Güncelleme Tarihi:
Vatandaşların kara elmas adını taktığı kestane, ilçede 1250 rakımlı Simav dağının kuzey yamaçlarında yer alan 11 köyde yetişiyor. Kendine has rengi, aroması, iriliği ve yola dayanıklılığı gibi özellikleri sayesinde tamamına yakını toptancı firmalar aracılığı ile İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelere ihraç edilen Simav kestanesinin hasadı için bu günlerde 2 bin 500 dolayında çiftçi ailesi dağlarda hasat işiyle uğraşıyor. Ege’nin önemli kestane üretim merkezleri arasında 151 bin 400’ü bulan ağaç varlığı ile önemli bir yer tutan Simav’da meyve verir durumdaki ağaç sayısı 88 bin 800 adet olarak bildirildi.
KİLOSU 10 TL
Simav’da kestane hasadının yaklaşık 20-25 gün sürdüğünü kaydeden kestane üreticisi Halil İbrahim Savcı, ilk ürünün kilosunun 10 liradan satıldığını söyleyerek hava koşullarının da iyi gitmesiyle ilçe genelinde 2 bin tonun üzerinde rekolte beklendiğini açıkladı. Halil İbrahim Savcı, "Ben İzmir’de oturuyorum. Ancak ilçeye bağlı Demirciköy beldesinde kestane ağaçlarım var. Her yıl hasat sezonu olan Ekim ayının sonlarında Simav’a gelir ürünümü toplar giderim. Bu yılki rekolte ve fiyat yüzümüzü güldürdü" dedi. Son yağışların kestaneyi bollaştırdığını belirten üretici Filiz Ergün, "Kestane bizim her şeyimiz. Bir yıl boyunca bugünü bekliyoruz. Çok mutluyuz. Kestane kış aylarında bizim misafirlerimize ikram ettiğimiz en önemli çerezimiz. Bu yıl hem ürün bol, hem de kaliteli. Herkesi Simav’ın kestane ambarı Demirciköy beldesine evlerimize misafirliğe bekliyoruz. Onlara kestane kebap yapar ikram ederiz" diye konuştu.
1 NUMARALI GEÇİM KAYNAĞI
İlkbahar ve yaz aylarında yaşanan don ve kuraklığın endişeye neden olduğunu ancak sonbahar yağışlarıyla rahatladıklarını vurgulayan Cemal Özbakır ise, "Biz bölgede kestanemize kara elmas adını takıyoruz. Kara elmas bizim yüzümüzü güldürdü. Kestane Simav halkının bir numaralı geçim kaynağıdır" diye konuştu.
Simav’ın kestane ambarı Demirciköy beldesinin CHP’li Belediye Başkanı Turan Sümer, Simav kestanesinin dünyada eşi benzeri olmadığını hatırlatarak toptancıların köylerdeki ürünü toplayarak Almanya, İngiltere ve Fransa’ya ihraç ettiklerini dile getirdi. Sümer, "Bu yıl iklim koşullarının da iyi gitmesiyle geçmiş yıllarda gerçekleşen 2 bin tonluk rekoltenin biraz daha üzerine çıkılacağını umuyoruz" dedi.