Güncelleme Tarihi:
Pamukkale'nin korunması için birçok yasak getirilmesine rağmen denetimler sağlıklı yapılamadı. Beyaz Cennet yine tehlikeyle karşı karşıya
UNESCO tarafından dünya miras listesine alınan Pamukkale, bölgeye 'ye gelen ziyaretçiler tarafından kirletilmeye devam ediliyor. Beyaz Cennet'in korunması amacıyla valilik tarafından travertenlere girme yasağı konulmasına rağmen yasaklar hiçe sayılıyor.
Yürüme bantları
SON yıllarda eski beyazlığını kaybeden beyaz cenneti kurtarmak için Denizli Valiliği, yürüme bandının dışında kalan alanlara girme yasağı getirdi. Beyaz cennete gelen yerli ve yabancı ziyaretçileri, yasak konusunda bilgilendirmek için belli aralıklarla uyarı levhaları konuldu.
Levhalara rağmen
UYARILARA rağmen ziyaretçiler yasak bölgeye aldırış etmeden girmeye devam ediyor, yasak levhalarının dibinde havuza giriyor. Yasaklara meydan okunması duyarlı vatandaşları üzüyor, Pamukkale'nin eski güzelliğine kavuşması çabalarını boşa çıkarıyor.
Havuz yasağı devam ediyor
PAMUKKALE'ye gelen yerli yabancı tüm turistlerin, travertenler üzerinde çıplak ayakla dahi olsa dolaşmaları yasaklandı. Gelen tepkiler üzerine traverten alanlarında yürüme bantları belirlendi. Havuzlara ve diğer alanlara giriş yasağı ise sürüyor. Bu konuda Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca uyarı ve bilgilendirme levhaları konuldu. Turizm İl Müdürlüğü görevlileri de alanda nöbet tutarak, gezi alanları dışına çıkılmaması, travertenlerin kirletilmemesi konusunda ziyaretçilere sözlü olarak uyarılarda bulundu. Bu önlemlerle travertenlerin bir bölümünün beyazlatılması sağlandı. Son olarak araçların ören yerine girişinin yasaklanması gündeme geldi. Araçların egzos gazlarının travertenleri kirlettiği gerekçesiyle, Kuzey ve Güney kapısında park edilmesi ziyaretçilerin yürüyerek travertenlere çıkması, ören yerine gitmesi benimsendi. Bu karar ise henüz yürürlüğe konulmadı.
Kalıcı önlemler yürürlüğe kondu
PAMUKKALE'deki travertenlerin kahverengi - siyah renge bürünmesi üzerine, UNESCO'nun ‘‘Dünya Miras Listesi‘‘ ne aldığı Beyaz Cennet'te, 1997 yılında bir dizi önlemler yürürlüğe konuldu. Kirliliğin ana kaynağı olarak belirlenen oteller, Valilik kararıyla istimlak edilerek yıkılmaya başlandı. Mistur, Palmiye, Beltes ve Tusan otelleri iki yıl içinde yıkılarak kaldırıldı. Son olarak kalan Koru Motel'in yıkımına ise Ağustos'ta başlanacak. Özel İdare'ye ait Pamukkale Otel'de ise konaklama kaldırıldı. Koru Otel'in ardından bu otel de yıkılacak. Travertenler çevresindeki alışveriş merkezleri kaldırılarak, 3 kilometre mesafedeki Kuzey Kapısı ve iki kilometre mesafedeki Güney Kapısı'na taşındı.
Ziyarete gelenlerin büyük çoğunluğu, Pamukkale'nin yeniden ‘‘Beyaz Cennet’’ olması için konulan yasaklara, getirilen kurallara uymuyor, uyarı levhalarını görmezden geliyor.