Güncelleme Tarihi:
İzmir Büyükşehir Belediyesi, açılışı yapılan Bornova, Çiğli ve Altındağ kültür merkezlerinin ardından Selçuk Kültür Merkezi'nin de temelini törenle attı.
Törene CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, ilçe belediye başkanları, CHP'liler, Alevi dernekleri başkan ve yöneticileri ile ilçe halkı katıldı.
Temel atma töreninde konuşma yapan Aziz Kocaoğlu, güncel gelişmelerle ilgili sert açıklamalar yaptı. Kapanacak İl Özel İdaresi mallarının yerel sermayesi olması, İzmir'de kalması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hakkı olduğunu ilk günden beri söylediklerini belirten Kocaoğlu, “Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin en böüyük özelliği 1 kuruşluk malınI satmamasıdır. 800 milyon TL'nin üzerinde kamulaştırma yaptık. Biz mal satmayacağız. Biz yeddieminiz. Biz bu malları koruruz. Gelecek kuşaklara hizmet etmesi için kullanırız. Satıp da borç kapatmayız, satıp da sağa sola peşkeş çekmeyiz, yani ham yapmayız” dedi.
Kocaoğlu, 5 Aralık Perşembe günü Valilik'ten Bayındır'da küçük bir arazinin sağlıkla ilgili hayırlı bir iş için tahsisine yönelik komisyona davet edildiklerini, kendilerini sevindiren bu gelişmenin ardından gitmeye hazırlanırken toplantının iptal edildiği haberi geldiğini söyledi. Sonradan toplantının yapıldığını öğrendiklerini belirten Kocaoğlu, “Bizi çağırmamak için iptal ettiklerini söylediler. ‘Belediye başkanın gelmesine gerek yoktu’ denmiş. Arkadaşlar, ben devlet memurluğu yaptım. Özel sektörde çalıştım. Kime ne kadar saygı gösterilemesi gerektiğini, devlet usul ve erkanını bilirim. Bugün belli görevlerde olanlardan 50 misli fazla bilirim. Bunun açıklamasını o toplantıya çağıran kişi, İzmir'in en büyük mülki amiri, yani İzmir Valisi yapmak zorundadır. Kaç kere söyledim ben kararnamelerle imzalarla bu göreve gelmedim. Ben İzmirlinin yüzde 56.7' sinin yani 1 milyon 120 bin seçmenin oyuyla geldim. Madem ki demokrasi bana da demokrasi, madem ki özgürlük bana da özgürlük, madem ki hukuk kendine göre değil Ankara'ya göre değil bana da hukuk. Hukuk devleti istiyoruz, adalet istiyoruz. Sayın Vali bunun hesabını verecek. Açıklamasını yapacak. Yapmazsa millet bunun hesabını soracak. Özel İdare'nin malının da hesabını soracak, Mavişehir TOKİ planlarının da hesabını da soracak, Karayolları arsalarını gece satılmasının hesabını da da soracak. Örnekköy üzerinde 33,5 hektar arazinin nasıl planlandığının hesabın bu millet soracak. İzmirli malını canını koruyacak” dedi.
İÇERİNDEN YAPILANA YANIT ZOR
Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir davasından yargılanmasıyla adaylık süreci arasında bağlantı kurarak yapılan yorumlarla ilgili de açıklamalar yaptı. Önce eski bir bakanın yazı yazdığını, ardından birinin daha konuştuğunu ancak yanıt vermediğini belirten Kocaoğlu, “En son bir köşe yazarı bunları toplayıp yazmış. Diyor ki ‘Kocaoğlu kafasında Demokles'in kılıcı gibi yargı süreci sallanıyor. Korktuğu için konuşmuyor. Aday olmaması lazım.’ Benim aday olup olmamakla bir derdim yok. Korkmadığımı da herkes biliyor. Beklediğim şeyler olduğu için süreci izliyorum. Korkmadığımızı, belediye başkanlığının nasıl yapıldığını, kimlerin yapması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Ta atadan deden babadan biliyoruz. Sunu söylemek acizliktir, bu şekilde bizi itham etmek acizliktir, başkalarına mesaj vermek acizliktir. Kalkar dersin ki ‘bu adam başarısız, aday olmasın' dersin. Hukuk sürecini söz konusu yaparak, yok bilmem ne falan..Bunlar karşıdan yapılırsa yanıtı daha kolay verilir. İçeriden yapılırsa yanıt daha zor verilir. Olmaz böyle şey. Hiç birimizin, hiçbir siyasetçinin gücü yoktur. Herkes gücünü halktan alır. Biz gücümüzü halkımızdan aldığımız müddetçe yolumuza devam ederiz. Gücümüze halk yeter derse evimize gitmesini biliriz. Koltuk hırsımız yok, görev aşkımız var” dedi.
