Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2008 00:00
Yaş ortalaması 32 olan İzmir’i yaşlılar yönetiyor. Milletvekillerinin yaş ortalaması 57, başkanlarımızın ise 55. Yıllarca koltuklardan kalkmak bilmeyen 60-65 yaşlarında pek çok yöneticimiz de var.
Kent nüfusunun yaş ortalaması 32 olan İzmir’i yaşlılar yönetiyor. İzmir milletvekillerinin yaş ortalaması 57, belediye başkanlarınki ise 55. Aynı koltukla yıllarca oturarak yaşlanan yöneticiler, kentin gelişmesine engel gösteriliyor. Yaşlıların egemen olduğu toplumsal sisteme "Gerontokrasi" deniyor. Yaşlıların hakimiyetine dayanan bu sistemde yerel yöneticiler, oda, sendika, meslek örgütü başkanları yıllarca aynı koltuktan kalkmıyor, her seçimde aday oluyor.
İhtiyarlar meclisi yönetiyor
Uluslararası Stratejik Araştırma Eğitim ve Danışma Merkezi Platformu USADEM Başkanı, toplumbilimci Prof. Dr. İbrahim Armağan, nüfusunun yüzde 50’si 28 yaşın altında olan Türkiye’nin "İhtiyar Meclisi" tarafından yönetilmesinin işsizlik ve terörden daha önemli bir sorun olduğunu belirtti. Bu zihniyet hedeniyle ülkenin çağdışı kaldığını, Avrupa ile arasındaki farkın açıldığını söyleyen Prof. Dr. Armağan şöyle konuştu:
İyi eğitim almış, enerjik
"Türkiye ’ihtiyarlar grubu’ tarafından yönetiliyor. Bunun en güzel örneği TBMM. Sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve yerel yönetimlere de bakıldığında aynı zihniyet göze çarpıyor. Bunun sakıncaları çok. İhtiyarlar, bilgi toplumunda bizleri 1950’lerin bilgisi ve anlayışıyla yönetiyor. Siyasi ve sosyal yapıda sorun oluşturuyor. Bu kişiler iyi eğitim almış, enerjik, dinamik, genç nüfustan korktukları için koltuklarını korumak adına tüm yasal düzenlemeleri de ona göre yapıyor.
En güzel örnek
Demokrasinin önünü tıkıyorlar. Avrupa’da 30 yaşında bir rektör görürken Türkiye’de 50’nin altında görmek mümkün değil. Ülkeyi Osmanlı zihniyetiyle yönetiyorlar. Hepsi küçük padişah gibi. Kendilerinin ve yakın çevrelerinin çıkarlarını koruyarak hareket ediyorlar. Toplumsal gelişme ve modernleşmenin önündeki en büyük engeller. Türkiye gencine güvenirse bu toplum Japon mucizesini yaşar."
EN YAŞLI MİLLETVEKİLİ BAKAN VECDİ GÖNÜL
Yaş ortalaması 32 olan İzmir’i TBMM’de temsil eden milletvekillerinin yaş ortalaması 57. En yaşlı İzmir milletvekilli 69 yaşındaki Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül. Onu 67 yaş ile CHP’li Kemal Anadol izliyor. Anadol’dan sonraki yaş sıralaması şöyle gerçekleşiyor: Mehmet Aydın (AKP): 65, Tuğrul Yemişçi (AKP): 64, Erdal Kalkan (AKP): 52, Taha aksoy (AKP): 61, Bülent Baratalı (CHP): 61, Oğuz Oyan (CHP): 61, Erdal Sipahi (MHP): 60, İsmail Katmerci (AKP): 59, Canan Arıtman (CHP): 58, Ahmet Ersin (CHP): 58, Güldal Mumcu (CHP): 57, Selçuk Ayhan (CHP): 55, Şenol Bal (MHP): 55, Abdürrezzak Erten (CHP): 55, İbrahim Hasgür (AKP): 55, Harun Öztürk (DSP): 55 Mehmet Ali Susam (CHP): 52, Oktay Vural (MHP): 52, Ahmet Kenan Tanrıkulu (MHP): 50, Mehmet Tekelioğlu (AKP): 50, Nükhet Hotar Göksel (AKP): 47, Recai Birgün (DSP): 42.
İŞ DÜNYASINDA DURUM
Salahaddin Hünü: 63 yaşında. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanlığı görevini 16 yıldır sürdürüyor.
Ekrem Demirtaş: İzmir Ticaret Odası Başkanı. 62 yaşında ve 17 yıldır aynı görevi yapıyor. 1987- 1991 yılları arasında İTO Başkan Vekilliği yaptı.
Necip Kalkan: İzmir Ticaret Odası’nda 20 yıldır meclis üyesi, 13 yıldır meclis başkanı. 58 yaşında. 2009’da görevini gençlere bırakacak.
Cahit Çetin: Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı. Bu görevi 22 yıldır yapıyor. Şu anda 66 yaşında.
Ali Rıza Türker: Tariş Üzüm Birliği Başkanı. 21 yıldır bu görevi yapıyor. 64 yaşında.
Atıl Akkan: Aliağa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı. İki dönem EBSO Başkan vekilliği, iki dönem başkanlık yaptı. 65 yaşında.
KİMLER NE DEDİ
ÖZFATURA: GENÇLERE DAHA FAZLA ŞANS
İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura, yaşlı yöneticilerin gençlerin önünü açması gerektiğine dikkat çekerek, "Kişi belli bir yaştan sonra artık mutfağa girmeli. Vizyonu gençlere bırakmalı ancak onlara deneyimi, projeleri ile akıl hocalığı yapmalı. Mutfakta iş üretmeli. Beyin desteği vermeli. koltuğa çakılıp kalanları anlayamıyorum" diye konuştu.
TINAR: ZAMANI GELİNCE ÇEKİLMEYİ BİLMEK LAZIM
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yaşar Tınar, "Yaşlı yönetici iyi değildir" anlayışını benimsemediğini, kriterin başarı ve performans olduğunu belirterek, "Kurumu amaçlarına uygun bir şekilde yönetiyor ve başarılı oluyorsa yaşının ve orada kalmasının önemi yok. Ancak zamanı gelince de çekilmeyi bilmek lazım" dedi.
ERTAN: AYNI KOLTUKTA YILLANMAK ÖLDÜRÜYOR
İzmir’in duayen işadamlarından Şinasi Ertan, en güçlü olduğu dönemde gençlerin önünü açmak için ayrıldığını vurgulayarak, "Bir yerde uzun süre heyecan kaybına neden oluyor. Ancak kişi uzun yıllar aynı koltukta oturduğu halde hálá fikir üretiyor ve yararlı oluyorsa buna kimse söz edemez. İzmir’de bu tanıma uyan kaç kişi olduğu da tartışılır" dedi.
TİCARET BORSASI’NDA REKOR ÖZMEN’DE
İzmir Ticaret Borsası’nda en uzun başkanlığı 1991- 2001 yılları arasında Hasan Özmen yaptı. Özmen hálá meclis üyesi.
Yemişçi 59
Ardından göreve gelen Tuğrul Yemişçi de 1995- 2001 yılları arasında meclis başkanlığı yaptıktan sonra 12 yıl da yönetim kurulu başkanlığı yaptı. 64 yaşında Yemişçi. Yemişçi’nin milletvekili olmasıyla boşalan koltuğa 59 yaşındaki Aydın Kesen oturdu.