Güncelleme Tarihi:
İZMİR Türk Diyabet Cemiyeti, Diyabet Hastanesi ve Diyabet Merkezi kurucusu Dr. Ali Alkış, Kuşadası Çalıkuşu Kültür Evi’nde, Ege Bölgesi’nde çeşitli il ve ilçelerde yapılan araştırma sonuçlarını açıkladı.
Taramalarda, İzmir’de diyabetli oranı yüzde 17.2, hipertansiyonlu yüzde 37.8, obez ve fazla kilolu ise yüzde 80.9 olarak belirlendi. İzmir’den sonra en fazla obez yüzde 77.3’le Bodrum’da çıktı. Bodrum’daki hipertansiyonlu yüzde 47.6, diyabetli de yüzde 20.9 oldu. Uşak’ta obez oranı İzmir’in dört kat altında yüzde 20.4, hipertansiyonlu yüzde 17.4, diyabetli yüzde 19.2’de kaldı. Bölgede en fazla şeker ve hipertansiyon hastası Alaşehir’de çıktı. Alaşehir’de diyabetli oranı yüzde 42.4, hipertansiyonlu ise 44.9’a ulaştı.
Sonuçlar ürkütücü
Alkış, "Kuşadası’nda 20 yaş üstünde neredeyse sağlıklı insan yok. Bu gelecek için düşündürücüdür. Toplumun yüzde 82’si fazla kilolu ve şişman. Acı olansa toplumun yüzde 45’i hipertansiyonlu, yüzde 30’u ise diyabetli olmasına rağmen farkında değil. Kuşadası tarama sonuçları ile Ege Bölgesi’nin diğer il ve ilçelerinden elde edilen sonuçlar birbirine çok benziyor" dedi.
Dr. Alkış, diyabet, hipertansiyon ve obezite üçlüsünün Türk toplumunda oldukça sık görüldüğünü ve birlikte seyrettiğini söyledi. Türkiye’de diyabet yaşının gün geçtikte aşağı çekildiğini ifade eden Alkış, ürkütücü boyutlara varan bu hastalıkların çoğalmasının, hareketin azalmasından, oturganlığın artmasından ve beslenme bozukluğundan kaynaklandığını söyledi.
Doktor önerileri
Bireylerin doyarak değil, sağlıklı beslenmeye yönelmesi gerektiğini kaydeden Alkış, "Daha hareketli olunmalı, spor yapılmalı ve araba alışkanlığı terk edilemeli. Televizyon izlerken, bilgisayar başındayken kesinlikle atıştırmadan vazgeçilmeli. Okullarda kantinler kaldırılmalı ve çocukların fast food beslenmeleri, ayakta atıştırmaları önlenmeli. En önemlisi geleneksel yemek yeme modelinin değiştirilmemesi" dedi.