Kaya mezarlarının üzerine villa inşaatı iddiası

Güncelleme Tarihi:

Kaya mezarlarının üzerine villa inşaatı iddiası
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2012 14:11

Bodrum'daki Myndos Antik Kenti içinde yer alan nekropol alanındaki kaya mezarlarının üzerine yapıldığı iddia edilen villa inşaatı tepkiye neden oldu. Antik Myndos Kenti Kazıları Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, inşaat alanın üçüncü derece SİT alanı olduğunu belirtip, tarihin rant uğruna talan edildiğini ileri sürdü. DP’li Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire ise inşaatın gerekli tüm yasal izinlerinin olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı


Gümüşlük Beldesi’ndeki kazı ve kurtarma çalışmalarının sürdüğü Myndos Antik Kenti’ndeki nekropol alanındaki 13 kaya mezarının 30 metre ilerisindeki 2 dönümlük alanda, üç hafta önce villa inşaatı başladı. Zemin kat betonları çıkan, üçüncü derece SİT alanındaki villa inşaatı, Myndos Antik Kenti kazılarına başkanlık eden Uludağ Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’in tepkisine neden oldu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Şahin, villa inşaatı bir ihbarla öğrendiğini belirterek, “Tarih, rant uğruna talan ediliyor” dedi. Villanın yapıldığı alanda daha bir ay önce 13 kaya mezarı bulduklarını belirten Prof. Dr. Şahin, “Villanın yapıldığı yer nekropol alanı. Daha önceden aynı arazide çekilen fotoğraflardan tespit ettiğimiz kadarıyla inşaat alanındaki kaya mezarları tahrip edilmiş ve üzerine yeni duvarlar örülmüş” dedi. Prof. Dr. Şahin, Müzeler Genel Müdürlüğü ve Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Bölge Koruma Kurulu’na başvurup, konuyla ilgili inceleme başlatılmasını isteyeceğini söyledi. Prof. Dr. Şahin, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nden iki görevlinin yaptığı sondajın ardından verildiği ileri sürülen inşaat izni ile ilgili raporları incelemek istediğini de vurgulayıp, “Yeni bir sondaj çalışması yapılması talebinde bulunacağım” dedi.
“TÜM YASAL İZİNLERİ VAR”
DP’li Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, villanın mimar Yalım Gülercan tarafından yapıldığını belirterek, “İnşaat öncesinde Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan ve bizden önceki belediyeden tüm yasal izinler alınmış. Kontrollerimizde inşaatın büyüklüğü ile ilgili gerekli uyarılarımızı yapıp, yüzde 5’lik imar iznine uyulmasını istedik. Yasadışı bir durum yok. Tarihi yönü ile ilgili konular ise Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun işi” dedi.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız ise gelen şikayetler üzerine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun talebiyle, iki arkeoloğun sondaj çalışması yapmasının ardından gerekli yasal izinleri verdiklerini kaydetti.
Öte yandan tepkiler üzerine inşaata dört gün önce ara verildiği öğrenildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!