Güncelleme Tarihi:
Konuşması sık sık slogan ve alkışlarla kesilen Kocaoğlu, önceki gün başlayan operasyonla 24 belediye görevlisinin gözaltına alındığını, 10’unun serbest bırakıldığını belirtti, “Diğer arkadaşlarımızın da bir an önce ifadesi alınarak serbest bırakılmasını arzu ediyoruz, talep ediyoruz. Bu arkadaşlardan birçoğunu tanımıyorum. Yahut ismini bilmiyorum ama tanıdıklarım, bildiklerim pırıl pırıl insanlardır. Bunların bu kente hizmetten başka hiçbir düşüncesi, hedefi, amacı yoktur. Aynı mantık içinde beni nasıl biliyorsanız ben de o arkadaşları böyle biliyorum” diye konuştu.
Kocaoğlu, daha önce genel seçimde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kullanılmaması gerektiğini açıkladığını belirterek, şöyle dedi:
“İzmirli hemşehrilerimizin yüzde 56.7 oyu ile seçilmiş belediye başkanınızım. Eğer bu belediyede bir şey varsa, bir yolsuzluk varsa, bir hukuksuzluk varsa onun hesabını ben vereceğim. Benim arkadaşlarımı, mesai arkadaşlarımı bıraksınlar bu belediyenin hesabını bana sorsunlar.”
İzmir’e layık olma zamanı
Zamanın İzmirli hemşerilerine layık olma zamanı olduğunu ifade eden Kocaoğlu, şöyle konuştu:
“İzmirli hemşerilerimizin bize güvenini boşa harcamama zamanıdır, çalışma zamanıdır, layık olma zamanıdır şimdi. Sizden bir isteğim var herkes işinin başına, görevinin başına daha büyük bir istekle, daha büyük bir azimle, daha büyük bir coşkuyla
öyle bir çalışacağız ki, İzmirli hemşehrilerimize hep birlikte layık olacağız. Bundan sonra sükunetle, ama an be an, saniye saniye takip ederek arkadaşlarımızın bir an önce özgürlüğe kavuşması için hukuk mücadelesi vereceğiz. Adalet mücadelesi vereceğiz, insan hakları mücadelesi vereceğiz, demokrasi mücadelesi vereceğiz ve İzmir’den dünya aleme demokrasinin ne olduğunu hep beraber öğreteceğiz. İzmirlilerle birlikte öğreteceğiz.”
İfadesi alınmayacak
İZMİR Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyon kapsamında gözaltında bulunan 35 kişinin ifadelerinin alınması sürüyor. İfadelere göre gözaltı sayısının artabileceği bildirildi. Başkan Aziz Kocaoğlu’nun şüpheli ya da bilgi sahibi olarak ifadesine başvurulmayacağı öğrenildi.
Zamanlama açıklaması
Operasyonun seçimlerden 40 gün öncesine denk gelmesi nedeniyle olayın siyasi olduğu yönündeki tartışmalara Emniyet Müdürlüğü’nden, resmi olmayan, açıklama geldi. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sait Demiröz’ün son HSYK kararıyla Yargıtay aüyeliğinee seçilmesi üzerine, bir yıl yürüttüğü soruşturmanın bir süre askıya alındığı, ardından dört yeni savcının görevlendirilmesiyle kaldığı yerden devam ettiği belirtildi. Yeni savcıların talimatıyla da operasyona başlandığı bildirildi.
Başkanlar Kurulu’ndan ‘Yanındayız’ ziyareti
BATI Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu’nun (BASİDEF) ev sahipliğinde toplanan İzmir Başkanlar Kurulu’ndan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na destek kararı çıktı. Kentin önde gelen iş dünyası kurumlarının üyesi olduğu kurulun üyeleri bugün saat 09.00’da Başkan Kocaoğlu’nu makamında ziyaret edecek, “Size güvenimiz tam, yanındayız” mesajı verecek.
BASİFED Başkanı Hüseyin Porsuk, Aziz Kocaoğlu’nu yakından tanıdıklarını, dürüstlüğüyle siyasette örnek bir kişilik olduğunu bildiklerini dile getirdi. Porsuk, “Başkanımıza güveniyoruz. Bu nedenle kendisini makamında ziyaret edeceğiz. Konu yargı sürecine girdi ama biz iddia edilenlerin Kocaoğlu’yla hiçbir ilgisinin olmayacağını biliyoruz. Kendisi çok hassas ve gerçekten Türkiye’nin özlediği yöneticilerden. Kendisine kefiliz. Ekibinin de yanlış işler yaptığına inanmıyoruz. Biz Kocaoğlu’nun sonuna kadar arkasındayız” dedi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da iddialara inanmadıklarını ancak son kararı da yargının vereceğini belirtti. Yorgancılar, “Kocaoğlu son derece dürüst bir insan. Kendisini çok yakından tanıyan biriyim. Kendi kurduğu ekibinin de yanlış işler yapacağını düşünmüyorum. Süreç devam ediyor. Doğrular elbette ortaya çıkacak” diye konuştu.
EXPO SÜRECİ DE MASAYA YATIRILDI
İzmir Başkanlar Kurulu’nun sekreteryasını üstlenen Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Yılmaz Temizocak, toplantıda EXPO 2020 adaylığını da değerlendirdiklerini söyledi. Belirlenen takvime uyulmasından İzmir’in avantajlı çıktığını dile getiren Temizocak, şöyle dedi: “Bundan sonra mücadelemizi dış cephelerde sürdüreceğiz. Geçmiş yıllardaki eksik ve yanlışlarımızı yapmadan İzmir’e daha çok oy getirmek için mücadele edeceğiz. Tecrübemiz var. Bu sefer ipi göğüsleyeceğimize inanıyoruz.”
