Güncelleme Tarihi:
Kaz Dağları için Edremit'in Güre Mahallesi'ndeki 'Ali Baba Piknik Alanı'nda yapılan toplantıya, birlik üyesi tümü CHP'li olan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Karabiga Belediye Başkanı Muzaffer Karataş, Geyikli Belediye Başkanı Ercan Yılmaz ve Kavakköy Belediye Başkanı Necati Kopça katıldılar. Toplantının ev sahipliğini Edremit'in CHP'li Belediye Başkanı Kamil Saka yaptı.
"1.5 MİLYON İNSAN TEHDİT ALTINDA"
Kaz Dağları'nın zengin su kaynakları, flora ve faunası, yaban hayatı, ormanları, zeytinlik ve meyvelik alanları ile tehlike altında olduğuna dikkat çeken Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, şöyle dedi:
"Kaz Dağları ve çevresinde yaşayan 1.5 milyon insanın geçim kaynakları, sağlıkları, hatta yaşamları tehlike altında. Buna seyirci kalamayız. Hiç kimse seyirci kalmamalı. Kaz Dağları, tarih, mitoloji, ekoloji, ekonomi, kültür ve biyolojik çeşitliliğin yanı sıra yeraltı ve yerüstü zenginlikler açısından dünyanın en önemli karasal ekosistemlerinin başında geliyor. O nedenle UNESCO Dünya Mirası listesine girerek tüm dünya tarafından koruma kapsamına alınmalı."
BM VE AVRUPA PARLAMENTOSU GÜNDEMİNE SUNULACAK
Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği (KAZMAD) Başkanı Cahit İnceoğlu da, "Bir bölümü Balıkesir, bir bölümü ise Çanakkale sınırları içinde bulunan Kaz Dağları için uluslararası tanıtım yapılması gerektiğini anlattı. İnceoğlu, Birleşmiş Milletler, bu konuda duyarlı olduğunu belirterek şöyle dedi:
"UNESCO'nun da tarihi mirasları koruma konusunda duyarlılığını da biliyoruz. UNESCO aynı zamanda doğal mirasları da koruyor. Kaz Dağları özelliği olan bir dağ. Flora ve faunası, o bölgedeki bitkilerin genetiği açısından bölge çok önemli. Bu konuda detaylı bir rapor yazıp orada yaşanan gelişmeleri de anlatıp BM'nin ilgili birimine göndermek istiyoruz. BM'de daimi temsilcimiz var. Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu'na da konuyu iletip kendilerine bilgi ve belge gönderip gündeme gelmesi açısından önemsiyoruz. Konuya uluslararası anlamda dikkate çekmek lazım. Bunun için girişimlere başlanması gerekir."