Güncelleme Tarihi:
Ziraatçiler Vakfı tarafından geliştirilen projeyle domates tozu ithalatına son verilecek. Projeyi TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda da sektörün beğenisine sunan ziraatçiler, büyük ilgi gördü. Vakıf görevlilerinden Dr. Selim Tokmak, projeyi ticari bir değere dönüştürmek istediklerini belirterek, Türkiye’de üretilmeyip yurtdışından getirilen domates tozunu üreticilerin hizmetine sunmayı amaçladıklarını söyledi. Tokmak, “Projemizi fabrika haline getirdiğimizde hem domates üreticileri, hem yöre halkı ekonomik anlamda rahatlayacak, ezilmiş ve rağbet görmeyen domatesleri de değerlendirmiş olacağız. Ayrıca domatesi sıklıkla kullanan ev hanımları da zamandan kazanıp, daha hızlı yemeklerini yapmış olacak” diye konuştu.
Yemek sektörüne katkı
Bedeli toplam 143 bin 793 lira olan projenin İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından desteklendiğini kaydeden Tokmak, “Domatesin tüketici beslenmesi açısından katma değeri yüksek bir ürün haline getirilmesi, hazır gıda ve yemek sanayi için hammadde olan salçanın yerine; ambalajlama, paketleme ve nakliye bakımından daha avantajlı olan domates tozunun üretilmesi de projenin amaçları arasında. Gıda sanayinde ara mamul olarak kullanılan domates tozu dışardan alınıyor. Ülkemizde hazır çorba, cips gibi mamullerin üretiminin yanında et ve diğer gıda sektörlerinde oksidasyona karşı koruyucu olarak da kullanılmaktadır” bilgisini verdi.
Çölyaklılar için
Ziraatçiler, “Beydağ’a Kestane Unu Yağıyor” projesi kapsamında Beydağ’ın Çomaklar köyünde kestane unu üretecek. Tokmak, “İzmir’de üretilen kestanenin önemli bölümü Beydağ yöresine ait. Elek altı dediğimiz küçük ebatlı kestaneler çok düşük fiyata satılıyor. Biz proje ile atık diyebileceğimiz kısmı değerlendireceğiz. En değersiz şeyi en kıymetli hale getireceğiz. Kestane ununun içinde gluten olmadığı için çölyak hastalarına da destek vermiş olacağız” dedi.