Güncelleme Tarihi:
Tünel çalışmalarının yapıldığı Konak'ta, maşatlık olarak bilinen halkın toplanma alanında ortaya çıkartılan mezarlık, İzmir'in en eski mezarlıklarından biri olarak biliniyordu. Bu alandaki mezarlıkların bir bölümü, 1930'lu yıllarda, dönemin İzmir Valisi Rahmi Bey zamanında başka yere nakledilmişti. Konak Tüneli kazı çalışmalarda ortaya çıkan Yahudi mezarlarından da 900'ü aşkın insanın kemiği çıktı. Bulunan kemikler Yahudi cemaatine teslim edilerek, Gürçeşme'deki Yahudi Mezarlığı'na nakledilmesi sağlandı.
Ayrıca kazılarda ortaya çıkartılan mozikler ve freksler de Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmek üzere kayıt altına alındı. Tünel kazı çalışması dışında kalan bölgede hala gün ışığına çıkartılmayan birçok eserin bulunduğu dile getirildi. Konak Tüneli alanında daha önce Roma hastanesi olduğu, burada su kültürü ile insanların tedavi edildiği, ortaya çıkartılan 13 odalı Roma evinde de moziklerin bulunduğu biliniyor.
Konak'taki kazılar sırasında, çalışma yapılan bölgenin çevresi sac levhalarla kapatılmıştı. Yolların daralması ve kazıların şeffaf bir şekilde yapılmadığı iddiasıyla bu duruma tepki gösterenler olmuştu. Bulunan eserlerle ilgili açıklama yapılmadığı belirtilerek de eleştiride bulunulmuştu.