Yıldırım’da da zaman endişesi
ESKİ Ulaştırma Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım, belediye operasyonuyla ilgili soruları yanıtladı.
Baskının kolluk kuvvetleri ve yargının işi olduğunu, gerçeklerin en kısa sürede ortaya çıkmasını dilediğini belirten Yıldırım, şunları söyledi:
“Biz hiçbir zaman siyasi rakiplerimizle mücadelemizde meşru olmayan yollara tevessül etmedik, etmeyiz. Böyle bir anlayışımız yok. Operasyonu yöneten biz değiliz. Neticede böyle bir yargının tasarrufu oldu. Ama bunun seçim sürecinde çeşitli çevrelerce istismar edileceği endişesi bende de var. Keşke olmasaydı. Bu zamanda yapılması manidardır.”
Sonucu beklemek gerek
Herkesin yargı kararlarına saygı göstermesi, sonucun ortaya çıkmasını beklemek gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Bizim temennimiz o olay sürüncemede kalmasın, ortaya çıksın. Basından öğrendiğimiz kadarıyla belediyenin çalışanları ile yüklenici firmaların birbirini şikayet etmesinden çıkmış. Belirli bir sürede hazırlıkları savcılıkta yürütülmüş ve işleme konmuş. Zaten Büyükşehir Belediye Başkanı da açıkladı ‘Alnımız ak, yanlışımız yok, rahatız’ dedi. Bu bizim için en önemli veridir.”
10 kişi serbest bırakıldı
BÜYÜKŞEHİR, Karabağlar ve Kuşadası belediyelerine yönelik düzenlenen operasyonda eski genel sekreter Ersu Hızır, genel sekreter Pervin Şenelgenç’in de aralarında bulunduğu 45 kişi gözaltına alındı. İhaleye fesat karıştırmak, Kamu İhale Kanunu’na muhalefet, edimin infazına fesat karıştırmak suçlarından haklarında işlem yapılan zanlılardan Yıldız Yılmaz, Ziya Çavdar, Fatma Ozan, Cemal Hayati Öztürk, Adalet Okan, Zehra Güner, Hamza Güzeldere, Senem Polat, Birol Soylu ve Melda Çalışkan ifadeleri alındıktan sonra savcılık talimatıylü serbest bırakıldı. 35 kişinin sorgusu devam ederken polisin Büyükşehir Belediyesi’ndeki bilgisayarların hard diskleri kopyalama işlemleri tamamlandı.
İddialar iddialar
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’ne yönelik operasyona neden olarak gösterilen Sayıştay dosyasındaki usulsüzlük iddiaları da ortaya çıkmaya başladı.
2009 Yerel seçimlerinde CHP seçim bürolarında verilen kumanyaların 23 Nisan’da çocuklara dağıtılmış gösterilmek istendiği, belediye çalışanı Cevahir Kiraz’ın bu duruma karşı çıktığı için işten atıldığı iddialar arasında yer aldı. İzmir Fuarcılık A.Ş’nin davetler ve özel günler için çiçek alım ihalesinin Çağlar Çiçekçilik’e verildiği, ancak alınmayan çiçeklerin belediyeye fatura edildiği iddia edildi.
Faturalar kesilmiş
Rapordaki diğer bir yolsuzluk iddiası ise Şirketler Koordinatörlüğü’nün 50 ton mandalina almış gibi gösterip belediyenin hesabından yüklü miktarda para çıkardığı, buna karşılık alınmayan meyvenin sel felaketinde zarar görenlere dağıtılmış gibi gösterilmesi. Yine belediyenin tanıtım afiş, billboard ve poster işlemlerinin ihale yapılmaksızın Arslan Ajans firmasına verildiği, İZBETON şirketinde kullanılmayan malzemelerin kullanılmış gibi gösterildiği, İzmir Sanat’ta yapılmış kokteyl masrafları ile yine bazı yazarların imza günündeki ikramların da belediyeye fatura edildiği belirtildi.
Birimlere polis
Ayrıca Genel Sekreter Pervin Şenel Genç’in çeşitli birimlerde görevli kişilerle ve Başkan Aziz Kocaoğlu ile arasında geçen telefon görüşmelerinin de kayıtlarda yer aldığı bildirildi. Operasyon öncesinde çeşitli birimlere polis memuru yerleştirildiği, bu kişilerin zanlıları takip ettiği, gizli kamera ve teknik takibin de gerçekleştirildiği öğrenildi. Zanlıların telefon görüşmelerindeki geçen para ile ilgili görüşmelerinde de bir şifre olarak “çıkma” sözünü kullandıkları belirtildi.
Sendikalardan destek açıklaması
BELEDİYE-İş, Genel-İş, Sosyal-İş ve Tümbelsen temsilcileri ortak açıklama yaptı, Büyükşehir Belediyesi’nin 19 Ocak’tan itibaren aralıksız Sayıştay denetçileri ve mülkiye müfettişlerince denetlendiği vurgulandı, şöyle denildi: “Herhangi bir usulsüzlüğün tespit edilmediği bir gerçektir. Operasyonun zamanlamasının hukuki değil, siyasi olduğu kanaatini doğurmaktadır. El konulan bilgisiyarlar ve belgeler nedeniyle hizmetler aksatılmak istenmektedir ve iş verimini düşürmektedir. Bu zihniyet İBB bünyesinde çalışan yaklaşık 20 bin çalışanı zan altına koymuştur. Bu gerekçelerle soruşturmanın bir an önce sonuçlandırılması ve kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir.”