Güncelleme Tarihi:
Yunanistan Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosluğu ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin düzenlediği ’Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi ve Yatırımları Forumu’ Hilton İzmir Oteli’nde yapıldı. Forum kapsamında ’Deniz Turizmi’, ’Turizm Sektöründe Yatırımlar’ konularında işbirliği olanakları değerlendirildi. Foruma, Vali Mustafa Toprak, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Kiriakos Loukakis, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Yunanistan Yatırım Dairesi Başkanı Konstantinos Aggelopoulos, Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu Turizm ateşisi Maria Rachmanidou, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İTB Başkanı Işınsu Kestelli, Türk ve Yunanistan bürokratları, Türk ve Yunan işadamaları, Yunanistan adalarının Vali ve belediye başkanları katıldı.
Forum’da ilk somut proje ve hedefi İzmir Büyükşehir Belediye Başkaın Aziz Kocaoğlu açıkladı. Kocaoğlu, konuşmasında iki ülkenin komşuluktan gelen ilişkilerine dikkat çekti. Kocaoğlu, şöyle dedi:
"Ortak tarihimizin ve denizimizin sürekli altını çiziyoruz. Tarih ve denizi birlikte tanıtmalı, birlikte pazarlama birlikte kullanmalı Ege Denizi’nde barışı tesis etmeliyiz. Karşılıklı bu görüşümüzü son 3-4 yılda yaşadığımız mülteci krizinde en fazla etkilenin iki ülke olarak tescillemiş olduk. Birlikte yapacağımız turizm ve denizcilik çalışmaları çözülmesi zor gibi görünen Kıbrıs sorununu da giderek çözüme doğru yaklaşması için çok önemli adım olacaktır."
Aziz Kocaoğlu, ayrıca İzmir’den Midilli’ye 1 yıl sonra belediye şirketi İZDENİZ’in katamaran tipi deniz araçlarıyla seferler gerçekleştirmeyi düşündüklerini açıkladı. Kocaoğlu, "Söz veremiyorum ama 2017 yılı ortalarından başlayarak hızlı deniz ulaşım araçlarıyla Midilli-İzmir arasında seferlere başlamayı düşünüyoruz. Gemilerin yapımı 2017’de tamamlanacak. 2016 yılına yetişmiyor" dedi. Kocaoğlu, hızlı deniz ulaşım araçlarının tesliminin 2017 yılında yapımının bitecek olması ve Midilli’ye ulaşımın yapılması için gerekli izin süreçlerini dikkate olarak kesin tarih vermemesine karşın turizm sezonunun başlayacağı 2017 yılı ikinci yarısı olarak Haziran-Temmuz aylarını işaret etti.
YUNANLILAR’DAN LİMAN ÜCRETLERİNİ DÜŞÜRÜLMESİ ÖNERİSİ
Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Kiriakos Loukakis, iki ülke arasında her geçen gün artan ilişkilerin, Başbakanlar düzeyinde İzmir’de gerçekleşen zirveyle daha da ivme kazandığını söyledi. Loukakis, forumda her iki ülkenin deniz turizmi ve yatırımlar konusunda düşünce ve projelerini, olanakları masaya yatıracaklarını söyledi. Yunanistan Kuzey Ege Vali Yardımcısı Nikos Katrakazos ise yaptığı konuşmada İzmir-Midilli, İzmir Selanik hatlarıyla ilgili bir öneride bulundu. Ketrakazos, "Bu seferlerle ilgili başarının anahtarının limana gelen gemilerin ödediği bedellerin düşürülmesidir" dedi
Vali Mustafa Toprak ise konuşmasında iki ülke arasıdnaki ilişkilerin yeni bir döneme girdiğini söyledi. Ulaşım ve turizm başta olmak üzere iki ülke arasındaki işbirliklerinin arttığını belirten Toprak, "İki ülke halkıda bu gelişmelerden memnun. Turizm destinasyonu entegrasyonları da iki ülkeye önemli katkı verecektir. İzmir-Selanik limanları arası imzalanan mutabakat da çok önemli bir adımdır" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli ise Türk denizcilik sektörünün 2015’te 4.5 milyar dolarlık brüt değere ulaştığını kaydetti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 15 milyon tona ulaştığını belirten Şevli, "Bu rakamı artırmak ve ülkeler arasındaki ticareti geliştirmek için yeni projeler üretmemiz gerekiyor. Bu toplantının Türkiye-Yunanistan deniz ilişkilerinde yeni bir dönemin habercisi olacağını düşünüyorum" dedi.
