Güncelleme Tarihi:
DEĞİŞEN dünyanın değişmeyen sorunlarının başında ekoloji ve sağlık geliyor. Her ikisi de endişe verici. Bir anlamda değişimin tam ortasında yeralıyoruz. Bu yüzden de, yakın geleceği çok merak ediyoruz. Bilinmeyene duyulan korku, meraktan daima büyüktür. Korkuları silmek, merakı gidermek için kullanılacak en güçlü silah, bilgidir. Bazen minik bir bebekten alınacak ibret, bazen yaşlı bir kızılderilinin vereceği öğüt bu güçlü silahı elimize geçirmemizi sağlayabilir. Kimse çocuklara miras bırakılacak kirli dünyanın suçortağı olmak istemiyorsa, henüz fırsat kaçmadı.
Meydan için kıyım
KENTİÇİ altyapı düzenlemelerinde yıllara direnip varlığını sürdüren ağaçların sorumsuzca kesilmesine akıl almaz mazeretler bulunuyor. Yol açarken asırlık okaliptüsleri, otopark için mandalina ağaçlarını kesan Turgutreis Belediyesi, şimdi de meydan düzenlemesi için 50 yıllık ılgın ağaçlarını feda etti. TEMA üyesi de olan Turgutreis Belediye Başkanı Ali Serdar Yazgan, karşı çıkanlara, ‘‘Üzülmeyin, ağaç dikeceğiz’’ diyor. Yeşillik için ağaç kesmenin mantığı olabilir mi?
Sinek baskını
BELEDİYELER, haşareyle mücadele için milyarlarca lira bütçe ayırıyor. Mücadele bilinçli yapılmadığı zaman, sözkonusu paralar havaya gidiyor. Larvalar yuvadan çıkmadan, iklim koşulları ve hava durumu dikkate alınmadan yapılan ilaçlamanın yararını görmek de mümkün değil. Bir de haşarelerin beslendiği kaynakların belirlenip, kurutulması gerekiyor.
HENÜZ yaz gelmedi ama haşareyle ilgili şikayetler başladı. Küçük yerleşim birimlerinde hayvan gübreleri, kirlenen dereler, bataklıklar, açıkta kalan katı ve sıvı atıklar birer sinek yuvası. Menemen'in Yahşelli Köyü'nden şikayet değil, feryat ulaştı. 155 hanede 2 bine yakın vatandaşın yaşadığı köydeki üç tavuk çiftliğinin de katkısıyla karasinek istilası görülüyor.
Zeynep’ten mektup var
BİRİNCİ yaşıma girerken, babam ve annem beni haftasonu pikniğe götürdü. Onların beni her şeyden değerli gördüklerini biliyorum. Benim için de onlar öyle. İlk kez onlar kadar seveceğim sarı papatyaları, yeşil çimleri gördüm. Yürüyebildiğimde ilk adımımı bu güzellikler içinde atmak istiyorum.
ZEYNEP, belki de bu satırlar okuyuculara ulaştığında ilk adımını atmış olacak. Hayatın çiçekli yolları hiç kapanmasın ona. Miras bırakılacak bir dünyanın özlemini çekmesin. Bütün çocukların isteği yaşanmaya değer bir dünyadan başka ne olabilir? Büyükler de böyle bir dünyayı miras bırakma görevinin bilincine vardığı gün, bütün Zeynep'lerden teşekkür mektubu alacağımızdan kuşkumuz yok.
Günnük ormanına tarım darbesi
DÜNYADA sadece Muğla yöresinde yetişen günnük ağaçları, tarım alanı açma girişimleri yüzünden eriyor. Buna bağlı olarak parfümeri sanayiinin hammaddesi sığla yağı üretimi de düştü. Muğla Orman Bölge Müdürü Gürhan İpek, günlük ormanlarını korumak için sınırların belirlendiği, önemli miktarda da gençleştirme yapıldığını açıkladı.
MUĞLA'da 1458 hektarı devlete ve 201 hektarı da kişilere ait 1659 hektar günlük ormanı bulunuyor. Son 10 yılda 344 hektar günnük ormanı kurudu. Havadan çekilen fotoğraflarla orman sınırları net olarak belirlendi, korunacak alanlar çizildi. Verimli tarım topraklarında yetişen ağaçların kesilmesini önlemek için ekipler görevlendirildi.
SIĞLA ÜRETİMİ
Yıl Sığla üretimi (Ton)
1950 925
1970 47
1980 5
1993 778
1994 2
1999 9.4