Güncelleme Tarihi:
Okullarda serbest kıyafet tartışması sürüyor. Sendikacılar, veli derneği, tavırlarını “özgürlük”ten yana koydu, kıyafet serbestliği istedi. Çocuk Psikiyatristi Prof. Dr. Cahide Aydın, “ Forma yararlı. Kıyafet serbestliği özgürlük değildir, bence değişmemelidir” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun okullarda “kıyafet serbestliği” konusunu gündeme getirmesi, önümüzdeki öğretim yılı ilköğretim okullarında uygulamaya geçileceği duyumları tekstil ve konfeksiyon sektörünü huzursuz etti. Nitekim, izmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, geçtiğimiz günlerde tekstil ve konfeksiyonda tamamen okul kıyafetleri üzerine çalışanların da katıldığı bir toplantı düzenleyerek sektörün ciddi kaygılar içinde olduğunu söylemişti. Psikolojik sızıntılarEskinazi, böyle bir düzenlemenin ülke ekonomisi, sektörler ve veliler açısından zorluklar yaratacağını savunmuştu. Eskinazi, serbest kıyafete geçilmesi halinde gelir düzeyi farklı öğrenciler arasında statü farklılığının oluşacağını, okullarda kıyafet yarışlarının ortaya çıkacağını, bunların psikolojik sıkıntılar da doğuracağını öne sürmüştü. Türkiye geneli toplam pazarı 5 milyar dolar tahmin edilen sektörün zarar edeceğini kaydeden Eskinazi, “Uygulama hayata geçirilmesin, uygulanacaksa 5 yıllık geçiş süreci tanınsın” demişti. Okullarda serbest kıyafete geçilip geçilmeyeceği konusunda belirsizlik sürerken, Eskinazi’nin iddialarını haklı bulmayan sendikalar ve öğrenci velileri, “Değişmeli” derken, Çocuk Psikiyatristi Prof. Dr. Cahide Aydın ise serbest kıyafet uygulamasına karşı çıktı, “Forma öğrencilere aidiyet duygusu sağlıyor, yararlı” dedi. Okullarda serbest kıyafete geçilip geçilmeyeceği konusunda belirsizlik sürerken, Eskinazi’nin iddiaları sendikalar ve öğrenci velileri tarafından haklı bulunmadı.
Velilerin cebinden çıkıyor
Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği izmir Şube Başkanı Orhan Yüce, okul kıyafetlerinin ticari sektör haline getirildiğini belirtip, “Öğrencilerde serbest kıyafetten yanayım” dedi. Olayın ticari haline getirildiğini savunan Yüce, “Okullar yeni kıyafetler belirliyor. Her okul bir firmayla anlaşıyor. 1 ise fiyatı üçe katlanıyor, veli o firmadan almaya zorlanıyor. Kendi ifadelerine göre 5 milyar dolarlık bir pazar. Bu paralar velilerin cebinden çıkıyor. Özgürlükten yanayız. Öğrenciler serbest kıyafetle rahat olsun, tek düzelikten kurtulsun” dedi.
Zengin fakir zaten ortada görülüyor
Eğitim Bir Sen izmir Şube Başkanı Abdürrahim Şenocak, zengin fakir öğrencinin şimdiki durumda bile farkının görüldüğünü belirtip, “Biz değişimden yanayız” dedi. Şenocak şunları söyledi: “Bence özgürlüklerin önünün her alanda açılması önemli. Disiplin, sınıfsal ayrım olacağı kaygıları var. Ama pratikte uygulanmaya başladığında bakmak lazım. Münferit olaylar olabilir. Yani zengin- fakir klişe bir laf. Toplum zaten ayrı değil mi? fakirlerin muhiti bile belli, toplumda. Sınıftaki öğrencilere bakın kıyafetlerine, ayakkabılarına şu anki durumda bile böyle bir şey var. Ekonomik yapısı iyi olan çocukların giyimi kuşamı, gittikleri okullar, sınıflar, yaşadıkları yer, kantinde yediği bile farklı. Öğrencilerimiz de bunu istiyorlar.”
Ekonomik farklılık
Eğitim Sen 1 nolu Şube Başkanı Ali Rıza Özer de, “Öğrencileri şekle şemale sokmanın doğru olmadığını savunuyoruz. Ancak kıyafet serbestliği ekonomik durumu iyi olanla olmayanı belirginleştirecek şekilde olmamalı. Yani ekonomik farklılığı öne çıkarmayacak şekilde kıyafet serbestliğini savunuyoruz. Ekonomik çıkarla öğrenci kıyafeti konusu tartışmalara yol açtığı için bugüne kadar gerçekleşmemiştir” diye konuştu.
Forma aidiyet duygusu sağlar
Öte yandan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cahide Aydın, okullarda kıyafet serbestliğine gidilip gidilmemesini sadece psikiyatrist olarak değil bir vatandaş, anne, veli olarak değerlendirdiğini söyledi. Aydın şunları söyledi:Yarar görüyorum
“Öğrencilerin okul formasının olması aslında iyi bir şey. Çocukları hem şuraya aitim diyecekleri bir şey hem de dışarıdaki davranışlarını kontrol anlamında da bir ölçü. Çocuk dışarıda okul üniforması içinde davranışlarında daha özenli olur. O nedenle okul formasının yararı var diye düşünüyorum. Kıyafet serbestliği halinde tabiiki daha iyi ekonomik koşulları olan insan marka alması, çocukların arkadaşlarından görüp istemesi yüzünden sıkıntı yaşayabilir bazı aileler. Dolayısıyla ekonomik açıdan da düşünülürse eşitlik sağlanma temelinde çocukların hiç olmazsa okulda oldukları süre içinde herkesin birbirine benzer özellikleri olduğunu hissetmeleri, bu mesajı veren okul üniforması olması bence iyi bir şey. bence değiştirmeye gerek yok. Kıyafet serbestliği özgürlük değildir. Biz önlükle yetiştik, hiçbirimizin psikolojisi bozulmadı. Forma okulun simgesidir, çocuklar o okula ait olma duygusunu taşır. O nedenle ben formada yarar var diyorum.”