ÖZTÜRK: "GELİN EGE’Yİ DÜNYAYA BİRLİKTE TANITALIM"
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkaın Yusuf Öztürk, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Aleksis Çipras’ın 8 Mart’ta İzmir’de buluşması, bu organizasyonu düzenleme konusunda kendilerine heyecan ve umut yarattığını, her iki ülkenin liderler düzeyinde İzmir’de 95 yıl sonra bir araya geldiği zirvede alınan kararların da şevk verdiğini söyledi. Dünyada ve bölgemizde yaşanan terör olaylarına dikkat çeken Öztürkş şunları söyledi,
"Yaşananlar bu umudu yok edemeyecektir. İnsanlığın bu ortak hayalinin yolu, ülkeleri birbirine yaklaştıran turizmden geçiyor. Turizm, insanlığın evrensel değerlerinin paylaşıldığı muazzam bir platformdur. Bizler, bu olağanüstü koşullara rağmen turizmi geliştirmek için çabamızı sürdüreceğiz. Yunanistan ile Türkiye, el ele verip ortak tanıtım kampanyaları düzenleyerek, Ege’yi dünyaya birlikte tanıtabiliriz. Ege’nin her iki yakasını bir turizm paketi olarak pazarlayabiliriz. Türkiye’nin Ege kıyıları ile Yunanistan’ın adalarını ve ana karasını yeni ulaşım yatırımları ile yakınlaştırabiliriz. Türkiye’yi, Ege adalarının tedarik deposu haline getirebiliriz. Marina ve liman işletmeciliği alanında mevcut yatırımlara yenilerini ekleyebiliriz. İşadamlarımızı ortak yatırımlar için teşvik edebiliriz. İzmir çıkışlı Yunan adalarını ve Ege kıyılarını kapsayan yeni tur rotaları çizebiliriz. Türkiye ile Yunan adaları arasında turizm eksenli ulaşımda son yıllarda ciddi artış yaşanıyor. Kuzey Ege’de Ayvalık ile Midilli, Çeşme ile Sakız, Kuşadası ile Samos arasında deniz ulaşımı mevcut. Geçen yıl Ayvalık-Midilli arasında yolcu sayısı 140 bini geçti. Çeşme-Sakız hattında yolcu sayısı 250 bine ulaştı. Kuşadası-Samos hattında yolcu sayısı, 150 binin üzerine çıktı. Güney Ege’de bu rakamlar çok daha yüksek seyrediyor. Ancak artan grafiğe rağmen bu sayıların yeterli olduğunu söyleyemeyiz"dedi. Öztürk vize işlem ve prosedürlerinin kolaylaştırıp, yeni deniz hatları oluşturup Ege’yi adalara daha sıkı bağlamak gerektiğini dile getirdi. İzmir Saat Kulesi’nin önünden kalkan gemilerle Midilli’ye gidebilmesi gerektiğini belirten Öztürk " İki ülkenin liderlerinin buluşmasının gündemlerinden birini oluşturan Selanik-İzmir Ropax hattı ile Balkanlara yönelik yeni bir hat kurabiliriz. Elbette bu adımlar için Türk ve Yunan resmi kurumlarının ve girişimcilerinin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu forumdaki konuşmaları Bakanlıklar arası görüşmelerin gerçekleştirileceği daha üst bir platforma taşımayı hedefliyoruz."
KESTELLİ: "İKİ KERE İKİYİ SEKİZ YAPMAK İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ"
İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsı Kestelli ise Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkinin, yeterince kullanılmayan büyük bir bir potansiyel olduğunu söyledi. Türkiye’nin yaklaşık 40 milyon, Yunanistan’ın 22 milyon turist ağırladığını belirten Kestelli, Akdeniz çanağının diğer cazibe merkezlerinden Fransa’ya 84 milyon, İspanya’ya 65 milyon ve İtalya’ya 49 milyon turist gittiğini haırlatırken şunları ekledi:
"Fransa, İtalya ve İspanya Anadolu’dan ve Yunan yarımadasından daha mı köklü bir medeniyete sahip? Ya da bu ülkelerin denizi, kumu, güneşi ve tabiatı Ege kıyılarından daha mı güzel? Türkiye ve Yunanistan’ın iki kere ikiyi sekiz yapmak için işbirliğinden başka şansı yok. Aramızda bugün 3.3 milyar dolar gibi güdük bir rakam olan dış ticareti ilk etapta 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflemeliyiz. Ege nasıl ortak değerimizse, bu coğrafyaya kattığımız zenginlikleri de, birbirimizin hakkını gözeterek paylaşmayı başarabilmeliyiz."