Kestane Simav’ın marka Bursa’nın

Güncelleme Tarihi:

Kestane Simav’ın marka Bursa’nın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2009 22:14

Türkiye’nin organik ürün belgesine sahip yegane kestane üreticisi olan Simav, ürünün değerini bulması için atağa kalktı, yatırımcılara çağrı yaptı.

Haberin Devamı

SİMAV Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, ilçede işleyecek fabrika ve tesis bulunmadığı için son derece kaliteli Simav kestanesini Bursa’ya yollamak zorunda kaldıklarını söyledi, “Bu sayede, Simav’ın kestanesi ile Bursa marka haline geliyor. Kimse Simav kestanesini tanımıyor, Bursa’nın zannediyor” dedi.
İç Ege’de en çok kestane üretiminin gerçekleştiği yerin Kütanya’nın Simav İlçesi olduğunu, ağaç varlığı ve üretim miktarıyla ülke üretiminin yaklaşık yüzde 20’lik kısmını karşıladıklarını vurgulayan Kadir Bütüner, ilçede yıllara göre 4 ile 6 bin ton arasındaki ürünün de İngiltere başta olmak üzere Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine ihraç edildiğine dikkat çekti. Bütüner, ancak ilçede kestane işleme fabrikası ve kestane şekeri yapabilecek tesislerin bulunmamasının bir çelişki olduğunu belirterek, ürünün işlenmek üzere Bursa’ya gönderilmesinin kestanenin “Bursa Kestanesi” olarak tanınmasına yol açtığını dile getirdi.
  
Yatırım çağrısı

Üretimde lider olan Simav’da işleme fabrikası ve benzer tesisler bulunmamasının büyük maddi kayba neden olduğunu kaydeden Bütüner, “Simav’da yetişen kestaneyi, tüm Türkiye, bu tarz fabrikalara sahip olduğu için Bursa kestanesi olarak biliyor. Üstelik Simav’da üretilen kestanelerin tamamı organik. Türkiye’de kestanede organik ürün belgesine sahip olan ilk ve tek üretim merkezi de Simav. Her yıl ortalama 4 ile 6 bin ton civarında ürünümüzü de İngiltere başta olmak üzere Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Buna rağmen kestane üreticisi yıllardır çektiği ekonomik sıkıntıdan kurtulamadı. Simav’a bu tarz işletme açmak isteyen özel sektöre her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!