Güncelleme Tarihi:
CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ankara'da iki gün yaptığı temaslardan sonra İzmir'e döner dönmez kent gündemiyle ilgili konularda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İzmir enternasyonel Fuarı (İEF) basın toplantısı sonrası konuşan Kocaoğlu, Alsancak Stadı'nın maçlara kapatılmasından sonra yaşanan tartışmalı süreç hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kocaoğlu, "Alsancak Stadı'na ne yapılacak. Bu sorunun cevabı verildikten sonra tartışmaya gireriz. Yoksa konuşacak bir şeyimiz yoktur. Eğer bir rapor varsa 'maç yapılsın, seyirci gelsin' diyemeyiz. Tamam stat yıkılacak ama ne yapılacağı konusunda bir karar verilir ve irade beyanı olursa ondan sonra biz destekleyecek miyiz, mahsurlarını masaya yatıracak mıyız? Sorumlu bir mevkideyiz. Bir dayanağımız olmadan, akla bilime dayanmadan, kente getirisini değerlendirmeden 'onu istemem, bunu isterim' demek doğru değil. Statlar konusundaki söylediklerimiz kentin geleceğiyle ilgilidir. Biz 7-8 bin kişilik stadı Bornova Belediyesi ile birlikte yapıyoruz. Yer büyütülebilseydi 15-20 bin kişiye çıkarsaydık kapasite artardı. Alsancak Stadı'nın boşluğunu hiçbir şey yapmayan belediye başarmış olurdu. Orası da ciddi ihtiyaç görecek. Bu tür statlar zaten yapılır" dedi.
Kocaoğlu seçimden sonra pek çok kez Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileri ile görüştüğünü söyledi. Ancak Gençlik ve Spor Bakanı ile statların durumu hakkında bir toplantı yapmak için seçimden bu yana randevu alamadığından yakınan Kocaoğlu, "Beş aydır bu konuyu konuşmak istiyoruz. Milletvekilleri bir şey söylemiş, bizi bağlamıyor. Onların üzerinde durmanın kente bir yararı yok. Yanlışa yanlış cevap vererek doğru bulunmuyor. Biz doğrunun peşindeyiz. Ama görüşmemiz gerekiyor. Ankara'ya gitmeden önce de bulunduğum iki gün boyunca da Özel Kalem'den arkadaşlar Bakanlık ve yetkililerle stat konusunda görüşme talep etti. Bir cevap alamadık. İşleri vardır, yoktur. Yarın derlerse de gece yarısı gel derlerse de gideriz. Buradan yine randevu talebinde bulunuyorum" dedi.
"İHALE YASASINA GÖRE HAREKET EDİYORUZ"
Kocaoğlu, hizmet alımı ihalesinde belediye şirketi İZENERJİ ile aynı teklifi veren Dermar Temizlik Şirketi'nin ihaleyi kazanmasının ardından Genel-İş Sendikası'nın tepkisi ve işçilerin tedirginliğiyle ilgili de açıklama yaptı. Kocaoğlu, "Sürekli açıklamalar yapılıyor. Hakkımızda 'Kordon'daki çim ihalesini İzmir dışına veriyor. İzmir'i seviyor da dergi matbaa ihalesini Ankara'ya niye veriyor' deniliyor. Bunların hepsi bizim nasıl ihale yaptığımızı, nasıl kurallara uygun davrandığımızı gösteriyor. Derginin Ankara'da basılması benim kabahatim değil ki. Dergi için ihale açılıyor, firmalar giriyor. Gaziantep'teki de kazanabilir, İstanbul'daki kazanabilir. Bunun için belediye başkanı suçlanmaz, kutlanır. Doğru dürüst, kurallara uygun ihale yapıyorsun diye kutlanır" dedi.
