Keçilerin efendisine koruma kalkanı

Güncelleme Tarihi:

Keçilerin efendisine koruma kalkanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2013 01:48

Türkiye’nin en fazla süt verimine sahip kıl keçisi olan Karaburun ırkının son yıllarda sayıları azalınca İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği harekete geçti.

Haberin Devamı

İZMİR Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, ‘Sakız Koyunu’nun ardından şimdi de ‘Karaburun Kıl Keçisi’nin yok olmaması için çalışma balattı. Birlik, ‘Karaburun Kıl Keçisi Halk Elinde Islah Projesi’ ile son yıllarda sayıları ciddi oranda azalan ırkı yeniden eski parlak günlerine taşımak istiyor. Sayısı 50 binden 15 binlere gerileyen Karaburun kıl keçisi, kendi ırkı içinde yüksek süt verimiyle dikkat çekiyor.

İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, geçmiş yıllarda keçilere konan orman yasağı ve sütün para etmemesi nedeniyle Karaburun Kıl Keçisi’nin olumsuz etkilediğini belirterek, “Bir yandan sayıları azalan Karaburun kıl keçisi, bir yandan da dışardan gelen farklı ırklar nedeniyle türde bozulmalar yaşanmış. Bu ırk, Türkiye’nin en fazla süt üreten kıl keçisi. Bu ırkı yeniden ayağa kaldırmak için proje başlattık. Hedefimiz Karaburun’da bu bölgeye has bir özellik kazanmış kıl keçisini korumak ve ıslahını sağlamak. Hayvanlarda verim artışı sağlayarak yetiştiricinin daha fazla kazanmasına imkan yaratmak” dedi.

Haberin Devamı

6 bine kadar geriledi

Karaburun’un kıl keçisinin en güzel yaşayabildiği bölge olduğuna dikkat çeken Türer, şu bilgileri verdi: “Bir dönem sayıları 50 bine kadar ulaşan Karaburun kıl keçilerinin sayısı, orman yasağı ve zeytinliklerin etrafının tel örgülerle çevrilmesi nedeniyle 2005’te 22 bine, daha sonra ise 6 binlere kadar düştü. İzmir’de en fazla keçi Karaburun’da. Sonra Dikili ve Seferihisar geliyor. Bugün Karaburun’da 15 bin anaç var. Tekelerle birlikte bu sayı 18-19 bine ulaşıyor. Şimdi bunu tekrar çoğaltmak için çalışıyoruz. Keçi sütünün değerine değer kattığı bir dönem yaşıyoruz. Dolayısıyla bu proje ekstra önem kazanıyor. Hem yetiştiriciyi mutlu edeceğiz, hem de bir ırkı hak ettiği noktaya taşıyacağız.”

TOPLAM BEŞ YIL SÜRECEK

İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin yanı sıra İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi de projede yer alıyor. Karaburun’daki kıl keçisi projesi 28 yetiştirici ile yürütülüyor. Proje 5 yıl yürütülecek. Bu kapsamda doğan yavruların doğum ağırlıkları alınıp doğum tarihleri yazılacak. Bunun dışında doğan yavrular 120 günlük oluncaya kadar belirli tarihlerde tartımları yapılıp takip edilecek, daha sonra damızlık seçilenler dışında kalanları yetiştirici satabilecek. Süt sezonunda sağım sayısına göre sabah akşam süt verimleri tutulacak. Taban sürü destek miktarı ise şöyle: Anaç 35, yavru 20 lira. Elit sürü destek miktarı da anaç 35, yavru 50 lira.

Haberin Devamı

YETİŞTİRİCİ KÜSTÜRÜLDÜ

Projeye destek veren Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa da belediye olarak kırsal kalkınma modeline yönelik ‘Agro Turizm’ içindeki her şeyi korumak adına çalıştıklarını dile getirdi. Keçilere getirilen orman yasağı ve bölgedeki büyük arazilerin teşvikle zeytinliğe dönüşmesinin kıl keçisi yetiştirenlere büyük darbe vurduğunu ifade eden Yasa, “Zeytinliklerin etrafı tel örgülerle çevrildi. Böylece otlak alanı zayıfladı. Üstüne üstlük, keçiler ormana girdi diye o dönem ciddi cezalar kesildi. Yetiştirici küstürüldü. O yıllarda 50 bine yakın kıl keçisi vardı. Bugün 8 bin dolaylarına düşmüş durumda. Şimdi tekrar hem bölgenin simgesi olan bu ırkı ayağa kaldırmak, hem de yetiştiricisine destek olmak adına bu projeyi gönülden destekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!