Konak’ın bütçesi tartışma konusu

Güncelleme Tarihi:

Konak’ın bütçesi tartışma konusu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

DEPREM felaketi nedeniyle 1999 yılında bütçe gerçekleşme oranı yüzde 64'te kalan Konak Belediyesi'nde, 2001 bütçesi 27 trilyon lira olarak belirlendi. Başkan Erdal İzgi, şişirilmemiş bütçe yaptıklarını açıklarken; muhalefet, yatırımların azaltılmasını eleştirdi.

ANAP'lı Özcan Kaya ile CHP'li Mustafa Kocaoğlu, İzgi'yi topa tuttu. Kaya, belediyenin Büyükşehir'in şubesi gibi çalıştığını, müdürlere yetki verilmediğini, vergi toplanmadığını öne sürdü, ‘‘İçimiz kan ağlasa da evet diyeceğiz’’ dedi.

CHP'li Kocaoğlu, 800 bin nüfuslu Konak'ta yaşayanların bütçenin yüzde 1'in altında artışına layık olmadığını belirtti, ‘‘Proje yok. Asfalt şantiyesi çalışmıyor. Basmane'deki Dünya Ticaret Merkezi'ne usule aykırı ruhsat verdiniz. Ege Palas'ı kayırıp yıkım yapmıyorsunuz. CHP olarak icraatların yüzde 90'ında yanızdaydık, bu kez hayır oyu vereceğiz’’ diye konuştu.

ELEŞTİRİLERİ yanıtlayan İzgi, göreve geldikleri 1999'da abartılı bütçeyle karşılaştıklarını, deprem sonrası yaptıkları 2000 bütçesinin de enflasyonla mücadele programı nedeniyle yara aldığını söyledi. Bütçe, CHP’nin 4 ret oyuna karşı 38 evetle onaylandı.

ELEŞTİRİLERE YANIT

BAŞKAN İzgi, yaptığı konuşmada, İzmir milletvekillerine mektup yazdığını söyledi, ‘‘Harçların artırılması, kadro eksiğinin tamamlanması, harcamalara katılım payının beyana değil metrekaraye göre alınması için yasal dözenleme başlatmalarını talep ettim’’ dedi. Yüzde 1'lik haberleşme vergisini de istediğini söyleyen İzgi, milyarlarca liralık at yarışları geliri için mahkemeye başvurduklarını da bildirdi, araçlarda uyguladıkları tasarrufla akaryakıt tükemitimini 75 bin litreye düşürdüklerini belirtti. Belediyeye yeni personel almadıklarını, 173 işçi ve 78 memurun işten ayrıldığını kaydeden İzgi, tazminat olarak yaklaşık 1 trilyon lira ödediklerini açıkladı. İzgi, işçilere birer ikramiye borç kaldığını, kamunun da 4.7 trilyon lira alacağı bulunduğunu söyledi. Vergilerin toplamaması nedeniyle yapılan eleştirilerin haklı olduğunu ifade eden İzgi, ‘‘Ancak, önemli olan tahakkuk edilmesidir’’ dedi. Yeniden başkanlığa aday olmayacağını tekrarlayan İzgi, çalışanlara baskı yaptığı ve Büyükşehir'in şubesi olduğu iddialarını reddetti, ‘‘Önemli olan hizmetin yapılıp yapılmamasıdır’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!