az yangınlar kadar çevresel bozulmaya neden olduğu ortada.
Yeşil ağaçların süslediği dağları bozkırlara dönüştüren, içinde görünen ve görünmeyen binlerce canlıyı yokeden yangınların bıraktığı kirli izler gözümüzün önünden yıllarca silinmeyecek. Pratik yararlarını bir kenara bıraksak bile, ormansız hayat çok eksik, kaybeden çok fazla olacak. Çünkü orman yokolursa herkes ve herşey mutlaka zarar görecek. Elde kalanları sadece yangınlardan değil, zenginlik göstergesi sınırsız yapılaşmadan da koruyabilirsek zararın bir yerinden dönülmüş olur.
Sıkı çevreciler
ÖZGİLLER Dalan İlköğretim Okulu'nun ‘‘Tuttuğunu koparan’’ çevrecileri, okulu terketmiyor. 30 kişilik öncü grubu temsilen Gülçin Gönül, Nurşah Özdemir, Gökhan İşcanlı ve Aylin Uzunemin yaz tatilini nöbetle geçirip, yıl içinde yapamadıklarını tamamlıyor.
Gökhan, ‘‘Öğretmenimiz Esma Çankaya öncülüğünde öğrenci merkezli çevreci uygulamalar bize çok önemli deneyimler kazandırdı. En önemlisi girişimciliği öğrendik. Çoğumuz mezun olduk ama son olarak okulumuzun boyasının yapılmasını istiyoruz’’ dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Priştina'yı ziyaret ettiklerini belirten öğrenciler, okullarının bakım ve onarımının yapılması için söz aldıklarını söylüyor. Çevreciler, başkan sözünü yerine getirinceye kadar okuldan ayrılmayacak.
Dikkat, ilaç zehir oluyor
HER türlü hastalığın çaresini barındıran bitkilerin satışı artıyor . Yararlı bitkiler, bilinçsiz kullanım yüzünden zehir haline gelebiliyor. Bitkilerle tedavi yöntemini, eczacı yerine baharatçıların uygulaması sorunu büyütüyor. Bilinçsiz aktarlarla baharatçılar, hangi hastalığa ne tür bitkinin verileceğini bilemediği için zarara yolaçabiliyor. Uzmanlar, bitkilerle tedavi olmak isteyenlerin, fitoterapist ya da eczacılardan yardım almalarını öneriyor.
Çevreci Prensip
ÜRÜNLER ve artık maddeler asla gömülmemeli, seyreltilmemeli, karıştırılmamalı veya yakılmamalı. Zira bunlar yeniden devreye girebilir veya yeniden knullanılabilir. (Yeniden Kullanım Prensibi)