Ahmet ERTAN / EDREMİT, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2007 21:46
Kazdağı Milli Parklar Mühendisi Hasan Basri Avcı, Edremit Ticaret Odası’nda, bölgedeki endemik bitki türmerini yansıtan fotoğraf sergisi açtı. Avcı. tüm koruma çabalarına karşın başta dağ köylüleri olmak üzere vatandaşların bilinçsiz şekilde toplanması nedeniyle birçok bitki türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.
ENDEMİK BİTKİLİRAvcı, "Milli park sınırı içinde olan Kazdağı’nda bilimsel araştırmalar bile özel izinlerle yapılabiliyor. Kazdağı Milli Parkı’nda bilim adamlarınca bugüne kadar 101 familyadan 800 civarında bitki tespit edildi. Bu türlerin 77’si yalnızca Türkiye’de bulunuyor. Bunların 32’si Kazdağları’nda, 29’u Kazdağı Milli Parkı sahasında bulunan endemikler" dedi.
OT GÖZÜYLE BAKIYORLARBazı köylülerin, sadece bu bölgede yetişen sarıkız çayı, civan perçemi-ayvadane, yabani sarımsak, geven), peygamber çiçeği, yüsük otu, kurt kulağı, kantaron, kum çamı, kekik gibi otları toplayıp sattığını anlatan Avcı, "Uyarılarımızı da, ’Allah’ın otunu almak suç mu olurmuş’ düşüncesiyle, ciddiye almıyor. Ama dağlardan ot toplamının, Orman Kanunu’nun 84’ncü maddesi gereğince ’orman suçu’ olarak değerlendirildiğini görmezlikten geliyorlar" dedi. Avcı, ot toplayan kişilerin kaçakçılık suçlamasıyla adliyeye sevk edilerek cezalandırıldığını vurgulayarak, "Ormandan şifalı ot alanlar, kendilerini savcı karşısında bulabilirler" uyarısı yaptı.
PAZARLARDA SATILIYORá Kazdağları’nda yetişen kekik, oğulotu, karabaşotu, ıhlamur, ökse otu, funda çayı, alın otu gibi otların, şifa verdikleri gerekçesiyle en fazla toplanan otlar arasında yer alıyor, pazarlarda demedi 50 kuruş ile 1 YTL arasında satılıyor.
ORMAN SUÇU SAYILIYORá Orman Kanunu’nun 84. maddesi "orman envali" olarak tanımlanan ürünlerin alınıp götürülmesi halinde, ürünün ve suç aletlerinin müsadere altına alınmasını ve mahkemece orman idaresine mal edilmesini içeriyor. Buna bağlı olarak Kazdağları’na çıkan bir köylünün ya da her hangi bir kişinin orman içinden kendi ihtiyacı için bile aldığı 2-3 demet kekik, sarıkız çayı ya da kantaron otu yakalatması halinde, orman suçu işlemiş kabul ediliyor. Bu bitkileri keserken kullandığı bıçak ve taşıdığı motosiklet, otomobil, kamyon, at, eşek gibi nakil vasıtalarına da el konulup orman idaresine mal edilmesi gerekiyor.