Kaunos harabeleri köyü harabetti

Güncelleme Tarihi:

Kaunos harabeleri  köyü harabetti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2010 00:00

Köyceğiz’in Çandır Köyü’nün bir bölümünün Kaunos harabeleri nedeniyle birinci derece SİT’e dahil edilmesi, evini tamir eden köylülere ceza getirdi. 50 yıllık evlere yıkım kararı çıktı.

Haberin Devamı

İLK yerleşim M.Ö. 1000 yıllarına kadar inen Kaunos antik kenti, Muğla Köyceğiz’e bağlı Çandır Köyü halkına sıkıntı vermeye başladı. Kaunos harabeleri nedeniyle bölge 1972 yılında köy derecelendirmesi yapılmadan SİT ilan edildi. 1982’de köyün tamamı 1. derece SİT’e sokuldu. Zamanın siyasileri devreye girdi ve 1987 yılında Koruma Kurulu harabelerin bulunduğu yeri 1’nci derecede bırakırken, yerleşim merkezlerini 3’ncü dereceye indirdi. Halka belli ölçülerde yapılaşma izni verildi. 1995 yılında ise içinde 27 bina bulunan köyün bir bölgesi 1’nci derece SİT alanına sokuldu. Aşırı yağmurlar nedeniyle büyük zarar gören yapıların onarımı için Koruma Kurulu’ndan izin istendi. Cevap verilmeyince köylüler akan çatılar yenilendi, çürük cam ve çerçeveler değiştirildi. Son olarak 2008 yılında onarma izni için başvuran bir kişinin evini incelemek için iki ay önce köye gelen heyet, izin alınmadan akan yerlerin yenilendiğini tespit etti. 7 bin lira ile 15 bin lira arasında ceza yağdırıldı. 17 binaya da yıkım kararı çıkarıldı. Tadilat izni bekleyen köylü büyük ceza ve yıkım kararları karşısında yıkıldı.
Köy muhtarı yapan Salih Yukarlı, “Değişen SİT dereceleri nedeniyle dededen kalma 30, 40, 50 ve 60 yıllık evlerimize yıkım kararı çıkarıldı. Bu harabeler buradan gidemeyeceğine göre köyü buradan taşıyın” dedi. Köyün tamamen SİT alanından çıkarılmasına da karşı olduklarını ifade eden Yukarlı, “Antik şehir 1, yerleşim alanı 3’ncü derecede kalsın. Herkes tamirat yapabilsin” dedi.
Turizmci Arif Yalılı ise Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık’ı suçladı. Evlerin durumunun incelenmesi için başvurulara “Bize  ‘kazı heyeti başkanı olumlu cevap verirse biz buraları 3’ncü dereceye çıkartırız’ deniliyor. Ama onların keyfi yerinde” dedi.

KÖYLÜ  HAKLI

Haberin Devamı

Başkent Üniversitesi Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi Müdürü ve Kaunos Kazı Heyeti Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Cengiz Işık ise köylülerin mağduriyeti karşısında üzüldüğünü ve bunun düzeltilmesi için de Koruma Kurulu’na yazı yazdığını söyledi. Kendisi hakkındaki iddialara da yanıt veren Işık, “Bir yer SİT ilan ediliyorsa ve burada yerleşim alanı varsa, bu insanların mağdur olmaması gerekir. Ben kimim ki burası 1 veya 3. derece olsun diyeyim. Bunu yapan kurul. Öncelikle köylünün mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini bir kez daha yineliyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!