Güncelleme Tarihi:
Doğayla iç içe olabilmek için 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde Marmaris'i tercih eden tatilci ve turistlerin uğradığı adreslerden biri Kızkumu oldu. Tatilciler hem serinlemek hem de ilginç Kızkumu'nu görmek için Orhaniye Mahallesi'ne akın etti. Buna rağmen turizmde yaşanan krizden Kızkumu'nun da nasibini aldığı gözlendi. Bölgenin, mayıs ve haziran ayında beklenen ziyaretçi sayısını yakalayamadığı belirtildi.
BAYRAMLA HAREKETLENDİ
Önceki yıllarda günde 2 bine yakın ziyaretçinin geldiği Kızkumu'nda, bayramlarda bu rakam neredeyse iki katına çıkıyordu. Özellikle turizmde kötü gidişten etkilenen Marmaris'te otellerdeki doluluk oranı mayıs ve haziran ayında yüzde 30'larda kalınca, Kızkumu'ndaki yoğunluk önceki yıllara göre düştü. Buna rağmen bayram tatili bölgedeki turizmcilere can simidi oldu.
KIZKUMU EFSANESİ
Bölgeye ismini veren efsaneye göre Bybassos Kralı'nın kızı güzel prenses ile bir balıkçı birbirlerine aşık olurlar. Kız geceleri sahile çıkıp kandille balıkçıya işaret verir ve balıkçı da karşı kıyıdan sandalıyla gelerek buluşurlar. Kral bunu zaman içerisinde öğrenerek bir gece kızını takip ettirerek balıkçının denizden geldiğini, kızının kumsalda onu beklediğini, beklediği yeri de elindeki bir ışıkla balıkçıya haber verdiğini öğrenir. Kral askerlerine kızını kumsalda yakalayıp elindeki ışığı alarak balıkçıya işaret vermelerini ve balıkçıyı yakalamalarını emreder. Denilen yapılır. Balıkçı karşı kıyıdan ışığı gördüğü anda atlar kayığına, kürek çekmeye başlar. Kız askerlerin elinden kurtulup denizin ortasındaki delikanlıya doğru koşmaya başladığı anda bir mucize gerçekleşir ve kızın her adım attığı deniz anında kumsala dönüşür. Arkadan koşan askerlerin üzerlerindeki ağırlık onları suya batırdığı anda bir asker ok ve yayına sarılır. Amacı delikanlıyı vurmaktır ama ok kıza saplanır. Efsaneye göre de kumların rengi kızın kanıyla kırmızıya dönüşür. Delikanlı okla öldürülen prensesi alıp kayığıyla ortadan kaybolur ve bir daha ikisini de gören olmaz.