Klinik evler

Güncelleme Tarihi:

Klinik evler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir'de özel sağlık poliklinikleri denetiminde bir odasında kürtaj masası, diğer odasında da diş ünitesinin yer aldığı, hastaların tedavi edildiği ev ortaya çıkarıldı

İl Sağlık Müdürlüğü'nün 35 kişilik 11 uzman ekibi 115 özel sağlık polikliniğini gece baskınıyla denetledi. Halkın sağlığıyla oynanan kaçak çok sayıda özel poliklinik belirlenirken, kapatma işlemlerine başlandı.

Doktorlar şaşırdı

HÜRRİYET muhabirleri Dr. Adviye Göktemen başkanlığındaki ekibin Bornova ve Kemalpaşa'daki poliklinik baskınlarını izledi. Mevlana Mahallesi'nde ortaya çıkarılan ‘‘Klinik ev'' doktorları bile şaşkına çevirdi.

Kaçak çalışılıyor

MEVLANA Mahallesi'nde Bornova Polis Okulu doktoru Muharrem İdiz'e ait Deva Tıp Merkezi'nin kaçak çalıştığı belirlendi, merkezin ev olarak kullanılan üst dairesinde kadın doğum ve diş muayene odaları ortaya çıktı.

Kürtaj yapılıyor

UZMAN olmadığı halde kürtaj yapılan, reçete kullanılmayan, hasta kayıtları alelade kağıtlara işlenen bazı özel polikliniklerin kadrolarında görülen uzmanların yasak olmasına karşın özel muayenehane de işlettikleri belirlendi.

Hemen kapatılacak

HALKIN sağlığıyla oynayan özel polikliniklerine çalışma fırsatı tanımayacaklarını belirten yetkililer, ‘‘24 saat uzman kadroyla hizmet vaadedip, uzmanın sadece tabelada göründüğü poliklinikler kapatılacak'' dedi.

Denetimler devam edecek

İZMİR Sağlık Müdürü Dr. Gür Ustaoğlu, ‘Geçen yıl özel polikliniklerin açılış, işleyiş ve denetimi ile ilgili genelge yayınlandı. Müktesep hakları olanlara bu şartları yerine getirmeleri için süre 31 Mart 2000 tarihine kadar uzatıldı. Denetlemelerimiz sürecek’ diye konuştu.

Polikliniklerde ilginç görüntüler

İzmir Sağlık Müdürü Dr. Gür Ustaoğlu, müdürlük binasında bir araya gelen denetim ekiplerine 19.30'da start verdi. 11 ekip araçlarla İzmir'in dört bir yanına dağılıp geceyarısına kadar süren baskınlarla özel sağlık polikliniklerini denetledi. Denetim öncesinde bilgi veren Dr. Ustaoğlu, amaçlarının bağcı dövmek olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

‘‘GECEN yıl özel polikliniklerin açılış, işleyiş ve denetimi ile ilgili genelge yayınlandı. Özel polikliniklerin kendilerini bu genelge doğrultusunda yeniden yapılandırmaları istendi. 54 sayfalık genelgenin yayınlandığı 11 Ocak 1999 tarihinden önce açılanlara sadece metrekare olarak müktesep hak tanıyan genelge pek çok yeniliği içeriyor. Vatandaşlara en iyi şekilde sağlık hizmetinin verilebilmesi için poliklinikler merkezi ısınmadan bulundurulması gereken tıbbı cihaz ve malzemeye kadar pek çok konuda şart koşuldu. Müktesep hakları olanlara bu şartları yerine getirmeleri için süre 31 Mart 2000 tarihine kadar uzatıldı. Yeni açılacaklar ise genelgeye tam uymak zorunda. Bu denetimlerle eksikleri saptayıp uyarmak ve vatandaşa iyi hizmet sunmalarını sağlamak.''

Göz açtırmadılar

ÖZEL sağlık polikliniklerinin genelgeye uyup uymadıklarını belirleyip eksiklerini gidermeleri konusunda son bir uyarı yapmak için denetime çıkan ekipler ibret verici tablolarla karşılaştı. Hürriyet muhabirleri Bornova ve Kemalpaşa'daki polikliniklerinin denetimlerine katıldı. Genelge doğrultusunda 42 ayrı madde üzerinden inceleme ve işlem yapıldı. Ekiplerin denetlediği kliniklerin hemen hepsinde bir eksiklik bulundu.

Gecekondu gibi poliklinikler

GECE denetiminde kaçak özel polikliniklerin belirlenmesi, aynı bölgelerde hizmet veren İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı sağlık ocaklarının gerekli denetim ve gözetimi yerine getirmediklerini ortaya çıkardı. Bölgelerinde açılan her yeni özel sağlık kuruluşuyla ilgili mutlaka müdürlüğü bilgilendirip ruhsat sorması gereken bazı sağlık ocağı hekimlerinin bu konuda sorumsuzlukları yüzünden gecekondu biter gibi özel kliniklerin açılmasına gözyumdukları gözler önüne serildi.

