Latif SANSÜR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2007 03:17
TARIM yazarı, yılların gazetecisi, Selim Sabit Pülten, kendini "Çağın gıdası, çiçek goncası, alternatif kazançlı ürün" kaparinin yaygınlaşmasına adadı.
Küresel ısınmanın etkilemediği, susuz yetişen doğal ilaç olarak bilinen kaparinin, tanıtılması ve yaygınlaşması için şirket kurup kitap yazan Pülten, mucize bitkinin erozyonu önlediğini, işsizliğe çare olabileceğini söyledi. Söke’de yerel gazetelere köşe yazısı yazan 45 yıllık gazeteci, sürekli sarı basın kartı sahibi Pülten, Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde yetişen, halk arasında "Gebere" diye bilinen ve çalı türü, dikenli bodur ağaç görünümündeki bitkinin çiçek tomurcuklarından toplanan kaparinin pekçok hastalığa iyi geldiğini ve afrodizyak etkisi bulunduğunu söyledi.
KİTAP YAZDIKuşadası’nda kaparinin tanıtımını, üretimini hedefleyen bir şirket kuran Selim Sabit Pülten, kapariyi anlatan bir de kitap yazdı. Kitabını alan herkese 5 kök kapariyi promosyon olarak veren Pülten "Bu kökler istendiğinde her yerde ekilebilir. Bahçede, çalı dibinde, kaldırım kenarında. Kaparinin faydalarını kitabımdan öğrenenler hiçbir zahmete girmeden kendi kaparilerini üretecekler" dedi.
NASIL BİLİNİYORLatince ismi Capparis olan kapari ülkemizin her yöresinde değişik bir isimle tanınıyor. "Kedi tırnağı", "Hint hıyarı", "İt hıyarı", "İt kavunu", "Karga kavunu", "Yılan kabağı" "Menginik", "Cimbom", "Gevil", "Yumuk", "Bugo", "Bubu", "Kepekçiçek", "Beri kemeri" "Şeballah", "Deve dikeni", "Keper", "Kepere", "kepre", "gebre", "gebere" ya da "gebere otu" bunlardan bazıları.