Hilmi DUYAR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2009 00:00
Balıkesir’de Özel İdare Müdürlüğü’nün bünyesine alınan Köy Hizmetleri Müdürlüğü, Akarsu Köyü yakınlarında gölet projesi hazırladı.
Gölet yapımı 1 Ağustos 1998’de başladı, 3 Temmuz 2003’te 1 milyon lira harcanarak tamamlandı. Sulama tesisi de 2006’da yapıldı. Ancak 20 yıl önce yapılan ve Soma Termik Santrali’nden Batı Anadolu’ya elektrik taşıyan yüksek gerilim hattının iki direği göletin içinde kaldı. Durumdan rahatsız olan Türkiye Elektrik İletişim A.Ş. (TEİAŞ) Köy Hizmetleri Müdürlüğü’nden sorunun giderilmesini istedi. Müdürlük, direklerin taşınması için proje hazırladı. TEİAŞ, projeyi 30 Aralık 2005’te onayladı ancak ödenek olmadığı için yapılamadı.
Vekilden ilginç iddiaAkarsu Göleti’nde inceleme yapan CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, "Gerçekten garip bir durum. Bu direkler kışın tamamen suyun içinde kalıyor. Şimdi yaz olduğu için su çekilmiş. Bu direkler yıkılırsa ne olur? Göletteki tüm canlılar, burada
balık avlayanlar kömür olur. Bunun vebali, direkleri taşıyacağını söyleyip de ’ödenek yok’ diyenlerindir. 2006’da 2 milyon 600 bin lira ödenek geldiğini, 1 milyon lirasının enerji nakil hattı için verildiğini öğrendim. Ama direkler taşınmamış ve ödenek köy yollarının asfaltı ile meydanlara parke taşı döşemeye gitmiş. Bunun içinde TBMM’ye önerge vereceğim" dedi.
Nakil maliyeti geçer
İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Akif Okur ise tehlikenin büyüklüğünü bildiklerini, şimdilik soruna fazla suyun boşaltılmasıyla çare bulduklarını belirterek, "Nakil gölet maliyetini geçse de biz bunları taşımak zorundayız. Ödenek çıkar çıkmaz direklerin naklini yaparız" dedi.
Balıkesir TEİAŞ Müdürü Yusuf Gülmez, direklerin su içinde kaldığını görür görmez Köy Hizmetleri Müdürlüğü’ne sorunun çözülmesi için yazı gönderdiklerini belirterek, "Yüksek gerilim hatlarının projesi ve yapımı çok özeldir. Kolay kolay yıkılmaz, kopmaz. Ancak suda kalan bölümün biz ne kadar hasar aldığını bilemeyiz. Bir başka sorun da izolatörlerde bir patlama olduğunda arızayı gidermek suyun içinde olduğundan bizi zorlar. Bu nedenle direklerin sudan kurtarılmasını istedik. Özel İdare Müdürlüğü kabul etti. Sanırım ödenek yokluğu nedeniyle sorun çözülmedi" diye konuştu.
Sorumluluk muhtarlığaBalıkesir Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, 29 Mart yerel seçiminde yeni muhtar seçilen Halil Yılmaz’a 1 Nisan’da bir yazı gönderdi. Yazıda, "İdaremiz teknik elemanlarınca 30 Mart 2009 günü yapılan rutin kontrollerde muhtarlığınızca işletmesi yapılan Balıkesir Merkez Akarsu Göleti’nin dolu savağının çalışır durumda olduğu ve bu nedenle gölet içerisinde kalan yüksek gerilim enerji nakil hattına ait 2 adet direğin tamamen su içinde kaldığı saptanmıştır. Enerji nakil hattının zarar görmemesi için direk yerleri değişinceye kadar göletin su seviyesinin direk ayaklarından aşağıda tutulması gerekmektedir. Bu nedenle bir an önce dip savağın açılarak gölet su seviyesinin istenilen düzeye indirilmesi gerekir. Aksi takdirde enerji nakil hattının zarar görmesi nedeniyle meydana gelecek can ve mal kayıplarından gölet işletmecisi olarak muhtarlığınız sorumludur" denildi.