Güncelleme Tarihi:
Göreve geldiği günden bu yana engelli vatandaşlarn yaşamlarını kolaylaştırabilmek için Belediye hizmet binaları, kültürel ve sosyal tesisleri yeniden düzenlediklerini, söyleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “Görme Engelliler Kütüphanesi'nde bulunan güncel gazetelerin okunabildiği sistemi çoğaltıp Karşıyaka Çarşısı'nda farklı yerlere koyacağız. Ayrıca engellilerimiz için daha büyük bir tesisimiz de tamamlanmak üzere” diye de ekledi.
Açılışta konuşan Görmeyenler Kültür ve Birleştirme Dernek Başkanı Salih Batur ile Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürü Talat Aydilek de, “İzmir hep ilklerlerin kenti oldu. Devlet kütüphaneleri içinde ilk olarak Atatürk Halk Kütüphanesi içinde görme engelliler kütüphanesi açmıştık. Yerel yönetimlerde de Karşıyaka belediyesi açıyor” dedi. Konuşmalardan sonra kütüphanenin açılış kurdelesi Başkan Durak ve görme engelliler tarafından kesildi.
Görme engelliler için kitap okumak isteyen gönüllülerin de katkısı ile faaliyetini devam ettirecek olan kütüphaneye üye olan görme engelliler, Boğaziçi Üniversitesi Görme Teknolojisi Eğitim Merkezi'nin e-kütüphane sisteminden de yararlanabilecek. Gönüllü okuyucular, kütüphaneye bireysel başvuruda bulunarak, ister kütüphane bünyesinde bulunan özel ses yalıtımına sahip seslendirme kabininde, isterse evlerinde kitapları seslendirerek ve kitapları bilgisayara tarayarak doküman olarak ulaştırabilecek. Görme Engelliler Kütüphanesinden yaralanmak isteyen engelli vatandaşların, durumlarını belirten raporları ve nüfus cüzdan fotokopileri ile birlikte başvuruda bulunmaları yeterli olacak.
Kütüphane bünyesinde bulunan iki adet ekran okuma programı(jaws for window) ile bilgisayar ekranında görüntülenen metinsel bilgileri doğal insan sesi ile seslendirilerek, neyi nasıl ne kadar duyabileceklerini kendileri belirleyebilecekleri gibi, internet aracılığıyla da günlük gazete, dergi vb rahatça takip edebilecekler.
Görme engelliler aynı zamanda, Braille kabartma baskı tekniği ile kullanarak istediği belge ve kitap çıktısı alabilecek.