Güncelleme Tarihi:
Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen toplantıda ilçelerde biyolojik arıtmaların teker teker tamamlandığını, Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi ihalesinin ise yakında sonuçlanacağını açıklayan Kocaoğlu, “Kurutmayı 14-15 ayda, çürütmeyi 24-25 ayda bitireceğiz. Büyük Kanal Projesi’nin en büyük tesisi Çiğli Arıtma’ya da 4. fazı ekleyeceğiz. Yapımı, belirlenen alanını Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yetki alan sınırlarının değişmesi nedeniyle revize edilince gecikme yaşandı. Proje yeni alana göre uyarlanacak, daha sonra ihaleye çıkacağız” dedi.
Depolama olmayacak
Kocaoğlu, Harmandalı Çöp Deponi Alanı’nın işlevini sürdürdüğünü, ancak teknolojisinin geri kaldığını söyledi. Kocaoğlu, “Araziye gömme, yakma, ayıklama gibi yöntemler var. Biz en sonunda mekanik biyolojik işleme sistemine karar verdik. Bu sistemi uygulamak için kuzeyde Menemen’de çöp dönüşümü için yapılmış ancak çalıştırılamamış 65 bin metrakerelik alanı olan bir tesis var. Bu tesisi 52 milyon TL’lik borcuyla Büyükşehir Belediyesi devraldı. Hiçbir yerleşim yerinden geçmeden çevre yolunu kullanarak ulaşılabilecek. Alanın büyütülmesi için çevresindeki 200 bin metrekarelik arazileri kamu yararı kararıyla kamulaştırmak için harekete geçtik. Sistem soba külü, kum, moloz, çamur haricinde hiçbir atık geriye kalmamamasına dayalı. Böylece depolamayı sıfırlıyoruz. Güneyde, taş ocaklarına gömülecek malzeme ise yok olmayan maddeler. Ancak ne sıvı, ne de metan gazı tehlikesi yok” dedi.
Örnek tesis olacak
Hiç kimsenin çöpü kendi ilçe sınırları içinde istemediğini belirten Kocaoğlu, “Herkes her yerde karşı çıkarsa ‘Bu çöp ne olacak’ sorusu gündeme geliyor. Meclis kararıyla hareket edeceğiz. Valilikle eşgüdüm içindeyiz. Burada yerleşim yeri de yok. Bu tesis burada yapılırsa İzmir’in çöp sorunu ortadan kalkar. Örneğin termik santrale karşı çıkılıyor. Ama enerjiyi ihtiyacımız var. Hemşerilerimiz de haklı. Çünkü termik santral konusunda bir Yatağan örneği var. Çöp konusunda ise Ümraniye Çöplüğü’nden tutun Harmandalı Çöplüğü’ne kadar akla birbirinden farklı örnekler çöp yığınları akla geliyor. Bu nedenle tepki gösteriyorlar. Umuyorum ki bizim yaptığımız çöp tesisi yapıldıktan sonra örnek olacak ve hiçbir ilde çöp yeri proeblemi olmayacaktır” dedi.
YARAYI KAŞIMAK OLMAZ
Kocaoğlu, Torbalı Taşkesik’ten vazgeçme nedenlerine ilişkin bir soruya da, “Siyasi kazanç ve kayıp hesabı yapmıyorum. Taşkesik konusunda çelişki varmış gibi gözüküyor. Ancak orada farklı açıklamalar oldu. Seçim arifesinde Çevre ve Orman Bakanı (Veysel Eroğlu) ‘vatandaş istemiyorsa olmaz’ gibi açıklamalar yaptı. Onun için yarayı tekrar kaşımak olmaz. Böyle bir niyetim de yok. Zeminde de sorun olunca kararı verdik. Ayrıca, vazgeçme nedenlerinden biri de Taşkesik’in uzak olması, lojistik maliyetinin yüksekliğidir. Güney’de Menderes Tahtalı Havzası dolayısıyla kentın dışına çıkmak zorundayız. Taşkesik’ten vazgeçtik” dedi.