Konak’taki evin metrekaresi 700 TL

Güncelleme Tarihi:

Konak’taki evin metrekaresi 700 TL
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2013 00:00

Konak Tüneli inşaatı nedeniyle Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı ‘acele kamulaştırma’ kararı ev sahiplerini mutsuz etti.

Haberin Devamı

İZMİR’in tarihi semtlerinden Damlacık’ın Varyant’ın bitimindeki 3. derece arkeolojik SİT olan Sümer Mahallesi’nin yarısını yok edecek Konak Tüneli inşaatı nedeniyle Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı ‘acele kamulaştırma’ kararı ev sahiplerini mutsuz etti. Aralarında yarım asıra yakın süredir oturduğu evi ve anılarını bırakmak zorunda kalacak olan mahalle sakinleri kamulaştırma bedellerinden yakınarak, itiraz için dava açmaya başladı.

Ön 1600, arka 700 TL
Sümer Mahallesi’ndeki 39 bina için geçen ekim ayındaki kamulaştırma kararından sonra Varyant’a bakan ön cephedeki binalar için metrekareye bin 600, arka cepheler içinse 700 TL değer biçildi. Yaşayacak yeni yer arayışına giren mahalle sakinleri kendilerine verilen paraların yetersiz olduğunu savunarak, “Konak Meydanı’na 500 metre uzaklıkta olan mahalle için bu kadar düşük para verilir mi? Bari en azından başımızı sokacak yeni bir ev alacak para verselerdi” diye tepkilerini dile getirdi. Bu arada Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü, yaklaşık iki hafta önce de yıkılacak evlerin sahiplerinden bir an önce gitmeleri için yazı gönderdi.

Haberin Devamı

Ne yapacağız şimdi
Yarım asırdır Konak Diş Hastanesi yanındaki üç katlı evde oturan, kardeşini emekliliği karşılığında aldığı kredi borcunu ödemek için geceleri pet şişe toplamaya çıkan Bağ-Kur emeklisi 69 yaşındaki Neslihan Durmaz, “Hayatım bu evde geçti. 35 yıl kiracıydım, 15 yıl önce de bütün paramı verip evi satın aldım. Bütün anılarım bu evde. Sabah kalktım mı penceremden Karşıyaka’yı bile görürüm. Ben buradan başka yerde rahat edemem. Geçen yıl 40 bin TL masraf yaptığım üç katlı evime 99 bin TL verdiler. Ev aradım, ama bu paraya gecekondu bile bulamadım” diye konuştu.

Konak’taki evin metrekaresi 700 TL

Evin mirasçısı çok
Oturduğu evin kendisinden başka altı mirasçısı olduğunu anlatan 65 yaşındaki Ayşe Soyupak da, “35 yıldır aileden kalma evde oturuyorum. Alt katta oturan kiracıdan her ay aldığım 250 TL ile geçinmeye çalışıyorum. İki katlı eve 160 bin TL verdiler. Bu parada bütün ailenin hakkı var. Bana kalan payla ne yapacağımı bilemiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Ballıkuyu’yla bir mi
Mahalleye emsal olarak Ballıkuyu’nun gösterildiğini anlatan emekli Yılmaz Dülger ise, “Buralar SİT olduğu için pek alım satım olmaz. Zaten evlerin hepsi küçük. Emsal olarak Ballıkuyu’da vakıflar tarafından yapılan bir binayı göstermişler. Ballıkuyu neresi, Konak neresi? Burası yürüsen Konak Meydanı’na 500 metre. Buradaki evlerin eskiliğine bakılıp fiyat mı verilir” diye konuştu.

Ne yapacağımı bilmiyorum
Geçen yıl 70 bin TL’ye alıp 40 bin TL masraf yaptığı işyerine 72 bin TL değer biçildiğini anlatan Mali Müşavir Yeşim Tekoğlu da, “Bizim bina yol kenarında ve 5 katlı. Tüm binaya 300 bin TL vermişler. Ben geçen yıl işyerimi 70 bin TL vererek aldım üstüne de masraf yaptım. Yaptığım masrafın faturaları durduğu için yüzde 20 artırarak 72 bin TL verdiler. İşlerin yoğunluğuyla mı uğraşacağım yoksa kendime yeni bir yer bulmak için mi uğraşacağım, daha doğrusu ne yapacağımı bilmiyorum” diye yakındı.

Haberin Devamı

Konak’taki evin metrekaresi 700 TL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!