Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2014 01:22
ARAŞTIRMACI- Gazeteci Oben Ulu'nun köle kral Hermias'ı anlattığı 'Kölelikten Krallığa - Atarneuslu Filozof Hermias', Aratos Kitaplığı'ndan okurlara sunuldu.
Dikili ve çevresinde antik dönemle ilgili araştırmalar yapan DHA muhabiri Oben Ulu'nun Hermias'ı anlatan eseri Aratos Kitaplığı tarafından 'Kölelikten Krallığa - Atarneuslu Filozof Hermias' adıyla yayımlandı. Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni, Gazeteci- Yazar Uğur Pişmanlık, "Aratos Dergisi olarak 32'inci kitabımızı yayımladık. Hiç kuşkusuz Anadolu uygarlıkları içinde Bergama, Assos, Tarsus, Efes ve Miletos gibi önemli kentler vardı. Kimi zaman bu kentler arasında ekonomik, sosyal, kültürel bağlarla birlikte felsefi ilişkiler ve bu ilişkilere aracılık eden tarihsel kişileri de bu bağlar içinde görmek mümkün. Örneğin Aristoteles'i Atina'dan Assos'a felsefe yapmaya çağıran filozof ve kral Hermias'tır. Çalışmada Atarneuslu Hermias'ın kölelikten filozofluğa ve krallığa geçişi, Aristoteles ile ilişkisi, Aristo'nun Assos'ta felsefe yapması, Atarneus'un yanı başındaki Pergamon (Bergama) antik kentinin varlığı, kentler ve düşünürler arasındaki bağlar gözler önüne seriyor. Bir filozofu ve onun yaşadığı kenti anlatan çalışmayı yapan Oben Ulu'ya teşekkür ediyor, Aratos dergisi olarak yayımlamış olmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.
Uzun zamandır Dikili ve çevresinde antik dönem ile ilgili araştırmalar yaptığını belirten Oben Ulu, "Araştırmalarım esnasında Hermias'a rastladım. Onun izini sürdükçe çok etkilendim. Müthiş bir hikaye çıktı ortaya. Başta bu bölgede
yaşayanlar olmak üzere herkesin Hermias'ı tanımasını istedim. Atarneus'ta bir köleyken filozof, daha sonra da Atarneus'ta yönetici olan Hermias unutulmayı hak etmiyor. Bu bilge ve cesur adamı tarihsel bilgi ve belgelere dayandırarak anlattım. Emeği geçen ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. Hermias'ın hikayesinin Bergama Krallığı'nın kurulmasıyla aynı döneme rastladığını belirten Ulu, "Bu bakımdan Dikili ve Bergama antik dönemde ortak bir tarihi paylaşmaktadır. Bergama (Pergamon) eşsiz tarihi kalıntılarıyla bugün ayaktadır. Ancak Dikili'deki Atarneus antik kentinin kazı çalışması ile meydana çıkarılması bölgenin önemini ve turistik değerini artıracak, dahası insanlık tarihi açısından da çok değerli bir kazanım olacaktır. Zira Aterna Tepesi ve çevresindeki muazzam kalıntılar gün ışığına çıkarılmayı beklemektedir " dedi. Tamamı kuşe kağıda basılı eserin 100 sayfadan oluştuğu ve 10 liradan okura sunulduğu kaydedildi.