Güncelleme Tarihi:
KABAK, patlıcan, biber gibi sebzeleri kızartıp üzerine bol yağlı sos dökerek hazırlanan karışık kızartma, yaz günlerinin en sevilen yemeği.
Kızartma hoşa giden lezzetinin yanında ne yazık ki zararlı.
Kızartılan yiyeceğin kalori değeri çektiği yağdan dolayı artıyor ve bünyemize almamız gerekenden fazla yağ giriyor. Bu nedenle kilo problemi, kalp - damar hastalığı, yüksek tansiyonu, şeker hastalığı olanlar için oldukça tehlikeli. Ancak kızartmanın zararları bu kadarla da bitmiyor. Kızartılan besinin protein, vitamin, mineral içeriğinde de kayıplar oluyor. Çeşitli araştırmalar, kızartma yağının defalarca kullanılmasının kanser yapıcı etkisinin olduğunu kanıtlamış.
Fast - food diye adlandırdığımız ayaküstü beslenmede en çok kullanılan yöntem de kızartma.
Peki bu kızartma bu kadar zararlı ise ondan uzak bir yaşam mı gerekiyor? Yoksa bu kızartmaların zararlarını en aza indirgeyen bir yöntem yok mu?
Her zaman söylediğim gibi, dengeli beslenme hayatın içinde olmalı. Yaşamdan kopuk olan bir beslenme sistemi kısa süreli bir diyet programı olmaktan başka bir işe yaramıyor. İşte kızartma yaparken ve yerken dikkat edilmesi gerekenler:
Bol, derin yağda kızartmak.
Kızartma yağını süzmek ve kapalı bir cam kavanozda karanlık yerde saklamak. Bu şekilde bile saklansa yanık yağı üç kereden fazla kullanmamak. Her kullanımda yeni yağ eklemek.
Kızartılmış yiyeceklerle posa ve C vitamini yönünden zengin sebze ve meyveleri birarada tüketmeye özen göstermek.
Çok yağlı ve kızartılarak hazırlanan fast - foodları çok sık kullanmamak.
Elbette ki, arada sırada patates kızartmasını, karışık kızartmayı keyifle yiyeceğiz. Ancak çok sık olarak mutfağımızda kızartma yöntemini kullanmamaya özen gösterelim. Onun yerine fırında, teflon tavada yağsız olarak pişirmek alternatif yöntemler olarak kullanılabilir.
Gelin, Türk mutfağının sağlıklı yemeklerini kızartmalar yerine tercih edelim. Zeytinyağlı, bol domatesli, soğanlı sebze yemekleri, dolma ve sarmaları daha çok pişirelim. Sağlıklı beslendiğimizdeh emin keyifini çıkaralım.