Sorumlular hakkında soruşturma

BÖLGESİNDE kaçak özel poliklinik çalışan sağlık ocakları sorumluları hakkında soruşturma açılacağını belirten yetkililer, ‘‘İzmir'de herhangi bir özel sağlık kuruluşunun açılışı, rushatlandırılması, denetiminden müdürlüğümüz sorumlu. Ancak Yataklı Tedavi Kurumları Şubesi'nde 4 hekim görevli ve özel sağlık polikliniği, laboratuvar, tetkik ve tanı merkezleri, özel hastaneler gibi bine yakın özel sağlık kuruluşunun herşeyiyle ilgilenmeleri gerekiyor. Yılda üç kez genel denetim yapılıyor o zaman diğer şubelerden destekle kalabalık ekip oluşturuluyor. Bu kadar hızlı özel sağlık kuruluşunun açıldığı İzmir'de müdürlüğün gözü kulağı sağlık ocakları. Ancak bazılarının sorumsuzlukları ortaya çıktı. Savunmaları istenecek. Eğitim çalışmalarıyla sağlık ocakları bu konuda daha duyarlı hale getirilip izinsiz klinik açılışlarının önenü geçilecek'' dedi.

İşte örnekler

Bornova Özel Sema Polikliniği

KÜRTAJ fiyatları ilan edilmesine rağmen kadın hastalıkları ve doğum odası kilitli bulundu. Sürücü raporları için toplanacağı belirtilen heyetin yerinde olmadığı görüldü. Röntgen kliniğine ütü masası konduğu, merdiven, diş kliniğine çamaşır ipi gerildiği görüldü. Polikliniğin en geç 21.00'de kapattığı buna karşın 24 saat hizmet verildiği tabelalarının kaldırılmadığı görüldü. Radyoloji uzmanı olmadığı halde ultrason çekildiği belirlendi. Cihazın kaldırılması istendi.

Özel Mevlana Polikliniği

UZMAN doktor çalışmadığı belirlendi. Yasak olmasına karşın sobayla ısıtılan polikliniğin açılış için müracaat ettiği ancak ruhsat almayıp kaçak çalıştığı belirlendi. Burada da yine kürtaj masası ortaya çıktı. Uzman olmadığı için çekim yapılmaması gerektiği halde ultrason cihazı bulundu. Poliklinik ruhsat çıkartılıncaya kadar faaliyetten men edilecek.

Deva Tıp Merkezi

MEVLANA Mahallesi'ndeki Deva Tıp Merkezi'nin muayenehane ruhsatıyla açıldığı belirlendi. Gündüz hekim bulunmadığı, telefonla sahibi olan doktor Muharrem İdiz'in çağrıldığı, hasta kayıtlarının bakkal defteri gibi bir bloknota işlendiği, reçete kağıdı bulunmadığı, 1998 yılına ait vergi levhası bulunduğu, soğuk zincirde saklanması gereken aşıların koşullara uygun olmadan, üstelik yemek tencereleriyle aynı dolapta saklandığı belirlendi. Dolaplarda günü geçmiş ilaçlar bulundu. Nöbetçi diş hekimi olduğunu belirten Cem Polat'ın kimlik gösteremediği merkezin üst katında evin iki odasının ünitin yer aldığı diş tedavi ile jinekolojik masanın yer aldığı kadın doğum muayene odaları olarak kullanıldığı ortaya çıkarıldı. Denetim sırasında merkezde bulunmayıp, hemşire tarafından çağrılan Dr. Muharrem İdiz'in birkaç sokak ötede şube olarak ayrı bir polikliniğinin bulunduğu belirlendi. İdiz, ekibin tuttuğu tutanağı imzalamadı. Merkezin kapatılacağı bildirildi.

Kemalpaşa

Özel Uzmanlar Polikliniği

YASAK olmasına karşın tüm kapı pencere camlarının reklamlarla donatıldığı görüldü. Poliklinik kayıt defteriyle kasa defterinin birbirini tutmadığı, tüm hastaların deftere işlenmediği saptandı. Poliklinik sahipleri K.B.B. Uzmanı Selçuk Halıcıoğlu ile Üroloji Uzmanı Caner Alptekin'in uzman kadrosunda yer aldığı, ancak gündüz devlet hastanesinde öğleden sonra özel muayenehanelerinde çalıştıkları belirlendi. Doktorların iki ayrı özel yerde çalışmalarının yasak olduğu belirtilirken, hala diploması asılı bulunan aile hekimi Hatice Ülker'in ayrılmadan önce kürtaj yaptığı belirtildi. Polikliniğe ait gezici röntgen kliniğinin izinsiz çalıştığı belirlendi, çalıştırılması yasaklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!