Güncelleme Tarihi:
İZMİR Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, “Böyle bir düzenleme ülke ekonomisi, sektörler ve veliler açısından zorluklar yaratacak. Mevcut istihdamın korunması için bu uygulama hayata geçirilmemeli, uygulanacaksa 5 yıllık geçiş süreci tanınmalı” dedi. Eskinazi, Oda’nın tekstil ve konfeksiyon sektör temsilcilerinin katıldığı basın toplantısı düzenledi. Eskinazi, Türkiye genelinde toplam pazarı 5 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilen okul kıyafetleri üreten ve pazarlayan sektörün, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun “kıyafet serbestliği” konusunu gündeme getirmesiyle yeni bir krizle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Sektörel sıkıntı yaratır
Geçen yıl Nisan ayında Bakanlığın resmi web sitesinde “Okullarda serbest kıyafete geçilsin mi” konulu bir anket çalışması, daha sonra Öğrenci Okul Kıyafetlerini Değerlendirme Çalıştayı düzenlendiğini hatırlatan Eskinazi, “Çalıştay raporunda; öğrenciliğin özel bir toplumsal kategori olduğu vurgulanıyor. Bu nedenle de öğrenci kıyafetine (forma) gereksinim olduğu belirtilip, genel çerçevenin Bakanlıkça belinlenmesi öneriliyor. Çalıştay sonuç raporunda serbest kıyafet sosyo kültürel ve ekonomik boyutta değerlendirilmiş. Buna karşın yine ilgili yönetmelikte değişiklik gündemde. Böyle bir düzenlemenin ülke ekonomisi, sektörler ve veliler açısından yaratacağı zorluklar göz ardı edilmemelidir. Serbest kıyafet uygulamasının öğrencilere getireceği varsayılan rahatlık dışında, ailelere ekonomik ağırlık getireceği de açıktır” diye konuştu. Öte yandan Eskinazi, İTO olarak görüşlerini MEB’e ilettiklerini, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB’dan destek istediklerini söyledi. Eskinazi, Bakanlığın sektör temsilcilerinin ve İTO’nun görüşünü alarak uygulamayı tekrar gözden geçirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
MARKA YARIŞI ÇOK TEHLİKELİ
Eskinazi, serbest kıyafete geçilmesi halinde gelir düzeyi farklı öğrenciler arasında statü farklılığının oluşacağını, öğrencilerin markalı ürünlere yönelip, okullarda kıyafet yarışlarının ortaya çıkacağını savundu. Bunların psikolojik sıkıntılar da doğuracağını belirten Eskinazi, şunları söyledi: “Bir diğer sıkıntı ekonomik. Ülkemizde okul kıyafetleri üreten ve pazarlayan önemli bir sektör var. Türkiye geneli toplam pazarı 5 milyar dolar tahmin ediliyor. Ayrıca sektör önemli bir istihdam kaynağı. Bir taraftan istihdam yaratılsın diye işçi almamız talep edilirken, serbest kıyafet uygulamasıyla sektör ciddi yara alacak. Bu firmaların yeni iş alanına geçişi kolay olmaz. Binlerce insanın çalıştığı, ailelerinin ekmek yediği bu sektörde mevcut istihdamın korunması için bu uygulama hayata gecirilmemeli, illa uygulanacaksa da 5 yıllık gibi bir geçiş süresi tanınmalı.”