Kombassan’a çevre cezası

Güncelleme Tarihi:

Kombassan’a çevre cezası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

SEFERİHİSAR'DA izinsiz açılan sondaj kuyusundan fışkıran 83 derecedeki sıcak suyun yarattığı çevre felaketi nedeniyle Kombassan Holding'e ceza geliyor. Vali Alaaddin Yüksel, ‘‘Kuyudan bugüne kadar akan 40 bin ton suyun karşılığını, amme alacağına göre şirketten son kuruşuna kadar tahsil edeceğiz’’ dedi.

Kombassan Holding'e ait Taç Turizm Şirketi'nin termal otel yapmak için Karakoç Vadisi'nde aldığı 250 dönümlük arazide açılan sondaj kuyusunun köreltilerek, felaketin durdurulması için çalışmalar devam ediyor. Özel sondaj şirketleri, kuyu altında vananın bir süre kapatılması nedeniyle meydana gelen boşluğun çökmeye yolaçabileceğini belirterek çalışma yapmadı.

İLGİNÇ AÇIKLAMA

Kombassan Holding yetkilileri ise, izinsiz sondajla hiçbir ilgileri olmadığını önesürdü. Yapılan yazılı açıklamada, arsanın Kombassan Holding'e ait olduğu, ancak sondajın maden arama ruhsatı olan Hüseyin Koyuncu adlı bir şahıs tarafından yapıldığı belirtildi. Koyuncu'nun Maden Kanunu'na göre izinsiz holding arsasında sondaj yapılabileceği iddia edilen açıklamada, ‘‘Yine de çalışmalar için sözlü izin talebinde bulundu’’ denildi.

Vali Yüksel tepki göstererek, ‘‘Ne aranırsa, aransın ÇED raporu alınması gerekli. Böyle bir rapor yok. Hiç kimse kendiliğinden gidip, yeraltı rezervlerini arama hakkını kendinde bulamaz’’ dedi.

BELEDİYE'YE İNCELEME

Vali Yüksel, Karakoç Vadisi'ndeki araziye termal turistik tesis yapmak için başvuran Kombassan Holding'in talebine, revize imar planı henüz onaylanmamasına karşın Doğanlar-Payamlı Belediyesi’nin ön izin vermesi hakkında da inceleme başlattığını belirtti. Sondajla ilgili ihmali bulunan kişi ve kuruluşlar hakkında işlem yapacaklarını söyledi. Bu arada yetkililerin yardım istediği Su-San Sondaj şirketi sahibi Mehmet Türker, su akışının önlenmesi için alelacale kuyu ağzına beton atıldığını, vanaların bir süre kapatılması ile de yerden 10 metre altta boşluk oluşmuş olabileceğini söyledi. Türker, ‘‘Köreltme işlemini yapacak 28 tonluk makinanın ağırlığıyla kuyu ağzı her an çökebilir. Patlama da yaşanabilir. Ben adamlarımı riske ataman. MTA yetkililerine de bunu açıkça söyledim’’ dedi.

MTA SORUŞTURMA AÇTI

MTA Genel Müdürü Ali Kemal Işıker, konuyla ilgili İzmir Valisi Alaaddin Yüksel'in Bölge Müdürlüğü'ne verdiği talimatlarla sondaj kuyusuyla ilgili tedbirleri içeren bir rapor sunduklarını açıkladı. Işıker, sondajın Konya MTA Bölge Müdürlüğü'nden bir mühendis nezaretinde yapıldığına dair iddialar için de ayrıca soruşturma açarak, teftiş kurulunu görevlendirdiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!