Belediyedeki ihale krizinin ihale yasasından kaynaklandığını belirten Kocaoğlu "Bir yasa değişikliği yapıldı. İhalede yaklaşık maliyet verilerle hesaplanıyor. Yaklaşık maliyetin açıklanması, başkasına bildirilmesi suçtur. Yaklaşık maliyetin hesaplanması kurallara tabidir. Hele hele işçilik maliyeti gibi konularda kuruşu kuruşuna aynı olabiliyor. Bir firma da biz de hesaplamışız. Biz zaten karsız yapıyoruz. Yeni kural geldi. Burada 'iki firma eşit teklif verilirse ve bunların içinde ekonomik durumu kimin iyiyse ona ihale verilir' deniliyor. Bu ihalede de iki aynı teklif gelmiş. Tabii ki belediye şirketinde durum ortada. Sermaye artırımı yapılıyor. Toplu sözleşmeden kaynaklanan yükümlülükleri var. Şirketlerin ekonomik durumu hiçbir özel şirket kadar iyi değil. Bu da bir realite. Arkadaşlar ister istemez hak arayacaklar, gösteriler yapacaklar. Ama bu gösterilerin nereye yapılacağı önemlidir. Taşeronu kaldıran, işçiyi destekleyen biziz. Ama yasal olmayan işi de yapacağız diye kimseye taahhüdümüz yok. Tam tersi tüm İzmirliye doğru davranacağız diye taahhüdümüz var. Vatanın milletin malını koruyacağız. Bunun sonucudur. Bu yasayı kim çıkarttıysa sendikanın ve işçi arkadaşların muhatabı odur. Ben değilim. Beni suçlayabilirler. Bir şey demeyiz. Zaten belediyenin önü koruma altında. Protestolara açıktır. Ondan sonra başlıyor problem. Biz tabi ki üzüldük. Günlerdir kafa patlatıyoruz. Yapacak bir şey yoksa yapılamayacak. Burada arkadaşlar üç ay böyle duracak. Biz de yasal olarak ne gerekiyorsa onu yapacağız" dedi.
İSKELELERE TAHSİS ÇIKTI
Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veda resepsiyonuna katıldığını belirten Kocaoğlu, iki gün boyunca ayrıca Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, Milli Emlak Genel Müdürü ve Özelleştirme İdaresi yetkilileri ile temas kurduklarını söyledi. Kocaoğlu, ana gündem maddelerinin metro, raylı sistem ve Körfez Kıyı Tasarım Projesi kapsamındaki alınacak izinler olduğunu dile getirdi. Kocaoğlu, "TCDD yetkilileri ile İZBAN'ın Selçuk'a ve Bergama'ya kadar uzatılması konusunda görüştük. Torbalı Metrosu'nun durumunu masaya yatırdık. Hepsini konuştuk ve verimli oldu. Bakan Lütfü Elvan ile bakanlık altyapı yatırımlarını görüştük. Altyapılar Genel Müdürü Mustafa Kara ile de görüştük. Milli Emlak Müdürlüğü'nden beklediğimiz izinler vardı. Körfez'deki beş tane iskelenin tahsisinin çıktığını söyledi. Ayrıca Buca Kırıklar'daki Gediz Transfer İstasyonu'nun tahsisinin çıktığını ifade ettiler. Ayrıca Körfez'deki iskeleler Özelleştirme İdaresi'ne devredildi. Yeni vapurlar için ciddi tadilat yapmamız gerekiyordu. Onlarla ilgili görüşmemiz oldu. Yine Hızlı Tren güzergahında yer alan Halkapınar-Otogar metrosunu değerlendirdik. Biz taleplerimizi, dileklerimizi anlattık. Kararda mutabık kaldık ama bakanlık düzeyinde değerlendirme yapılacaktır. Yine yeni fuar alanı için karayollarından beklediğimiz bir izin vardı. Önümüzdeki hafta yetkililer ile görüşme yapacağız. Monoray'a izin verilmesi ve kavşak izni için çalışıyoruz" dedi.