Güncelleme Tarihi:
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornova’da taşınma ve rehabilitasyon konusunda anlaştıkları bir şirkete İl Özel İdaresi’nce bir yıllık deneme üretimi izni ve Çeşme Yarımadası’nda ruhsat verilmesine tepki gösterdi.
İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenlen Çevre Zirvesi’nin açılış töreninde konuşan Kocaoğlu, çevrecilik açısından taşocaklarının rehabilitasyonu konusunda bir çalışma başlattıklarını hatırlattı.
Özel İdare’ye tepki
Başkan Kocaoğlu, belediye olarak anlaştıkları tesislerden birine, ruhsatlandırma yetkisi belediyeden alındıktan sonra İl Özel İdaresi’nce bir yıllık deneme üretimi yetkisi verilmesine tepki gösterdi. Kocaoğlu, “Biz rehabilitasyon anlaşmasını pek çok taşocağıyla yaptık. İmzaladığımız protokolü İl Özel İdaresi’ne de gönderdik. Özel İdare yetkililerinin bu konuya müdahale etmesi gerekmektedir. Eğer çevre konusunda bir irade beyan etmez, dik duruş sergilemezseniz çevreyi koruyamazsınız. Ben tüm yetkilileri bu konuda göreve çağırıyorum” diye konuştu.
Taşocaklarının inşaat sektörü için çok önemli olduğunu ancak bu tesislerin son teknolojiyi kullanarak çalışması gerektiğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “Sanayiye, üretime karşı değiliz. Sanayicinin üç kuruş daha fazla para kazanacağım diye çevreyi kirletmesine karşıyız. Bu konuda bir yetkimiz kalmadı” dedi.
Kocaoğlu, içinin en çok yandığı konuların başında ise Çeşme Yarımadası’na çok sayıda taşocağı ruhsatı verilmesi olduğunu açıkladı. Çeşme’nin sadece İzmir’in değil, Türkiye’inin en büyük servetlerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Ormanı olan bu bölgeye rastgele taşocağı ruhsatı verilmesinin hiçbir anlamı yoktur. Bu, Çeşme Yarımadası’nda geriye dönülmeyecek tahribatlara neden olacaktır. Hiçbir yeraltı zenginliğinin ülkenin kalkınması için kullanılmasına karşı değilim” diye konuştu.
Yanlıştan dönülsün
Kocaoğlu, “İlgili birim, kurum kimse görevini adil şekilde yapması gerekir. Devleti devlet yapan adalettir. Eğer eşit davranıyor ve çevreyi de koruyorsanız her türlü projeyi başarırsınız. Eğer adil davranmıyorsanız, istihdam yaratıyor gerekçesiyle çevreyi kirletmesine izin veriyorsanız burada bir yanlış var demektir. Bu yanlıştan acilen dönmek gerekir” dedi.
ARITMALARDA İZMİR BAŞARILI
Kocaoğlu, evsel atıkların arıtılması konusunda Türkiye’de kıyaslanmayacak kadar iyi durumda olduklarını söyledi. Kış nüfusunun yüzde 95, yaz nüfusunun yüzde 93’ünü karşılayacak kapasitede biyolojik arıtma tesislerinin tamamlandığına dikkat çeken Kocaoğlu, kalan birkaç arıtmanın tamamlanmasıyla birlikte yaz-kış yüzde 98 nüfusa hizmet verme kapasitesine ulaşılacağını belirtti.
ÇÖP TESİSİ İÇİN YER ÇAĞRISI
Kocaoğlu, çöp tesisi konusunda yer arayışlarının sürdüğünü, kentin kuzey ve güneyinde 250’şer dönümlük iki alana gereksinimleri olduğunu kaydetti. En ileri teknolojinin kullanılacağı tesisin kurulacağı alanı tek başına Büyükşehir Belediyesi’nin bulma yetkisi olmadığını, ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarının birlikte tespit etmeleri gerektiğini belirten Başkan Kocaoğlu, “Tüm yetkililerden yer bulunması konusunda azami gayret göstermelerini talep ediyorum. Bu, İzmir’in çöpüdür” dedi.