BALBAY'A ÖZGÜRLÜK
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla “Bu adamı bırakın. Haksız yere içeride tuttunuz. Bırakın özgürlüğüne kavuşsun. Millet seçti” dediğini belirten Kocaoğlu, “Yani İnsana saygınız yoksa millete saygınız olsun diyor. Balbay'a özgürlük diliyorum” dedi.
Aziz Kocaoğlu, mevzuattan dolayı kültür merkezi adıyla başladıkları cem evleri yapımına devam ettiklerini söyledi. Kocaoğlu “önemli olan niyettir amaçtır. Cami ne kadar haksa cemevi de haktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi kiliseyi de havrayı da onarıyor. Bu kente yaşayan tüm inanç ve kültürleri, hemşehri dernekleri dahil olmak üzere, inançsa inanç, gelenekse gelenek. kültürünü yaşaması için altyapı oluşturma gibi görevi 10 senedir icra ediyor” dedi.
Selçuk'a yatırıma çeşitle nedenlerden dolayı geç başladıklarını belirten Kocaoğlu, bugüne kadar 27 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını söyledi. Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür'ün Meyve İşleme ve Soğuk Hava Deposu yapımına 10 milyon 850 bin TL, yüksekokul için yapılan binaya 2 milyon 523 TL katkıda bulunduklarını belirten Kocaoğlu, “Önümüzdeki günlerde Taşköprü karayolu köprüsü, katı atık transfer istasyonu, semt garajı, Selçuk-Belevi arası karayolu üstgeçiti yapılacak. İZBAN Torbalı'ya geliyor. Selçuk'a gelmesi için proje çalışmaları ihalesine çıkıyoruz” dedi.
İzmir'i kalkındırmak için her türlü altyapı gereksinimlerini gerçekleştirmek için çalıştıklarını belirten Kocaoğlu, İzmir'e gelen turistlerin gezeceği Agora'yı ayağa kaldırmak için 35 milyon TL kamulaştırma yaptıklarını, kazı çalışmalarına maddi katkı verdiklerini, Roma Antik tiyatrosunu ortaya çıkarmak 162 gecekonduyu kamulaştırdıklarını, Kadifekale restosyonu, Foça yel değirmenleri ve sur duvarları restorasyonu, Ahmed Adnan Saygun Kültür Sanat Merkezi yaptıklarını, Anadolu'daki ilk opera binasının ihalesinin Ocak'ta gerçekleşeceğini belirtti. Kocaoğlu “ Bunları yapmak kimin görevi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görevi. Kim yapıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler yapıyor. Bunlar için merkezi hükümetten bugüne kadar 1 kuruş para verilmedi. Şunu bunu yapacağımla olmuyor. 11 senedir ne yaptıysan bundan sonra da onu yapacaksın! Ben de belediye başkanlarıyla birlikte 10 senedir ne yaptıysam onu yapacağım, o istikamette yürüyeceğim” dedi.
Kocaoğlu, Selçuk'un limanını kaybettikten sonra küçüldüğünün ve büyük bunalım yaşadığını belirterek İzmir limanı ve körfezini kurtaracak projesinin altında kendisinin imzası olduğunu söyledi. Kocaoğlu, “İzmir limanı bazılarının söylediği gibi kruvaziyer liman olmakla, içine AVM yapmakla büyümüz. İzmir limanı kontenyer limanı olarak 3-4 misli büyüyecek projeyi Ulaştırma Bakanlığı önüne koydum. Karşılığında limana yatırım yapacaklar. Misli misli para kazanacaklar. Büyükşehir Belediyesi ise iman için yapılan yatırımlardan kat ve kat faz0lasını körfezin kuzeyine 13,5 km uzunluğunda 250 metre genişliğinde 8 metre derinliğinde bir büyük kanal açarak, İzmir körfezinin dolmasını, limanın büyümesini sürdürmesini İzmir suyunun sirkülasyonla temizlenmesini ve körfezde yüzülmesini sağlayacağız. Hem Efes gibi olmayacağız hem de dünyanın sayılı, parmak ısırtacak çevre projesi hayata geçirecek. ÇED süreci biter bitmez başlayacağız. Ayrıca, tek başımıza 400 milyon TL harcaraak yeni fuar alanını yapıyoruz” dedi.
Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, konuşmasını başında üç dönemdir belediye başkanlığı yaptığını hatırlattı, “Türkiye'deki sorunların Alevi ve Kürtlük diye ayrım yapılması durumunda bizi bölüm yönetirler. Omuz omuza demokrasiye, adalete ve hukuka sahip çıkmalıyız” dedi.
Selçuk ve İzmir'in politik duruşunun çok önemli olduğunu belirten Ülgür “İlçede herkesin evine ekmek girsin diye ciddi projeler hazırladık. Tüm kredi noktaları A olduğu halde İller Bankası'ndan talep ettiğimiz 10 milyon TL kredi siyasi telkin ve baskılarla iptal oldu. Ziraat Bankası'nda talep ettiğimiz 5 milyon TL'lik kredi ise İzmirli bir siyasetçinin telkin ve talimatlarıyla iptal edildi. Ben de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na gittim. Kocaoğlu'na sebze ve meyve paketleme tesisi için, yüksekokul yapımı için, yollar ve kültür merkezi için katkı koyup koymayacağını sordum. Bana 40 milyon TL'lik paket verdi. Dilediğimiz gibi kullanmamızı istedi” dedi. Ülgür, Selçuk sokaklarında dolaşıp “Bizi iktidar yapın, bakın ne yapacağız” diyenlerin Selçuk'u ham yapmasını istediklerini söyledi.
Alevi Kültür Derneği Genel Başkan Doğan Demir, İzmir'de belediye başkanların katkıları ve emeklerine teşekkür etti. Hükümet'in Alevileri dönük politikalarını eletiren Demir, “Alevilerin inanç özgürlüğü kabul edilmediği sürece ülkede barış süreci olmaz” dedi.
Konuşmaların ardından Alevi dedesinin dualarıyla Kültür Merkezi ve Cemevi'nin temeli uzaktan kumanda butonuna basılarak atıldı.
KÜLTÜR MERKEZİNDE NELER VAR
Bodrum katında otopark, mutfak ve tuvaletler, zemin katında avlu, konferans ve yemek salonu, birinci katında çok amaçlı salon, eğitim odaları, okuma odası ve idari ofislerin bulunacağı 3 katlı kültür merkezi, 2 milyon 336 bin liraya mal olacak. Cumhuriyet Mahallesi'nde 1473 metrekarelik alan üzerinde yer alacak merkez, 2014 yılı Nisan ayında bölge halkına hizmet vermeye başlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Gültepe, Urla ve Seferihisar'ın yanı sıra Bütünşehir Yasası ile kendisine bağlanan yeni ilçelere de kültür merkezi kazandırmayı planladığı açıkladı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2004 yılından bu yana Fen İşleri Daire Başkanlığı ve İZSU Genel Müdürlüğü olarak Selçuk'a 27 milyon liralık yatırım yaptığını açıklad. Fen İşleri Daire Başkanlığı 25 milyon 750 bin liralık yatırımla ilçeye 16 bin ton asfalt serdi. 60 kilometre üretim yolu yaptığını belirten Kocaoğlu, “Toptan Çözüm Projesi kapsamında 14 Mayıs, Atatürk, Cumhuriyet, Zafer ve İsabey mahallerinde 4 kilometrelik 12 adet yol, 2 adet park, 600 metre mezarlık yolu ve mezarlık içini düzenledi. Selçuk İtfaiye binası yapıldı. Meyve İşletme ve Soğuk Hava Deposu ile eğitim tesisine 2.5 milyon liralık nakdi yardımla proje desteği verdi. İZSU Genel Müdürlüğü de 1 milyon 250 bin liralık yatırımla 15 kilometre uzunluğunda içme suyu, 5 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi döşedi” dedi.